Multiculturele samenleving H1+2

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas vmbo | 924 woorden
  • 9 februari 2009
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
36 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
De multiculturele samenleving.
Hoofdstuk 1 + 2.

Woordenlijst :

o Cultuur
o Heeft te maken met de manier van denken en leven van groepen mensen. Taal,kleding, eten, opvattingen over seksualiteit en godsdienst zijn elementen van een cultuur.
o multiculturele samenleving
o in Nederland leven groepen mensen met verschillende culturele achtergronden samen. Multi = veel.
o Allochtoon
o Een persoon van wie tenminste 1 ouder in het buitenland is geboren.
o Autochtoon
o is een persoon wiens familie al verschillende generaties in hetzelfde land woont.
o Intergratie
o Je vormen naar de regels van een ander land. Je aanpassen aan dat andere land.
o Minderheidsvorming
o Buitenlanders en Nederlanders zie je vaak in aparte groepen staan. De culturen blijven verschillen. Dit zorgt voor minderheidsvorming. Bij minderheidsvorming houden allochtonen volledig de eigen cultuur.
o wij-cultuur
o allochtonen hebben een wij-cultuur. De familie is erg belangrijk. Waarden zoals huwelijk, gezin en rolpatronen van jongen en meisje zijn erg belangrijk.
o ik-cultuur
o autochtonen hebben een ik-cultuur. Hierbij is het individu erg belangrijk. Je bent zelf vrij, maar ook verantwoordelijk voor wat je doet. Iedereen moet zijn eigen geluk nastreven. Waarden als zelfontplooiing en gelijkwaardigheid van man en vrouw zijn erg belangrijk.
o Racisme
o Discriminatie op grond van huidskleur of cultuurverschillen.
o Discriminatie
o Mensen op basis van vooroordelen anders behandelen.
o Vooroordeel
o Als je mensen constant beoordeelt op de grond van stereotypen.
o Stereotype
o een vaststaand beeld van mensen over een andere groep.
o cultuur element
o een onderdeel van de cultuur. Nederlands, bijv. pannenkoeken bakken.

samenvatting
in Nederland leven groepen mensen met verschillende culturele achtergronden samen. De Nederlandse samenleving is multicultureel.

Mensen migreren naar Nederland vanwege werk, gezinshereniging, koloniaal verleden en politieke vluchtredenen.

Niet iedere migratie geeft problemen. Als de samenleving allochtonen gelijkwaardig opneemt, spreek je van integratie. Bij minderheidsvorming houden allochtonen volledig de eigen cultuur en blijven de werkloos of ongeschoold.

Een deel van de niet westerse allochtonen zit in een achterstandspositie wat betreft de opleiding, werk inkomen en huisvesting. Met de tweede en zeker de derde generatie allochtonen gaat het beter.

Cultuurverschillen zijn er altijd binnen en tussen culturen van allochtonen en autotochten. Allochtonen hebben meer een wij-cultuur en autotonen meer een ik-cultuur . Als groepen met elkaar in aanraking komen, nemen ze vaak elementen van elkaar cultuur over. Een klein deel van de allochtone jongeren wil de cultuur volledig in stand houden.

Mensen kunnen stereotype beelden en vooroordelen hebben. Racisme is daar een voorbeeld van. Discriminatie heeft te maken een wij-gevoel krijgen, opvoeding, afreageren van eigen problemen en belangentegenstelling.

Vooral de niet westerse allochtonen worden vaak gediscrimineerd in Nederland.

Weinig geld, geringe scholing, slechte beheersing van de Nederlandse taal en geen contact met werkgevers verkleinen de kans op een opleiding en op ( beter ) werk. In de toekomst zullen de kansen wel stijgen.

Waarden en normen van thuis botsen soms met de waarden en normen op school. De wij cultuur geeft minder kans op succes in de Nederlandse samenleving dan de ik-cultuur.

Van groepen gastarbeiders, Molukkers en Surinamers in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw nam men aan dat ze weer naar hun eigen land zouden terugkeren. Wonen en werken was van tijdelijke aard. Het beleid was niet gericht op intergratie.

Na 1980 mogen er geen gastarbeiders meer komen. De aanwezige allochtonen kunnen het beste integreren met behoud van eigen identiteit.

Het overheidsbeleid was niet geheel succesvol. Grote spanningen waren er niet, maar een gelijkwaardige plaats in de samenleving is voor velen niet bereikt.


Samenvattingen...

1.1 Wat is minderheidsvorming ? Bla. 10
Migranten komen naar Nederland vanwege werk, gezinshereniging, koloniaal verleden of vluchtredenen. Meestal gaat de intergratie na verloop van tijd goed. Soms blijven er problemen bestaan. We spreken van minderheidsvorming als allochtonen in een achterstandspositie ten opzichte van autochtonen blijven. En hun cultuur hele grote verschillen blijft houden met de cultuur van autochtonen.

1.2 Hoe groot is de minderheidsvorming ? Bla. 12
Een deel van de minderheidsgroepen zit in een achterstandssituatie. Opleiding, werk , inkomen en woonsituatie zijn minder goed dan bij de meeste autochtonen. Binnen en tussen culturen van allochtonen en autochtonen zijn verschillen en overeenkomsten. Groepen die met elkaar cultuur in aanraking komen, nemen elementen van elkaars cultuur over. Maar een deel van de minderheid groepen behoud volledig zijn eigen cultuur. Deze cultuur wijkt dan sterk af van de Nederlandse cultuur.

1.3 Welke gevolgen heeft minderheidsvorming ? Bla. 14
Minderheidsvorming heeft tot gevolg dat de tweede en derde generatie minder kans hebben op een gelijkwaardige plaats in de samenleving. Mensen voelen zich minder thuis. Ze kunnen zich zelfs gaan afzetten tegen de samenleving. Er kunnen spanningen ontstaan tussen autochtonen en allochtonen. Verder kunnen de criminaliteitscijfers stijgen als mensen langdurig buiten spel staan. Minderheidsvorming heeft ook grote economische nadelen. Grote groepen zijn afhankelijk van een uitkering. De ouder wordende samenleving heeft juist jonge mensen nodig om het nodige werk te doen.

Samenvatting..

2.1 Speelt discriminatie een rol ? Bla. 22
Discriminatie speelt een rol bij minderheidsvorming. Allochtonen worden achtergesteld en krijgen minder kansen in de samenleving dan autotochten. Bijv. bij het vinden van werk.
2.2 Speelt de achtergrond van allochtonen een rol ? Bla. 24
De sociaal-economische en culturele achtergrond van de minderheden speelt een rol van de achterstandspositie op de arbeidsmarkt en in het onderwijs. Tussen de minderheidsgroepen onderlijn zijn er verschillen. Ook zijn er verschillen tussen de eerste, tweede en derde generatie.

2.3 Speelt de overheid een rol ? Bla 26
De overheid kan het opvangen van groepen migranten in de samenleving sturen. Het beleid voor migranten is tot 1980 vooral gericht op terugkeer. Na 1980 is het beleid gericht op intergratie met behoud van eigen cultuur. Het overheidsbeleid is deels geen succes. Er zijn geen grote spanningen tussen autochtonen en allochtonen , maar er is wel minderheidsvorming bij een deel van de Turkse en Marokkaanse gemeenschap.

REACTIES

Boele

Boele

geupload op me verjaardag en haal een 10 dit is een teken van god

1 maand geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.