Moraal, ethiek en zelfkennis

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas havo | 685 woorden
  • 24 juni 2003
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
18 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

LOGBOEK GODSDIENST

04/02/03 Goede Doelen
Ik steun goede doelen wel een beetje. Ik geef meestal wel iets als ze op straat collecteren of aan de deur komen. Maar meer houd ik mij er niet echt mee bezig. De enige echte goede doelen waar wij ons thuis mee bezig houden zijn die waar mijn vader zich mee bezighoudt. Mijn vader heeft gevaren op zee voor 20 jaar en geeft dus altijd aan de KNRM (reddingsbrigade)en wij komen uit een klein dorpje aan zee met een roeiclub en daar geven we altijd geld aan.

11/02/03 Deugd
De meeste mensen zijn deugdelijk als het er op aan komt. Wij willen natuurlijk als eerst voor onszelf zorgen en dan misschien iemand anders. Maar als het moet is de menselijkheid toch wel ergens in een klein hoekje te vinden. Dan lees je soms in de krant "Man stopt tasjesdief " of "vrouw redt andermans kind uit brandend gebouw". Ik heb het nu niet over alle grote inzamelings acties zoals die voor Turkije een tijdje terug. Mensen doen dat zonder na te denken omdat het "hoort".

18/05/2/03 Ethiek
Ik zie zo langzamerhand een patroon in onze gespreksonderwerpen. Hier bij denk ik hetzelfde als bij Deugd. De mensen zonder normen en waarden zijn heel gevaarlijk en heel zeldzaam. Iedereen denkt wel eens na over iets onethisch maar voeren dit niet uit. Wij (normale mensen) hebben namelijk een soort navigatiesysteem ingebouwd die ons in een bepaalde richting wijst. Als wij denken over iets onethisch, zoekt het systeem dat op in de kaart en kan niet een weg vinden daarheen zonder obstakels en dus gaan we niet.

01/04/03 Argumenten Hoever mag je gaan? En hoesnel moet je opgeven? Dat zijn vragen die iedereen bezighoudt. Als iemand in je naaste omgeving iets wordt aangedaan kun je de grens niet zien. De lijn is heel ver weg. Maar als er iets gebeurd met Nzume in Erytrea ben je bij wijze van spreken de lijn al gepasseerd als je opzoekt waar dat land ligt.

08/04/03 Verschillen tussen Culturen
Heel simpel, praat allemaal dezelfde taal. Dan kun je praten over je verschillen en tot een oplossing komen. Maar je moet ook open staan voor nieuwe dingen en niet iedereen is zo open. En dit is wat het moeilijker maakt maar niet onmogelijk. Als je naar een ander land verhuist moet je open staan. Je kunt niet verwachten dat alles gaat zoals eerst. En je verliest ook niet respect of trots, je verdient juist meer.

13/05/03 Kennen we onszelf
De meeste mensen weten hoe ze zijn en wat ze kunnen verwachten in het leven. Alleen de meesten zijn niet blij met zichzelf en proberen anders voor te komen, stoer te doen of heel onverschillig. Dit doet zich volgens mij het meest voor tijdens de puberteit en de weg naar volwassenheid. Het is nodig dat je jezelf kunt vinden en uiten en niet zoals je stoere vriend probeert te zijn want hij is waarschijnlijk net als jij.

20/05/03 Beeindigen van leven: wie beslist
Dit is natuurlijk aan het persoon zelf of als je gelovig bent aan God. Maar deze beslissing moet niet alleen genomen worden. Hier over moet gepraat worden hoe moeilijk het ook is. Want je kunt misschien wel in veel pijn zijn, maar je maakt wel een ander persoon blij elke keer als hij aan je denkt(zoon/dochter/man/vrouw). En ze kunnen om avies vragen en jij kunt hun dal leren beter te leven en goed te doen. Zo heeft het leven toch nut.

27/05/03 Karaktereigenschappen
Iedereen heeft bepaalde karaktereigenschappen. Maar niet iedereen dezelfde en dat is maar goed ook anders zou iedereen een beetje teveel op Agent Smith uit de Matrix lijken. Nu is de wereld een fijne plek vol diversiteit. Deze verschillende karaktereigenschappen zijn trouwens ook goed voor de maatschappij, omdat iedereen een andere plek kan innemen zodat elk sociaal aspect wordt bezet.

Ghandi
Wat kan ik zeggen over Ghandi wat nog niet is gezegd. Deze kleine, bruine man uit India die een wereldmacht op zijn knieen kreeg. Ik heb veel respect voor hem niet alleen het bevrijden van India, maar ook alle materiele bezittingen opgeven voor het ongecompliceerd leven met een doel.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.