Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Paragraaf 4,1

Beoordeling 10
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas vwo | 416 woorden
  • 3 juni 2021
  • 1 keer beoordeeld
  • Cijfer 10
  • 1 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

Paragraaf 4,1 Einde van de wereldrijken.


De invloed die de tweede wereldoorlog had op dekolonisatie


Na de tweede wereldoorlog waren de VS en Sovjet-Unie supermachten en erg voor dekolonisatie. De VS gaf zelf het voorbeeld en liet in 1946 de Filipijnen onafhankelijk laten worden.


Door de oorlog waren de Europese landen erg verzwakt en waren druk bezig met de wederopbouw van hun land.


Hoe de Britse en Franse kolonies zelfstandig en onafhankelijk werden


De Britse besloten na de oorlog al snel Brits-Indië te verlaten door de grote haat tussen de twee religies Hindoes en Moslims. Ze droegen in 1947 hun soevereiniteit over aan Heemse leiders.


Frankrijk startte een koloniale oorlog tegen Vietnam toen zij ook onafhankelijk wouden worden. Maar in tegenstelling tot de Nederlanders kregen de Franse wel hulp van de VS omdat zij niet wouden dat Vietnam communistisch werd. Uiteindelijk na een bloedige oorlog vertrok Frankrijk uit Vietnam in 1954, waardoor er een Noord- en een Zuid-Vietnam ontstond. Noord was communistisch, en Zuid kapitalistisch.  Hierna waagde Algerije het er ook op. Na ruim een half miljoen dode Franse verlieten zij Algerije in 1962.Hoe de Nederlandse kolonies zelfstandig en onafhankelijk werden


Na de bezetting van Japan in Nederlands-Indië kregen Nederland hun kolonie weer terug, maar er ontstond een hoop geweld omdat Indië onafhankelijk wilde worden. Nederland stuurde troepen om te vechten genoemd een ‘politionele actie’. Uiteindelijk werd Nederland gedwongen door de VS om een soevereiniteitsoverdracht te tekenen waardoor Indië op 27 december 1949 onafhankelijk werd.


Hoe de staat Israël ontstond


Voor de eerste Wereldoorlog migreerden er al tienduizenden joden naar Palestina maar later werden dat er nog meer. In 1936 eiste de Palestijnen onafhankelijkheid en een einde aan de joodse immigratie. De Britten probeerde het te stoppen, maar nadat de overlevenden van de Holocaust naar Palestina gingen, vertrokken de Britten in 1948.


De VN stelde voor om Palestina te verdelen in joodse en Arabische staat maar dat wouden ze niet en er brak veel geweld uit. 14 Mei 1948 riep de joodse leider Ben Goerion de staat Israël uit. Honderdduizenden Palestijnen sloeg op de vlucht naar buurlanden.Hoe de Afrikaanse kolonies onafhankelijk werden  


IN 1954 begon de onafhankelijks oorlog in Algerije. Na 8 jaar vol gruwelijk geweld gaven de Franse, Algerije in 1962 op. Intussen lieten de Franse, Marokko en Tunesië in 1956 zonder strijd onafhankelijk worden.


In 1957 lieten de Britten als eerste de Goudkust onafhankelijk.


In 1975 gaf Portugal zijn kolonies op.Kenmerkend aspect


Nationalistische bewegingen in de kolonies en het streven naar onafhankelijkheid.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.