Onderdeel 3 Marketing
Hoofdstuk 7 Omgevingsfactoren
7.1 Marketingmix · Marketing omvat alle activiteiten die een organisatie onderneemt om zijn ruilactiviteiten te bevorderen, te vergemakkelijken en te bespoedigen. · De marketingmix is de combinatie van instrument, waarmee een bedrijf in de wensen van de afnemers wil voorzien. De marketingmix kan zijn opgebouwd uit de volgende instrumenten (ook wel de vier P’s): - Product - Prijs - Plaats - Promotie - (personeel) - (presentatie) Met deze instrumenten bewerkt de producent de markt.
· Alles wat in een behoefte kan voorzien, noemen we een product. - Een product moet eigenschappen bezitten waardoor het voor de consument aantrekkelijk is. - prijs is meestal doorslaggevend - plaats moet je goed over nadenken - Je maakt je product bekend door reclame (promotie)
7.2 Omgevingsfactoren · Omgevingsfactoren zijn de externe omstandigheden waarmee een organisatie bij het toepassen van de marketing mix rekening moet houden. Vanuit het gezichtspunt van een organisatie onderscheiden we: - de niet-beïnvloedbare omgevingsfactoren - de beïnvloedbare omgevingsfactoren
Wetten Toeleveranciers
Concurrentie Concurrentie
Hoofdstuk 8 Marketingdoelstellingen
8.1 Doelstellingen
Informeren is een belangrijke marktdoelstelling voor niet-commerciële organisaties
Een grotere afzet, meer marktaandeel en/of meer winst zijn belangrijke doelstellingen voor commerciële organisaties.
· Het marktaandeel van een bedrijf is diens afzet (in hoeveelheden) of omzet ( in euro’s) uitgedrukt in procenten van de afzet of omzet van de gehele bedrijfstak.
Voorbeeld:
In de eerste helft van 1997 zijn in Nederland in totaal 289000 personenauto’s verkocht. De verkopen van het merkt BMW bedroegen 7174 stuks. In de eerste helft van 1997 was het marktaandeel van BMW in Nederland 7174:289000x100%=2,5%. Hier is het marktaandeel dus uitgedrukt in een afzetpercentage.
Een bedrijf wiens acties voor de andere aanbieders in de bedrijfstak als voorbeeld dienen, is marktleider in die bedrijfstak.
8.2 Marktsegmentatie Om een product voor een bepaalde doelgroep te positioneren moet de producent duidelijk maken waarom de consument nu juist dat specifieke product moet aanschaffen. Het product moet zichtbare eigenschappen bezitten, aan de hand waarvan de consument kan kiezen. · Een marktsegment (of doelgroep) is een groep mensen met gelijke kenmerken, die op gelijke wijze reageert op de marketingmix. De aanbieder kan een marktsegment selecteren op basis van verscheidene kenmerken: geslacht, opleiding, inkomen, leeftijd, huwelijkse staat, kindertal, woonomstandigheden enz. Deze kenmerken bepalen voor een belangrijk deel de behoeften en daardoor het koopgedrag.
8.3 Marketingstrategie · Marketingstrategie is de wijze waarop een producent met de elementen van marketingmix inspeelt op de eigenschappen van zijn doelgroep. We onderscheidden de volgende marketingstrategieën: - ongedifferentieerde marketing – er worden geen marktsegmenten onderscheiden. De hele wereld is onze doelgroep (coca cola) - gedifferentieerde marketing – hierin verschillen de afnemers in hun wensen. Als de ondernemer voor elk marktsegment een daaraan aangepaste marketingstrategie hanteert is er sprake van gedifferentieerde marketing - geconcentreerde marketing – er is sprake van, wanneer de ondernemer zich op maar één of enkele marktsegmenten richt.
Hoofdstuk 9 productiebeleid
9.1 Inleiding · Een product is alles waarmee in specifieke behoeften kan worden voorzien
Voorbeeld: Een pc is tegenwoordig voor organisaties onmisbaar voor het voeren van de correspondentie en de administratie. Bovendien zijn er ondernemingen die hun gehele productieproces besturen met behulp van computers. Voor veel gezinnen is een pc echter niets meer dan een middel om ‘spelletjes te spelen’. Voor een onderneming is een ‘computer’ dus een heel ander product dan voor een gezin.
9.2 De productmix
· De productmix is de combinatie van eigenschappen die een product bezit.
Enkele onderdelen van de productenmix zijn:
- kwaliteit
- merk
- verpakking
- service
kwaliteit
- technische kwaliteit – die wordt bepaald door de gebruikte grondstoffen en de toegepaste constructie. Het is vrij objectief vast te stellen.
- Consumentkwaliteit – is subjectief, omdat het de kwaliteit is zoals de gebruiker ervaart.
· garantie is het vrijwaren van de koper voor onverwachte kwaliteitsvermindering
Merk
· Een merk is een naam, een beeld of een symbool waarmee een product wordt aangeduid.
Merknamen
(Frabrikantenmerk) · Bij een individueel merk is de merknaam aan een bepaald product gebonden. Zo heeft Unilever veel verschillende bak- en braadproducten. · A-merk is bekend bij de mensen, het heeft een goede naam. Het B-merk is iets minder bekend. Bij een collectief fabrikantenmerk of paraplumerk voorziet de fabrikant al zijn producten met hetzelfde merk.
(winkelmerken) · Winkelmerk is een merk dat gevoerd wordt door de handel. Paraplumerk = huismerk
C-merk heeft een minimale plaatselijke verkrijgbaarheid.
We onderscheiden: - actieve merkbekendheid - passieve merkbekendheid
Verpakking
De verpakking van een product heeft verschillende functies:
- bescherming – bescherming kan zeer belangrijk zijn, zoals bij filmrolletjes.
- Communicatie – Door een opvallende verpakking (kleur, vorm) kan de aandacht van de koper worden getrokken
- Verkoopstimulering – vorm en kleur kunnen doorslaggevend zijn
- Hanteerbaarheid – veel producten kunnen zonder verpakking niet worden vervoerd (vloeistoffen, gassen)
Service - voor de aankoop (demonstratie) - tijdens de aankoop (bezorging) - na de aankoop (onderhoud)
De kwaliteit, het merk, de verpakking en de service vormen samen de immateriële eigenschappen van het product. Ze zijn onaantastbaar. Je hebt ook nog materiële eigenschappen, deze zijn wel tastbaar.
9.3 De levenscyclus van een product
· De productenlevenscyclus is het verloop van de afzet van een product in de loop van de tijd.
De productlevenscyclus bestaat uit vijf fasen. Deze zijn:
- de introductiefase
- de groeifase
- de rijpheidsfase
- de verzadigingsfase
- de neergansfase
De introductiefase
Hierin moet het nieuwe product bewijzen, dat het in een bepaalde behoefte voorziet. Het beleid van de producent is vooral gericht op de innovators (dat zijn de consumenten die bij voorkeur een nieuw product kopen. Het product komt meestal met een hoge prijs de makrt op, er zit ook niet al te veel variatie in.
Groeifasen
De hoge prijs wordt wat lager gesteld om zodoende nieuwe kopers te trekken. Waardoor er steeds meer concurrentie komt. Dus ze moeten reclame gaan maken. Hierdoor groeit het product goed.
De rijpheidsfase
Er komen nu ook vervangingsvragen (houdt in dat, versleten producten worden vervangen door nieuwe). Je hebt nu heel veel variatie om de verkopen te stimuleren. Je hebt ook premus, je krijgt een cadeautje bij aankoop van een goed
De samenvatting gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden