Sabbat

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas havo | 395 woorden
  • 17 september 2009
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
7 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Sabbat

De sabbat valt op de 7e dag van de week, wat voor de joden zaterdag is. Dit is de wekelijkse dag, hier mogen de joden alleen rusten. Op deze dag gaan ze samen naar de synagogen voor een gebed en lezing. Deze dag wordt om godsdienstige redenen gevierd, dit staat in
-Exodus 20; Hier staat dat je maar 6 dagen mag werken
-Deuteronomium 5; hier staat dat Israëlieten slaven zijn geweest en dat god hen bevrijd heeft.

Ze mogen:
-geen zwaar werk verrichten
-geen handel drijven of goederen vervoeren
-niet schrijven [kinderen mogen hier echter wel leren, maar zonder te schrijven]
-geen vuur ontsteken
-niet koken
-geen elektrische apparaten aanzetten
-geen openhaard aansteken

De eerste maaltijd van de sabbat is feestelijk, hierbij wordt speciaal sabbatsbrood gegeten genaamd challe. Dit is eigenlijk een soort gevlochten brood. Hierbij steken ze ook sabbatskaarsen aan, ze eten hier veel fruit bij en drinken iets dat zij feestelijk vinden.. wijn. Dit drinken ze bij alle feestelijke gelegenheden, ze zien dit als het symbool van leven en vreugde.

Deze regels mogen ALLEEN overtreden worden als er iemand in levensgevaar is, hier hebben ze ook een gezegde voor; ‘’De sabbat is er voor de mens, en de mens is er niet voor de sabbat.’’

De sabbat begint officieel vrijdag bij zonsondergang, en het eindigt zaterdag bij zonsopgang, dit heeft te maken met de joodse godsdienstige dagtelling. Wanneer joden spreken van een sabbatavond bedoelen ze de vrijdagavond. De rituelen zijn dat de moeder dan twee kaarsen aansteekt en een gebed uitspreekt.

De moeder is erg belangrijk in het Jodendom, want je bent pas een echte jood als je uit een joodse moeder komt. Al is je vader joods, als je moeder geen jood is ben jij geen echte jood.

Op vrijdag vind de eerste plechtigheid in de synachoge georganiseerd waar meestal alleen vader en kinderen heen gaan omdat moeder dan het eten aan het voorbereiden is. Ook tijdens deze dienst wordt een beker wijn verzorgd en gedronken ter eren van de sabbat.

Op zaterdag ochtend vind er een nieuw gebed plaats in de synagoog, hierbij wordt er voorgelezen uit de Thora. Bij orthodoxen worden de vijf delen van de Thora in één jaar doorgenomen en bij de liberalen doen ze dit in jaar. Bij zonsopgang vind er thuis een soort afscheid plaats waarbij er liederen worden gezongen, er een speciale kaars gedoofd word en de laatste beker wijn naar binnen gegiet wordt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.