ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
Hoofdstuk 11: Verschillende soorten Organisaties
11.1
Handelsonderneming: bedrijf dat goederen in en verkoopt zonder deze goederen een verdere bewerking te geven
Collecterende functie: handelsonderneming verzamelt haar voorraad handelsgoederen door inkooporders te plaatsen bij diverse leveranciers
Dat moet wel om te voldoen aan de uiteenlopende wensen van haar afnemers
Distribuerende functie: De in grote hoeveelheden ingekochte goederen opsplitsen in kleinere hoeveelheden en die verdelen over de afnemers
‘t verschil tussen een kleinhandelsbedrijf en een groothandelsbedrijf is dat de kleinhandel alleen aan de consument levert, terwijl groothandelaren vooral andere (winkel)bedrijven als afnemer hebben ook de groothandel heeft een collecterende als een distribuerende functie
11.2
Handelsondernemingen verkopen hun goederen in de zelfde staat als dat ze binnen komen, industriële ondernemingen doen dit echter niet. Zij gebruiken de grondstoffen of halffabrikaten die ze binnen krijgen, en maken daarvan het eind product. Vaak is de grondstof niet meer herkenbaar na het productie proces.
Voorbeeld
Chips worden bijvoorbeeld gevormd met als grondstof zand, maar de chips lijken in geen enkele manier op zand.
Er zijn twee soorten goederen in de industriële ondernemingen: Consumenten en Kapitaal goederen. De consumentengoederen zijn producten die meteen kant-en-klaar de winkel in kunnen, en dus vaak naar een groothandel of kleinbedrijf gaan. Kapitaalgoederen worden gebruikt door andere producenten om hun goederen te fabrikeren.
Er zijn twee manieren van produceren die we in de industriële wereld onderscheiden: de massaproductie en de stukproductie. Massaproductie is de productie van goederen die niet ingaan op zeer specifieke wensen maar op de generale wensen van de totale markt. Binnen massaproductie bestaat ook nog een onderscheid.
· Homogene massaproductie is de productie van niet variërende producten, zoals suiker of bronwater.
· Heterogene massaproductie is de productie van verschillende lijnen van 1 product in grote hoeveelheden worden geproduceerd maar die andere standaarden van verschillende groepen afnemers afstemt.
Stukproductie is de productie van hun product precies afgestemd op de wensen van hun afnemers.
Voorbeeld:
Een villa aan het water, gebouwd op een authentiek architecten ontwerp. De bouw van een prothese, of een beugel.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.