Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Hoofdstuk 1

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas havo | 778 woorden
  • 2 december 2009
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
5 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
H1
1406 v. Chr. 1050
Het land
koningschap
Vreemde goden
Babel
400 v. Chr.
Herstel

Exlibris: prent, tekening of een houtsnede, die als eigendomsmerk in boeken wordt geplakt.

Jozua moest de Israëlieten helpen te vertrouwen op God.
Jozua was legeraanvoerder geweest in de woestijn. Hij heette eerst ook Hosea: verlossing, maar Mozes veranderde zijn naam naar Jozua: de heer verlost.
Vele eeuwen later werd Jezus naar Jozua genoemd.
Jozua bracht de Israëlieten in het beloofde land, Jezus bracht zijn volgelingen in het Koninkrijk van God.

De Israëlieten waren Gods volk, Kanäan was het land dat zij kregen.
Rachab voorkwam dat twee van Jozua’s verkenners gearresteerd werden.

De Jordaan, smalle rivier met veel bochten. Maar in het voorjaar was de Jordaan een brede bruisende stroom geworden. Nergens was een doorwaadbare plaats te vinden. Maar God zei:”Ik zal een wonder doen”, en Hij deed dat precies op het moment dat de priester met de ark van het verbond de rivier instapten. Het water bleef toen als een muur staan, net als 40 jaar eerder in de Schelfzee. Zolang de priesters met de ark midden in de rivier bleven staan, kon het vol Israël dwars door de rivier naar de overkant.

De Israëlieten veroverden Jericho zonder moeite. Ze moesten alleen 7 dagen om de stad heen lopen. Ze mochten onderweg niet praten, alleen werd er door 7 priesters op de ramshoorn geblazen. Bij de laatste keer juichten ze en de muren van de stad vielen neer.

Een man, Achan, had gestolen van de buit van Jericho. Die buit was voor God en de tabernakel. Vanwege de diefstal beschermde God ze niet meer en zo kwam het dat Jericho verloor van het kleine stadje Ai. Maar toen Achan gestraft was, kon ook de stad Ai ingenomen worden

Er is één stad in Kanäan geweest die vriendschap heeft gezocht met de Israëllieten, Gibeon. Dit gebeurde ook. De Gibeonieten zonden afgevaardigden naar Jozua, die deden alsof ze van een heel ver land kwamen. Zo leek hun verhaal net echt. Zonder raad te plegen sloten Jozua en de ander leiders met hen een vriendschapverdrag.
Zo zorgden de Gibeonieten ervoor dat hun stad niet werd ingenomen door de Israëlieten. Ze dachten: als vijandschap niet lukt, probeer je het toch met vriendschap.

De verovering van Jericho was niet onopgemerkt. 5 koningen van het Zuiderland gingen samenwerken om Jozua en zijn legers tegen te houden. Ze omsingelden de stad Gibeon. Zodra Jozua dit hoorde ging hij met zijn leger erop af. Toen Jozua het leger de opdracht gaf om aan te vallen, vluchtte de Amoriet weg. Er brak een onweer los met grote hagelstenen, waardoor de verwarring onder de gevluchtenden ontstond. Jozua begrijp dat God zelf voor hen strijdt. Als de dag te kort duurt om de slag te winnen mag Jozua van God om een wonder vragen: “Zon sta stil boven Gibeon; maan, blijf stilstaan boven het dal van Ajalon!”. De Bijbel vermeldt dat dit gebeurde.
Hierdoor vluchtten veel mensen weg en kregen de Israëlieten hun steden zonder moeite.


Toen de Israëlieten in het zuiden en in het midden van het land waren, kwamen de koningen van het noorden samen met hun leger om hen aan te vallen. Zij vormden een groot front in het noorden.
Onverwachts versloeg Jozua hen samen met zijn leger. De steden in het noorden werden toen ook ingenomen. De stad Hazor, het centrum van het verzet, werd tot de grond afgebrand.
Deze strijd duurde bij elkaar 7 jaar.

Toen de Israëlieten in het beloofde land waren gaan wonen, werd de tabernakel in het midden van het land geplaatst, in het stadje Silo. De eerste keer dat in Silo beslissingen genomen werden, was toen er geloot werd over de grenzen van de 12 stamgebieden
De priesters bleven niet allemaal in Silo. Ze gingen tussen de mensen in wonen. Zo ontvingen 48 steden zodat ieder met hun weidegronden, verspreid was over de gebieden van de 12 stammen. Hierdoor konden zij elke stam onderwijs geven in de geboden van God. Dat was hun taak naast het onderhouden van de dienst in het tabernakel.

Zes van deze steden waren vrijsteden. Drie aan de westkant van de Jordaan, drie aan de  oostkant van Jordaan.

Een vrijstad gaf bescherming aan iemand die per ongelijk een ander had gedood, bang voor bloedwraak. Ze moesten wel eerst uitzoeken of je het echt niet expres gedaan hebt.
De instelling van de vrijsteden was een grote zegen in Israël. De bloedwraak werd hierdoor stopgezet.

½ Israëls grondgebied is voor Palestijnse en ½ voor de Joden [1948]
Sinds dat kjaar zijn er veel gewapende conflicten tussen die 2 groepen geweest. Maar dat geweld had geen oplossing. Veel mensen verlangen naar vrede. Er is een vredesproces gekomen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.