ADVERTENTIE
Zie jij op tegen het lezen van al die boeken voor je leeslijst?

Probeer dan eens een luisterboek! Wij geven je acht tips van boeken die op je leeslijst staan en die je kunt terugvinden op Storytel. Check het blog en probeer Storytel nu 30 dagen gratis! 


Check het blog!

Module 9 Oorlog en vrede
internationale verhoudingen 1900-1940


paragraaf 3.1 Spanje als proefstation

De burgeroorlog in 1936 in Spanje was een nieuwe vuurproef voor de democratische landen, vijf maanden na de bezetting van het Rijnland en de brute verovering van Ethiopië door Italiaanse troepen. In de republiek Spanje zette het leger onder leiding van conservatieve generaal Franco de linkse regering af en riep zichzelf uit tot de leider van Spanje. Franco deed dat omdat hij bang was dat deze democratische regering de aparte regio’s van Spanje, zoals Baskenland en Catalonië, te veel vrijheid wilde geven. Ook vond hij dat Spanje beter geregeerd kon worden door een dictator zoals hij dan door een democratische regering. De helft van de Spanjaarden was het met hem eens en wilde met hem en zijn troepen tegen de regering vechten. De andere helft juist niet. Ook die helft bewapende zich. Er ontstond een bloedige burgeroorlog die vier jaar duurde: de Spaanse Burgeroorlog. Mussolini zag in Franco natuurlijk een politieke vriend en gaf onmiddellijk zijn politieke steun aan de nieuwe dictator. Ook Hitler bleef niet achter en stuurde zelfs troepen en vliegtuigen om Franco bij te staan. Berucht werd de oefening in het bombarderen van burgerdoelen boven de Baskische plaats Guernica.
Boven Guernica, een stadje in het noorden van Spanje, vloog een verkenningsvliegtuig. Het was een stralende dag en vanuit de stad zelf, maar ook vanuit de verre omtrek waren kooplui, boeren, ambachtslieden en huisvrouwen naar het marktplein getrokken om zaken te doen en kennissen te ontmoeten. Enige tijd later klink het zware gebrul van Duitse bommenwerpers die over de heuvels kwamen opdagen. Achter elkaar doken ze omlaag en wierpen hun bommen af op het overvolle marktplein. Angstaanjagend gierende Stuka’s –vliegtuigen die in diepe steile duikvluchten onder afschrikwekkend lawaai nauwkeurig bombardeerden- schoten hun mitrailleurs leeg op de menigte die alle kanten opvloog. Er werd een bloedbad aangericht, daar midden in het Baskische land. Later landden Duitse inlichtingsofficieren om ter plaatse het effect van deze bombardementen op een burgerdoel te onderzoeken. Ze spraken zelfs met de getroffenen. Wat deed Hitlers luchtmacht daar in 1936 in het noorden van Spanje? Wat was dat voor sinistere oefening? Had Duitsland de oorlog verklaard aan Spanje? Nee, dit bloedige incident is een voorval uit de Spaanse burgeroorlog (1936-1940).

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.