pearl harbor

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas havo | 588 woorden
  • 18 november 2009
  • 61 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
61 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!


Wat was Pearl Harbor en wat betekende het voor de VS?

Pearl Harbor, in het Nederlands betekent het ‘Parelhaven’, ligt op het eiland Oahu. Het eiland Oahu is een eiland dat onderdeel is van het Hawaï-archipel. Hawaï werd in 1884 al Amerikaans grondgebied. Dat kwam omdat in Hawaï veel suikerriet verbouwd werd. In de Amerika werd het meeste suikerriet verkocht. In Hawaï ging het steeds slechter met de bevolking omdat ze sterk afhankelijk was van Amerika. Amerikaanse grootgrondbezitters in Hawaï vonden dat Hawaï een republiek moest worden. Zo kwam Hawaï onder het gezag van de Verenigde Staten. Hawaï was een geschikte uitvalsbasis om handel te drijven met het Oosten. Ook wat het een geschikte basis om de Amerikaanse belangen in het oosten te beschermen. Daarom had de VS op Hawaï een marinebasis opgericht. Hier lagen aan het begin van de oorlog vooral slagschepen en vliegtuigen. De reden voor Japan om Pearl Harbor te vernietigen lag vooral bij het feit dat in Japan bijna geen grondstoffen waren. Daardoor veroverden ze andere landen. Toen Japan de verdragen schond om andere landen in het Oosten te veroveren deed Amerika eerst niks. Daardoor ging Japan nog meer landen veroveren. Toen ze in december 1937 een Amerikaans schip aanvielen stelde Amerika embargo op olie, staal en kerosine. Toen vond Japan dat een oorlog met Amerika daarbij onvermijdelijk was. Hierbij was Pearl Harbor het eerste doelwit omdat het een strategische plek was voor de VS.

Wat waren de gevolgen van de aanval voor Pearl Harbor?
Je kunt de gevolgen van de aanval op de marinebasis Pearl Harbor op 2 manieren bekijken. Je kunt bekijken wat de gevolgen waren op korte en lange termijn voor Pearl Harbor en de VS. Op korte termijn was de aanval een groot succes. Van de 8 slagschepen die in Pearl Harbor lagen waren er 5 vernietigd. Ook waren er 2403 militairen vermoord. Dit komt door een groot gedeelte omdat een bom het slagschip USS Arizona raakte. Hierdoor kwamen er alleen al 1177 mensen om. Omdat er 343 van de 390 vliegtuigen vernietigd waren was ook de macht in de lucht van de Amerikanen verzwakt. Hierdoor kon Japan zijn aanvallen op Australië en Indië voortzetten. Deze aanvallen kwamen alleen nooit van de grond.
Op lange termijn was de aanval op Pearl Harbor niet zo’n succes. De aanval op Pearl Harbor was een overwinning voor Japan maar er waren vele gemiste kansen. Zo hadden de vliegtuigen makkelijk de olieopslagplaatsen kunnen bombarderen. Omdat de Amerikanen deze opslagplaatsen bijna niet hadden gecamoufleerd dachten de Japanners dat de Amerikanen niet zo zorgeloos zouden zijn om de opslagplaatsen niet te camoufleren. Daardoor bombardeerden ze de opslagplaatsen niet. Ook was het bombardement onzorgvuldig uitgevoerd. Omdat het water in de haven erg ondiep was bleven de meeste schepen steken die ze na de aanval weer konden repareren. Op 8 december verklaarde Amerika de oorlog aan Japan. Hierdoor verklaarde op 11 december Duitsland ook de oorlog aan Amerika. Nu begon Amerika met een enorme wapenproductie. Tussen 1942 en 1944 verdubbelde de vliegtuigproductie. Ook telde het Amerikaanse leger in 1943 meer dan 7 miljoen mannen en vrouwen. In 1942 behaalde Amerika al een overwinning op Japan om vier vliegdekschepen te laten zinken. Hierdoor kreeg de VS zijn overwicht in de Stille oceaan terug. Toen Amerika aan het einde van de oorlog 2 atoombommen op Japan gooide capituleerde Japan. Hiermee was de oorlog geëindigd. Het heeft dus eigenlijk niet zoveel nut gehad dat Japan Pearl Harbor vernietigd had want hierdoor ging Amerika zich met de oorlog bemoeien. Als ze dat niet had Amerika zich niet zo snel of helemaal niet met de oorlog bemoeid.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.