Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Indianen in Amerika

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • Klas onbekend | 347 woorden
  • 28 mei 2006
  • 54 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.9
  • 54 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
De oorspronkelijke bewoners van Amerika.

De indianen woonden al heel lang in Amerika voordat de Europeanen er kwamen. Ze moesten gaan samenleven, maar de indianen en de Europeanen waren zo verschillend dat het heel moeilijk ging.Ze verdeelden het land. Het grensgebied tussen de indianen en de Europeanen heet de frontier. De blanken trokken westwaarts om daar het onontgonnen land te gaan pioneren, dat zagen ze als een opdracht van god. Hun doel was dan ook om de Amerikaanse beschaving over het hele continent te verspreiden. Deze voorbestemde rol noemden zij Manifest Desteny. De grens verschoof dus in die tijd steeds meer westwaarts.
De indianen waren afhankelijk van de natuur, ze zagen het land als een geschenk van God, je moest het volgens hen niet verkopen of bezitten. Zij vonden dat je dan ook wel de zee en de lucht kon verkopen. Voor de blanken was de grond juist erg belangrijk, daarom waren ze naar Amerika gekomen. Ze wilden als maar meer en meer land, zo raakten de indianen steeds meer jacht en landbouwgrond kwijt.

De Amerikaanse regering kwam met een oplossing voor dit probleem: De Indian Removal Act. Die wet bepaalde in 1830 dat de indianen ten westen van de Mississippi op ‘speciale’ stukken land moesten wonen.De plaats van deze reservaten werd door de regering bepaald. De eerste reservaten kwamen er in 1834 in de staat Oklahoma. De indianen werden gedwongen om naar de droge, onvruchtbare plekken te gaan. De route die de indianen daarheen volgden heet The trail of tears. Velen indianen stierven op die route. Toen ze eindelijk in de reservaten waren werden zij zelfs daar niet met rust gelaten, de blanken wilden hen nog steeds verdrijven.
Rond 1850 werd er goud gevonden in de Rocky Mountains. Heel veel Amerikanen zagen dat als een nieuwe reden om nog verder naar het westen te trekken. Vele mensen dachten dan snel rijk te worden. Nieuwe steden waar veel goudzoekers woonden werden in een hoog tempo uit de grond gestampt.Er kwamen nieuwe spoorwegen om naar het goud te leiden. Er was snel geen plaats meer voor de Indianen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.