Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Nederland in de Tweede Wereldoorlog

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas havo | 525 woorden
  • 14 juni 2004
  • 96 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
96 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
2e Wereld oorlog 1. Oorlogservaringen Bij oorlogen en conflicten probeerden Nederlandse regeringen neutraal te blijven.Op 10 mei 1940 vielen Duitse soldaten Nederland binnen en bezette na 5 dagen strijd het gehele land. Doordat de Duitsers een brief hadden gestuurd met het dreigement Rotterdam te bombarderen als ze zich niet overgaven. Nederland besloot zich over te geven en stuurde een brief terug die te laat aankwam, en zo werd Rotterdam evengoed gebombardeerd. Het Nazi-bestuur De Nazi-bestuurders gedroegen zich eerst vriendelijk en hoopten dat de Nederlanders wel mee zouden werken, wat ze niet deden dus namen de nazi’s strengere maatregelen. Alle politieke partijen werden verboden, behalve de NSB. Mensen die in de overheid werkten en niet werden vertrouwd, werden door nazi’s vervangen. Wie zich verzette, werd gearresteerd en soms ter dood gebracht. Kranten en radio kwamen onder censuur zodat de bevolking eenzijdige informatie kreeg.
2. Collaboratie of niet Nederlanders legde zich erbij neer dat de Duitsers de macht hadden, ze hadden al bijna heel Europa veroverd en dachten dat ze toch niets meer tegen de bezetting konden doen. Ze hadden een overheersend gevoel van machteloosheid. Ze probeerde zoveel mogelijk hun dagelijkse zaken in gang te houden. Toen de Nazi’s meer gewelddaden gingen plegen werd het verzet ook heviger. De Nederlandse overheidsdienst stond voor een keus: blijven werken voor de bezetter of hun positie opgeven met de zekerheid dat ze werden vervangen door een NSB’er. Jodenvervolging In Februari 1941 werden de eerste Joden in Amsterdam door de Duitsers opgepakt. Uit protest brak onder de Amsterdamse bevolking waaronder veel havenarbeiders een staking uit. De bezetters accepteerden het verzet niet en arresteerde de stakers die daarna doodgeschoten werden. De vervolging van de joden werd steeds erger, ze werden verplicht om een gele Davids ster te dragen, werden gedwongen om in aparte wijken te gaan wonen en mochten niet meer in openbare gelegenheden komen zoals bioscopen, trams, bussen en parken. Vanaf 1943 werden de Joden naar concentratiekampen gebracht en vermoord. 3 Anne Frank 4 Oorlog in Indonesië Na de 2e Wereld oorlog vochten Nederlandse soldaten nog jarenlang in Indonesië tegen de onafhankelijkheid van dit land na de overgave van Japan. In 1948 werd Indonesië een onafhankelijk land en eindigde de koloniale overheersing van Nederland. Oorlog en Vrede na 1945 Na de ervaringen van de 2e wereldoorlog mocht Nederland nooit meer een totalitaire stat worden en werd lid van de NAVO waardoor Nederland tijdens de Koude Oorlog voor het Amerikaanse standpunt koos. De AVO mocht officieel alleen oorlog voeren als 1 van de lidstaten werd bedreigd. Samen met soldaten uit andere landen moesten ze proberen in de conflictgebieden de vrede te bewaren. 5. Meewerken of niet Nederlanders dachten vaak terug aan de oorlogen. Bij zulke oorlogsherinneringen vind je jezelf altijd “goed” en de vijand altijd “fout”. Niet alle Duitsters waren natuurlijk slecht, ze zaten ook in het verzet en probeerde gewoon door te leven. Later gingen Nederlanders anders over de oorlog denken meer over hun eigen rol en of er wel genoeg verzet was geweest. Waarom waren er zoveel joden vermoord en zo weinig geholpen? Het is minder belanglijk wie de helden en wie de schurken waren. Belangrijker wordt het om te begrijpen hoe de dingen zo hebben kunnen gaan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.