Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Herakles

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 2e klas vwo | 674 woorden
  • 12 februari 2009
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
19 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Grieks;
Cultuur
Herakles.

Zeus x alkmene mykene x
|
Herakles.

Herakles (Oudgrieks) of Hercules (Lat.) is een figuur uit de Griekse mythologie. Hij was een Griekse heros, en werd beroemd om de 12 moeilijke werken die hij uitvoerde in opdracht van koning Eurystheus. Herakles was een echte held, die door de combinatie van enorme kracht en een flinke doHerakles was een zoon van de oppergod Zeus en Alkmene, een prinses die getrouwd was met Amphitryon. Zeus verleidde haar tijdens de afwezigheid van haar echtgenoot door zich als Amphitryon te vermommen, amphitryon was generaal van het thebaanse leger
• Herakles, de zoon van Zeus en Alkmene;

De godin Hera was jaloers op het overspel van Zeus en zond twee slangen naar de wieg, die door het wonderkind Herakles tijdens het spelen gewurgd werden.
sis slimheid machtige daden kon verrichten.
Herakles trouwde met Megara en kreeg met haar een aantal kinderen. Door toedoen van Hera werd hij op een dag door waanzin getroffen en vermoordde zijn vrouw en zijn kinderen. Om zichzelf te redden van de wraakgodinnen moest hij in dienst treden van koning Eurystheus van Mykene en alle taken verrichten die hij opgedragen kreeg. In opdracht van Eurystheus moest Herakles 10 onmenselijk zware werken verichten Het

eerste werk dat hij moest verrichten, was het doden van de leeuw van Nemea (Nemea is een gebied gelegen tussen Argos en Korinthe). Dit dier kon niet verwond raken door pijlen of knots (de wapens die Herakles steeds bij zich droeg). Hij wurgde de leeuw ten slotte met zijn blote handen. Later droeg Herakles altijd de vacht van deze leeuw als trofee. De kop van het dier werd zijn kap, de huid zijn mantelrichten
Het vangen van een aan de godin Artemis gewijde hinde, de Hinde van Keryneia. Dit dier had een gouden gewei en bronzen hoeven. Herakles moest het levend en wel naar Mykene brengen. De hinde was bovendien uitzonderlijk snel en de jacht op het dier kostte hem een vol jaar, waarbij hij heel Arkadië van noord naar zuid moest doorkruisen. Ten slotte slaagde hij erin de hinde te vangen met een net toen het dier zijn dorst leste bij een meer.

Het vangen van het Erymanthische zwijn, dat het gebied rondom de berg Erymanthos onveilig maakte, en dat - net als de hinde - levend naar Mykene brengen, bij koning Eurystheus. Herakles slaagde in zijn opdracht, doordat het dier in de sneeuw was weggezakt. Herakles bond met kettingen de poten van het beest vast, en ging naar Mykene terug. De koning was zo bevreesd oog in oog te komen staan met het everzwijn dat hij zich verschool in een groot koperen vat dat hij in de grond had laten ingraven.
Grammatica;

Uitgangen;
Let op het woord ‘slaaf’ in de volgende zinnen.
a.
b.

in zin a is onderwerp (subject), in zin b. is lijdend voorwerp (object)

naamvallen;
nominativus en accusativus
vergelijk de woorden en in;
a. het land heeft angst.
b. de leeuw verwoest het land.

En staan in de nominativus (of 1e naamval) en zijn onderwerp.

En staan in de accusativus (of 4e naamval) en zijn lijdend voorwerp.


Het naamwoordelijk deel van het gezegde.
Elke naamval kan meer dan een functie hebben.
Behalve het onderwerp kan een woord in de nominativus ook het naamwoordelijk deel van het gezegde zijn, bijvoorbeeld wanneer het gezegde een vorm is van het werkwoord zijn;
Herakles is slaaf.

Lidwoorden

Nom.
Acc. Mannelijk.
Ó
ton
Vrouwelijk.
h
thn Onzijdig.



Gebruik van het lidwoord;

Als er geen lidwoord gebruikt is vertaal je het met een.
a. daar woont een leeuw
b. de leeuw woont in een grot

het lidwoord wordt vaak gebruikt wanneer er sprake is van iets dat iemand bezit of bij hem hoort. Je vertaalt het dan als bezittelijk voornaamwoord.

Herakles draagt z’n boog.


Eigennamen hebben soms wel en soms geen lidwoord je vertaalt het niet.

En herakles.


Nom.
Acc. Mannelijk
vrouwelijk onzijdig
Zelfstandig naamwoord enkelvoud.

Nom + acc onzijdig
Bij onzijdige woorden hebben de nominativus en de accusativus , net als bij het onzijdige lidwoord dezelfde vorm;

Het dier heeft een ondoordringbare huid
Herakles doodt het dier[lijd.vw.] niet

REACTIES

Z.

Z.

waarom zijn er zoveel dingen mis in deze samenvatting? er staat geen eens zin a of zin b dus ik snap niet wie dit heeft gemaakt maar kan echt veel beter.

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.