Riten

Beoordeling 8.3
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas havo | 665 woorden
  • 16 februari 2004
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 8.3
10 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Hoofdstuk 6 Rite van Godsdienst.

- Het woord rite komt van het Sanskriet woord ‘rta’ dat orde of regelmaat betekent. - Rite= handelingen die gedaan worden volgens een vaste orde of regelmaat. - Voorbeelden van christelijke riten: de doop, de communie, het vormsel, het huwelijk

De explosie van nieuwe riten heeft duidelijk gemaakt dat mensen niet wensen te leven zonder riten. Want mensen willen op een bijzondere manier stilstaan bij belangrijke momenten in het leven. In plaats van te leven zonder riten maken mensen daarom nieuwe riten.

- Huwelijksritueel is een overgangsriten en staat bol van regels die nauwkeurig in acht worden genomen.

Bepaalde voorwaarden voor de bruid: - Zij mag zich nooit voor de plechtigheid in haar bruidsjurk aan de man laten zien. - Ze mag zich voor de plechtigheid niet volledig voor de bruiloft gekleed in een spiegel bekijken. Wat is nadelig voor de bruid en bruidegom: - Wanneer op de trouwdag een hond tussen bruid en bruidegom door loopt. - Als er stenen voor het pasgetrouwde stel rolt. - Het ontmoeten van een begrafenisstoet. - Het sluiten van het huwelijk in een kerk waar op het kerkhof een open graf ligt. Wat brengt geluk bij het huwelijk..als….: - Als in het huis van het jonge paar een kip kakelt. Dit voorspelt vruchtbaarheid. - De bruid moet iets nieuws, iets ouds, iets geleends en iets blauws dragen. Nieuwe duidt op de toekomst. Iets ouds op het verleden. Iets geleend op het heden
De kleur blauw staat voor reinheid. - Het trouwfeest eindigt met het gooien door de bruid van het bruidsboeket over haar schouder naar de vrouwelijke gasten. Het meisje of vrouw dat het bruidsboeket vangt zal weldra zelf bruid zijn.

Handelingen van het heilig oliesel: - Eerst word het rechter en daarna het linker ooglid gezalfd. - Dan beide oorschelpen, eerst rechts daarna links. - Dan de gesloten lippen. - De 2 handplamen. - De 2 voetzolen

De 4 verschillende riten zijn: - De riten van individuen of kleine groepen. - De riten van een volk of cultuur. - De religieuze riten. - De interreligieuze riten.

# Riten van individuen en kleine groepen drukken emoties en gevoelens uit., maar ook een behoefte aan ordening en afronding van het verleden. # Riten van een volk of cultuur zijn uitdrukking van de fundamentele waarden van een volk of cultuur. # Religieuze riten leggen een verbinding met de andere orde. Ze kunnen magische bedoelingen hebben. # Interreligieuze riten. Daarin gaan verschillende religieuze levensbeschouwingen samen. Ze zijn in opkomst en geven ruimte voor de verschillen van elkaars overtuiging.

- Rite= een geordend spel dat te denken geeft over de hoofdzaken van het leven. - Religieuze rite= een geordend spel dat te dennken geeft over de hoofdzaken van het leven door ook een verbinding te leggen met de andere orde van de werkelijkheid. - Symbolen, riten en mythen horen bij elkaar. Een rite kan niet zonder symbolen en niet zonder mythen of symbolische taal.

De overgang van kind naar volwassene word in alle culturen begeleid met riten die bestaan uit 3 stappen: - Het afscheid nemen van het oude bestaan. - De tussenstap van beproeving en de inwijding in de geheimen van het leven. - De opname in de wereld van de volwassenen.

- Initiatieriten= inwijdingsriten.

Volwassen worden in onze cultuur verloopt in een aantal fasen: - De leeftijd van 4 tot 6 jaar, wanneer het kind gaat deelnemen aan de basisschool. - De overgang van basisschool naar middelbare school op 12-jarige leeftijd. - De overgang van middelbare school naar een hogere opleiding of beroep rond het 18e jaar. - De afsluiting van hogere studies en de overstap naar het beroep tussen de 22 en 24 jaar. - De initiatie is beëindigd wanneer iemand zijn eigen geld kan verdienen en in staat is tot het aangaan van vaste relaties.

Promotiefeest= feest waarin gevierd wordt hoe ideeën en plannen werkelijkheid kunnen worden.

Dit wil je ook lezen:

2 nieuwe riten in onze cultuur: Trouwen met mensen van hetzelfde geslacht en het scheidingsritueel waarin mensen afscheid van elkaar nemen als de relatie word beëindigd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.