Renaissance paragraaf 1.2

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • Klas onbekend | 534 woorden
  • 24 september 2016
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
13 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Geschiedenis paragraaf 1.2 De renaissance.
omstreeks 1500 kregen Italiaanse kunstenaars en geleerden weer belangstelling voor de kunstwerken bouwwerken en teksten uit de klassieke oudheid. Europeanen kregen een ander beeld van de mens en de wereld.

in 1504 werd het beeld van herdersjongen David ( kunstenaar : Michelangelo) onthuld op een plein in Florence. het verhaal van David kwam uit het oude testament. het beeld leek bijna te leven.Hij inspireerde het beeld op de Griekse en Romeinse kunstenaars ( die schilderden ook zo echt).Eeuwenlang was er geen aandacht geweest voor de Griekse en romeinse kunst.Dat ontdekten de Europeanen pas later.

De bewondering begon in de steden Florence,Milaan,Genua en Venetië.De mensen daar waren rijk. De kerk hield de christenen altijd voor dat het leven op aarde slechts een voorbereiding was op een volgend leven.Maar de burgers gingen er anders over denken. Ze kregen een nieuw motto ‘’carpe diem’’ (pluk de dag) . Toen kwamen ze er achter dat de Griekse en Romeinse kunstenaars ook zo dachten. De italianen namen hun mentaliteit over, ze kregen een ander mens en wereldbeeld.

Schilders beeldhouwers en bouwkundige wouden de kunst en architectuur van de Grieken en Romeinen in stand houden en zelfs verbeteren. ze bestudeerde de anatomie om mensen levensecht te laten lijken. Hun schildersstijl veranderde, ze schilderden nog steeds taferelen en personages uit de bijbel. Maar gingen nu ook Grieks-Romeinse mythologie na schilderen of dingen uit het dagelijks leven.Het leek of rond 1500 de mentaliteit en de kunst uit de oudheid werd hergeboren (wedergeboorte=renaissance).

Ook de pausenkregen grote bewondering voor de klassieke oudheid.Aan het begin van de 16e eeuw wilden de paus Julius II van Rome het middelpunt van de christelijke wereld maken. Hij haalden kunstenaars naar Rome om de mooiste dingen te maken.

Net als de filosofen uit de klassieke oudheid stelden de renaissance geleerden de mens centraal. Die geleerden werden humanisten genoemd(Latijnse humanitas = menselijkheid).
De humanisten waren christenen maar ze vonden wel dat de mensen niet alles moesten doen wat de kerk hun voorhield.

Het werk van Italiaanse kunstenaars werd ook buiten Italië populair. Vanuit andere landen reisden kunstenaars naar Italië om de nieuwe manier van schilderen en beeldhouwen te leren.Hierdoor verspreidde de renaissance zich in de 16e eeuw over Europa.Voor 1450 werden boeken een voor een met de  hand geschreven. Door een uitvinding (de drukpers) kon er voor minder geld, meer boeken worden gedrukt en daardoor leerden veel meer mensen lezen en schrijven.

Erasmus van Rotterdam was een scholier die naar de Italiaanse universiteit ging om klassieke teksten te bestuderen. Erasmus kreeg de kans om door Europa te reizen, door zijn kennis kon hij de oudste nog bronnen van het nieuwe testament lezen en dat vertalen.
humanist geleerde die tijdens de renaissance teksten uit de oudheid bestudeerde / iemand met een wereldbeeld waarin de mens belangrijk is.

mens en wereldbeeld kijk op de mens en op de wereld.

mentaliteit manier van denken en voelen.

nieuwe testament tweede deel van de bijbel dat gaat over het leven van Jezus en over de begintijd van het christendom.

oude testament eerste deel van de Bijbel dat gaat over de vroege geschiedenis van de joden en het jodendom.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.