Hindoeisme

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas vwo | 579 woorden
  • 9 mei 2002
  • 54 keer beoordeeld
Cijfer 4.5
54 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Uitvaart Het moment van de bevrijding uit de cyclus van geboorte, dood en wedergeboorte wordt "maksha" genoemd. Maar eerst kan het lichaam keer op keer sterven, maar de ziel blijft reincarneren in de volgende levens die komen.

Bij het sterfproces beginnen de gebruiken : De familie komt samen en een ontboden priester zal door middel van een gebed de stervende genezen. Eerst wordt bij dit gebed een druppel Gangeswater toegediend. Dit water geeft de betekenis van leven en vergankelijkheid. Na het water, wordt er een tulsaboom in de bond gelegd. Een tulsaboom is een basilicumsoort. Dit blad zorgt ervoor dat ziektekiemen op afstand blijven. Dan gaat de familie nog een keer bidden. dan leest de Pandit ( een geestelijke leider ), het lied des heren uit de Bhagavad Gita voor. Hierna wordt de overledene overgebracht naar een rouwcentrum of diegene wordt thuis opgebaard. Eerst wordt er via rouwcirculaires in het land of zo mogelijk met de radio bekendgemaakt dat diegene is overleden, zodat verre familie het ook weet. Tijdens de bezoekuren komen er een aantal rituelen. Samen met de Pandit worden dezen afgewerkt. Voor de jongeren worden teksten vertaald die bij deze rituelen horen. Het wassen en afleggen wordt door familie uit andere huishoudens gedaan, maar er zijn altijd familieleden aanwezig van de overledene. De familie heeft nu een periode waar ze 10 dagen kunnen rouwen.

Voorbereiding uitvaart : De overledene wordt traditioneel aangekleed na het wassen. Voor de vrouw in sari. Voor de man in dhoti en pagri. Er wordt rondom de kist gezeten en gebeden voor de zielerust. Dit is binnenshuis of in het uitvaartcentrum. Als er rondom de kist gebeden wordt is de kist niet helemaal dicht.Met rijstbolletjes wordt de plechtigheid gesloten. Deze rijstbolletjes symboliseren geven de betekenis van de elementen waar het lichaam uit opgebouwd is : ether, vuur , water, aarde en lucht. Ook worden er offer in de kist gelegd zoals bloemen,reukwerk en rijstkorrels. Hierna wordt de kist gesloten en de tocht naar het crematorium kan beginnen.

uitvaart in het crematorium: Crematie is de basis van het uitvaartsritueel voor de Hindoes. Hoe sneller het lichaam vergaat, hoe sneller de ziel vrijgelaten kan worden. De lichaam kan terugkeren naar de elementen waaruit hij opgebouwd is. De gewone rituelen bij een lijkverbranding zijn bijna hetzelfde als die bij de Hindoes, want de Hindoes hebben de symbolen afgeleid van de gewone lijkverbranding. Als het mogelijk is wordt de kist door 4 mannen op de schouders gedragen. Onderweg naar de aulo wordt de kist 5x neergezet en gaat de familie 5x zitten.. Eenmaal in de aula gaat de kist open en wordt de kist met bloemenkransen versierd. Er wordt een preek voorgelezen uit de Veda door de Pandit.Dan loopt de oudste zoon 5x rond de kist en raakt een aangestoken lampje aan en raakt de overledene 5 x aan op de lippen. Dit is de betekenis van het aansteken van vuur. Dan worden er door familieleden afscheid genomen. Ze leggen dan rijstkorrels en bloemblaadjes in de kist.Om zeker te zijn dat de kist in de crematoriumoven wordt gevoerd,blijven er een paar familieleden en de Pandit achter. Hierna komt er een rouwprocedure van 10 dagen. Als de vader of moeder is overleden, scheren de zonen het hoofdhaar, snor en baard eraf. Op de twaalfde- of dertiende dag wordt er een vuuroffer gehouden en een dag later gaat het gewone leven weer verder. Als het mogelijk is wordt het as in de Ganges in In dia verstrooid. In Nederland gebeurd dat veel op zee.

REACTIES

M.

M.

bedankt voor je samnevatting

19 jaar geleden

J.

J.

thnx dude ;)

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.