Paragraaf 1 (oriëntatie)
Op 14 juli vieren de Fransen het begin van de Franse Revolutie op 14 juli 1789. Een gebeurtenis die een einde maakte aan de absolute macht van de koning. Op 14 juli hangen overal blauw-wit-rode vlaggen, deze vlag wordt nu gebruikt sinds de Franse Revolutie. Het wit kwam van het koninklijk wapen, rood en blauw zijn de kleuren van de stad Parijs. De franse Revolutie speelt zich af in 1700-1800 in de vroegmoderne tijd (1500-1800)
Paragraaf 2 (Frankrijk vòòr de revolutie)
Boeren, meisjes en vrouwen droegen geen kousen of klompen, wieden onkruid voor als voedsel voor hun eigen koe en bedelen. Er is veel armoede en er zijn veel meer armen dan rijken. In Frankrijk woonden rond 1750 ongeveer 25 miljoen mensen. Sinds de middeleeuwen is er een standensamenleving, dit betekent dat de bevolking verdeeld is in 3 groepen ofwel genoemd standen. Iedere stand had zijn eigen plichten en rechten. Hieronder zie je de standen en hun plichten en rechten.
- De eerste stand. Dit zijn de geestelijken, de hoogste stand. Deze stand moest gelovigen begeleiden. Soms werkte deze stand in het bestuur voor de koning.
- De tweede stand. Dit zijn de edelen. Deze stand moest leiding geven aan het leger of werkte in het leger. Ook werkten ze in het bestuur. Veel edelen bezaten stukken land waarop boeren werkten en kregen opbrengsten van het land (een boer moest ook huur betalen om op dat stuk land te werken wat ik niet snap)
- De derde stand. De meeste hiervan zijn boeren en loonarbeiders. 98% van de Fransen zaten in de derde stand. Zij moeten werken, herendiensten verrichten en belasting betalen. De derde stand betaalt als enige belasting. De meeste mensen zijn hier arm, maar niet alle mensen: ambachtslieden en winkeliers. Deze woonden in steden en hadden nog best wel wat geld. Maar toch leefden de meeste mensen in armoede. 85% van de Fransen woonden op het platteland. Boeren huurden meestal een stuk grond en betaalden daarvoor huur aan een adel. Vaak moeten ze ook nog èèn of meer dagen werken op het land voor de adel, dit zijn herendiensten.
De eerste en tweede stand kregen steeds meer voorrechten. Zij betaalden bvb geeneens belastingen. Geestelijken en edelen werkten voor de koning in het bestuur, zo hadden hun invloed op het bestuur. De derde stand had geen voorrechten. Zij betaalden als enige belastingen. Boeren hadden het dubbel zo zwaar: werken, herendiensten verrichten EN belastingen betalen. Door schulden van de eerste en tweede stand werd de belasting steeds hoger gemaakt. En de koning hief veel belasting op voedsel zoals brood en zout. Hierdoor leden veel arme burgers en boeren honger. Rijke burgers konden wel belasting betalen, maar wilden wel inspraak op het bestuur als de belasting verhoogd werd.
Aan het eind van de 18e eeuw regeerde Lodewijk XVI als absoluut vorst over frankrijk. Er waren grote financiële problemen door grote uitgaven en dure oorlogen. Maar het was nu onmogelijk de belasting verder te verhogen. Dus Lodewijk XVI besloot het Staten-Generaal bijeen te roepen. (Het Staten-Generaal was een vergadering van alle drie de standen die moesten bedenken hoe problemen van Frankrijk opgelost moesten worden) Toen begonnen mensen meer na te denken over de samenleving en het bestuur. Het was verkeerd dat er zoveel armoede is, al die voorrechten zijn zo oneerlijk en was een absoluut macht wel de beste manier van besturen? Toen het Staten-Generaal bijeengeroepen werd hoopten veel mensen dat gewone mensen meer invloed zouden krijgen in het bestuur.
De Franse konining Marie Antionette gaf veel geld uit aan luxegoederen, bijvoorbeeld dure sieraden, kleding en meubels. Ze betaalde al haar rekeningen uit de staatskas. Vandaar haar bijnaam: Madame Déficit wat betekent mevrouw tekort.
Paragraaf 3 (De Franse Revolutie)
Vanaf april 1792 werd in Frankrijk de guillotine gebruikt om de doodstraf mee uit te voeren. De doodstraf was niet meer bedoeld om de misdadiger zoveel mogelijk pijn te doen en de guillotine zorgde voor een snelle dood. Tijdens de Franse Revolutie stierven duizende Fransen onder de guillotine, Zelfs Koning Lodewijk XVI. Op 21 januari 1793 kreeg koning Lodewijk XVI (die de naam burger Capet had gekregen) de doodstraf en werd vermoord met de guillotine.
Koning Lodewijk XVI kwam geld tekort en wilde de belasting verhogen. Daarom kwam in mei 1789 de Staten-Generaal bijeen. Daarin zaten tegenwoordigers van de drie standen: 300 geestelijken 300 edelen en 600 burgers uit de derde stand. De eerste een tweede stand wou net als de koning stemmen per stand. Deze twee standen zouden dan de meerderheid hebben. Maar de derde stand, die de belastings verhoging moest betalen, wilde per persoon stemmen. Dus de derde stand richtte daarom een eigen vergadering op. De burgers van de derde stand en een paar enkele geestelijken en edelen overlegden in juni in een Nationale Vergadering. Toen de koning de vergaderzaal liet sluiten, vergaderen ze toch verder in een kaatsbaan. Daar besloot de Nationale Vergadering dat zij niet uit elkaar zouden gaan vòòr er een grondwet was. In die grondwet moest staan hoe frankrijk bestuurd zou worden en wat de grondrechten en plichten van de Fransen zijn.
Het volk in Parijs was bang dat de koning de Nationale Vergadering uit elkaar zou jagen. De bevolking was ook ontevreden na een winter met veel honger. In juli 1789 gingen honderden Parijzenaars met wapens de straat op. Sommige soldaten sloten zich bij hen aan. Zij trokken zich naar Bastille, een gevangenis waar de Koning misdadigers en tegenstanders liet opsluiten. De inname van bastille was het begin van de Franse Revolutie. Daarna kwamen de boeren er ook bij, zij plunderen kloosters en kastelen. Veel edelen vluchtten naar het buitenland. In augustus 1789 (een maand later) keerde de rust terug toen de Nationale Vergadering aan alle Fransen gelijke rechten gaf. Titels en voorrechten waren afgeschaft, de standensamenleving was voorbij. In 1791 kwam er een einde aan de absolute macht. De koning moest nu de wetten uitvoeren die de Nationale Vergadering vaststelde.
De samenvatting gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden