Martin luther king

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 2e klas vwo | 1058 woorden
  • 9 februari 2009
  • 119 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
119 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Martin Luther King werd geboren op 15 Januari 1929 in Athlanta. In de Verenigde Staten. Eigenlijk heette hij Michael King. Zijn vader was dominee en zijn moeder was lerares. Hij werd opgevoed in een gelovig gezin.
Vroeg had hij al in de gaten dat hij anders werd behandeld dan anderen omdat die een zwarte huidskleur had.
In Amerika was er een rassenscheiding, dat is dat zwarte mensen andere regels hadden dan blanken. De vader van Martin was hier ook tegen, hij werd dus ook zo opgevoed. Hij las alles over zijn geloof, en hij was een goede leerling. Toen hij 15 jaar was ging hij naar het Morehouse College. Dat was een goede school voor hem, hij werd aan het denken gezet om een oplossing te zoeken voor het rassenprobleem.
Daar kwam hij erachter dat hij dominee wilde worden,

om iedereen te laten zien hij oneerlijk racisme en discriminatie is.

In 1948 ging hij theologie studeren aan het instituut Crozer. Hier hoorde hij over het geweldloosheididee van Ghandi. Dat maakte een grote indruk op hem. Dat idee heeft hij zelf ook gebruikt. Je gaat niet vechten om je zin te krijgen, maar je doet aan acties zonder geweld.
Martin werd door twee mensen speciaal geinspireerd, dat waren; Mahatma Gandhi (omdat ook hij voor geweldloze campagnes streed) & Walter Rauschenbusch (omdat hij veel over het geloof wist).
In 1953 ging hij trouwen met Coretta Scott. Ze kregen 4 kinderen.
In 1954 werd hij Dominee bij de kerk van de baptisten in Montgomery.
Er was daar veel rassenhaat en Martin vond dat hij daar juist voor de rechten van de zwarte mensen op moest komen.

Op 1 december 1955 gebeurde er in Montgomery iets dat Martin Luther King goed vond. De zwarte vrouw Rosa Parks, weigerde haar plaats in de bus af te staan aan een blanke, ze was moe. De politie kwam erbij en ze werd in de gevangenis gegooid.
De zwarte bevolking werd nu echt boos. De wouden in opstand komen maar ze wisten niet hoe.
Onder leiding van Martin Luther King hadden ze besloten niet meer met de bus te gaan. Op 5 december 1955 werd Martin Luther King verkozen tot hoofd van de nieuwe protestgroep MIA (Montegomery Improvement Association). Martin Luther King waarschuwde de mensen voor de gevaren van een boycot en wilde geen geweld. Op maandag 5 december reden er haast geen zwarten mee in de bus. Ze gingen lopen, met de taxi, of reden met elkaar mee. De actie was een succes. De busmaatschappijen waren boos, ze maakten verlies. Boze blanken vielen zwarte woonwijken binnen en maakten ruzie. De politie deed niks. Martin Luther King klaagde hierover. Hij werd verschillende malen opgesloten en bedreigd.
De actie werd volgehouden en met succes. In 1956, werd de wet veranderd en rassenscheiding in de bussen werd verboden!

In 1958 werd Martin Luther King neergestoken in een winkel. Hij kwam er praten over een boek wat hij geschreven had. Gelukkig overleefde Martin Luther King dit, en lag hij drie weken in het ziekenhuis.
In 1959 ging de familie King voor een maand naar India. Martin Luther King wilde zelf zien wat voor resultaat de acties van Gandhi hadden gehad en hoe hij die kon gebruiken in Amerika.
Martin Luther King zijn acties, haalde meestal de krantenkoppen. Mensen gingen beseffen wat rassenscheiding eigenlijk was.
Hij en andere actievoerders kwamen vaak in problemen met de politie. Ze werden gearresteerd, geslagen en gevangen gezet. Het geweld van de politie en de aandacht van de journalisten zorgden ervoor dat steeds meer mensen zagen wat er aan de hand was. Zo zag de president van Amerika, Kennedy, een foto van een oude zwarte vrouw die werd aangevallen door een enorme politiehond. Hij vond dat vreselijk. Door al deze schokkende beelden werden de bestuurders in het land gedwongen de wetten te veranderen. De rassenscheiding in parken, bibliotheken en ander openbare gebouwen werd afgeschaft.

Maar het was nog niet genoeg. Mensen wilden gelijkheid in burgerrechten. In 1963 bedacht A.Philip Randolph (een van de zwarte leiders) een fantastisch plan, een mars op Washington. Martin Luther vond het een prachtig idee. Op 28 augustus 1963 kwamen er 250.000 mensen van alle kanten Washington binnen: mannen, vrouwen, zwarten en zelfs meer dan 60.000 blanken. Ze kwamen bij elkaar bij het monument van president Lincoln, de bevrijder van de slaven. De hele wereld zag de grootste bijeenkomst in de geschiedenis. Miljoenen mensen konden via de televisie zien wat er gebeurde, en miljoenen hoorden de toespraak die Martin Luther hield. Dat was belangrijk zodat iedereen realiseerde dat het verkeerd was, de rassenscheiding. Hij vertelde over een droom die hij had. Een droom over de toekomst , waar alle mensen gelijk aan elkaar zouden zijn. Deze toespraak heet : “I have a dream”.
Dit is een klein stukje van zijn toespraak in het Nederlands:
“… Ik heb een droom dat op een dag op de rode heuvels van Georgia de zonen van voormalige slaven en de zonen van voormalige slavenhouders tezamen zullen aanzitten aan de tafel van broederschap.
Ik heb een droom dat zelfs de staat Mississippi, een staat die wordt verstikt door onrecht en onderdrukking, zal veranderen in een oase van vrijheid en gerechtigheid.
Ik heb een droom dat op een dag mijn vier jonge kinderen zullen leven in een natie waar zij niet worden beoordeeld op de kleur van hun huid, maar naar de inhoud van hun karakter..I have a dream today!!!…
Veel mensen gingen na deze toespraak nadenken over gelijkheid.

In 1963 op 22 November werd John F. Kennedy de president van Amerika vermoord.

Hij was zeer onder de indruk over het werk van Martin Luther. De opvolger van Kennedy, president Lyndon B. Johnson was ook van plan te werken aan wat Martin Luther King wilde. Op 2 juli 1964 tekende deze president een wet die er voor moest zorgen dat de rassenscheiding in openbare gelegenheden onwettig.

Het werd steeds duidelijker dat Martin Luther King een probleem was voor de racisten in Amerika.
Op 4 April 1968 werd hij doodgeschoten op het balkon van zijn hotel door een blanke man, James Earl Ray. Hij stierf een uur na aankomst in het ziekenhuis. De moord zorgde ervoor dat hij nooit zou worden vergeten als strijder voor de rechten van de mens. Hij werd op 5 april 1968 begraven. Zijn lichaam werd naar het graf gebracht op een wagen getrokken door twee muilezels, als teken van de armoede waartegen Martin Luther King vocht. Meer dan 150.000 mensen, zwart en blank, liepen met de wagen mee. Martin Luther werd maar 39 jaar.

REACTIES

J.

J.

een goed verhaal

7 jaar geleden

B.

B.

heel goed hoor. super bedankt. topie. ik ben heel dankbaar voor deze tekst. dankje je wel. heel leuk hooooor. hou het vol jongen!

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.