10.1 A Elektrische energie en vermogen
Elektriciteit is een vorm van energie. Dit is elektrische energie. De SI-eenheid van energie is Joule (J). De eenheid van elektrische energie is kilowattuur. Het energiegebruik van een elektrisch apparaat word aangegeven met vermogen.
Als een lamp langer brandt gebruikt deze meer energie. Energieverbruik hangt af van de tijdsduur. Het hangt ook af van de lampsoort. Hoe sterker de lamp hoe meer energie. De sterkte van een lamp word aangegeven met Watt (W). Het aantal Watt geeft aan hoeveel energie een lamp gebruikt per seconde (vermogen). De SI-eenheid van vermogen is joule per seconde (J/s). 1 J/s = 1 Watt. Bij een groot aantal gebruiken we kilowatt. (1000 W)
10.2 A Hoeveel kost elektriciteit?
Opwekken van elektriciteit kost geld. Daarom moet je betalen als je elektrische energie verbruikt. Om het elektriciteitsverbruik te bepalen moet je vermogen en tijd weten. Met het aantal kilowattuur en de tijd in uur kun je het elektriciteitsverbuik in kilowattuur berekenen. 1 kilowattuur heb je als een apparaat met 1 kW één uur aanstaat.
Energieverbuik = vermogen x tijd
Dus: E = P x t
E is elektrische energie in kWh
P is het vermogen in kilowatt (kW)
T is tijd in uur
Er zijn twee tarieven voor elektriciteitskosten: normaaltarief en laagtarief. In veel plaatsen geld ’s nachts het laagtarief. Het is dan goedkoper. Om de kosten te berekenen moet je het gebruik in kWh vermenigvuldigen met de prijs per 1 kWh.
10.2 B Eenheden van elektrische energie
Je kunt het elektriciteitsverbruik in J dus berekenen door het verbruik in kWh te vermenigvuldigen met 3.600.000
1 kWh = 3.600.000 J
10.3 A Energieverbruik thuis
Om het totale energieverbruik te berekenen moet je met alle apparaten rekening houden.
Etot = Apparaat 1 + Apparaat 2
10.4 A Welk elektrisch apparaat kies je?
Energie word opgewekt uit fossiele brandstoffen. Dat is slecht voor het milieu. Het is daarom belangrijk een zuinig apparaat te kopen. Het kost geld om een voorwerp te maken en het verbruik kost ook geld.
10.4 B Spanning
Spanning (in volt) is de energie (in Joule) die een lading van 1 coulomb meekrijgt of afgeeft. In een serieschakeling is de spanning van de spanningsbron gelijk aan de som van de spanningen over de onderdelen. In formulevorm is dit
Ubron = U1 + U2
Ubron is spanning van bron in volt (V)
U1 is de spanning van onderdeel 1 in volt (V)
U2 is de spanning van onderdeel 2 in volt (V)
In een parallelschakeling is de spanning over de parallelgeschakelde onderdelen gelijk aan de spanning van de bron. In formulevorm is dit
Ubron = U1 = U2
Ubron is de spanning van bron in volt (V)
U1 is de spanning van onderdeel 1 in volt (V)
U2 is de spanning van onderdeel 2 in volt (V)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

K.

K.

Hallo meneer die deze samenvating heeft gemaakt,


Ik vind dit geen goede samenvating heb het mij vader laten lezen geertje en hij zij dat die het wel snapte maar dat het niet duidelijk was

Gr Klaas Wilders

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast