Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hoofdstuk 11

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 5e klas vwo | 328 woorden
  • 11 maart 2009
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
19 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Hoofdstuk 11: Verschillende soorten Organisaties

11.1
Handelsonderneming: bedrijf dat goederen in en verkoopt zonder deze goederen een verdere bewerking te geven

Collecterende functie: handelsonderneming verzamelt haar voorraad handelsgoederen door inkooporders te plaatsen bij diverse leveranciers
Dat moet wel om te voldoen aan de uiteenlopende wensen van haar afnemers
Distribuerende functie: De in grote hoeveelheden ingekochte goederen opsplitsen in kleinere hoeveelheden en die verdelen over de afnemers

‘t verschil tussen een kleinhandelsbedrijf en een groothandelsbedrijf is dat de kleinhandel alleen aan de consument levert, terwijl groothandelaren vooral andere (winkel)bedrijven als afnemer hebben ook de groothandel heeft een collecterende als een distribuerende functie


11.2
Handelsondernemingen verkopen hun goederen in de zelfde staat als dat ze binnen komen, industriële ondernemingen doen dit echter niet. Zij gebruiken de grondstoffen of halffabrikaten die ze binnen krijgen, en maken daarvan het eind product. Vaak is de grondstof niet meer herkenbaar na het productie proces.

Voorbeeld
Chips worden bijvoorbeeld gevormd met als grondstof zand, maar de chips lijken in geen enkele manier op zand.

Er zijn twee soorten goederen in de industriële ondernemingen: Consumenten en Kapitaal goederen. De consumentengoederen zijn producten die meteen kant-en-klaar de winkel in kunnen, en dus vaak naar een groothandel of kleinbedrijf gaan. Kapitaalgoederen worden gebruikt door andere producenten om hun goederen te fabrikeren.

Er zijn twee manieren van produceren die we in de industriële wereld onderscheiden: de massaproductie en de stukproductie. Massaproductie is de productie van goederen die niet ingaan op zeer specifieke wensen maar op de generale wensen van de totale markt. Binnen massaproductie bestaat ook nog een onderscheid.
· Homogene massaproductie is de productie van niet variërende producten, zoals suiker of bronwater.
· Heterogene massaproductie is de productie van verschillende lijnen van 1 product in grote hoeveelheden worden geproduceerd maar die andere standaarden van verschillende groepen afnemers afstemt.

Stukproductie is de productie van hun product precies afgestemd op de wensen van hun afnemers.

Voorbeeld:
Een villa aan het water, gebouwd op een authentiek architecten ontwerp. De bouw van een prothese, of een beugel.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.