Paragraaf 1
De ruimte race tussen de Amerikanen en de Sovjet-Unie is begonnen in 1957 wanneer de Sovjet-Unie een satelliet in de ruimte had geschoten. In 1961 was de eerste man in de ruimte, de Rus Joeri Gagarin. Neil Armstrong was de eerste mens op de maan, dit gebeurde in 1969.
De laser is onder andere een nieuwe ontwikkeling en kreeg een tal van toepassingen. Veel werk werd geautomatiseerd. Een gevolg van de ICT (Informatie- en communicatietechnologie) was dat de werkgelegenheid omhoog ging en er kwam een economische groei. In 1991 werd de eerste digitale mobiele telefonie (gsm) geïntroduceerd.
Door globalisering kwamen er verschillende dingen naar derde wereld landen (ontwikkelingslanden) en ook gingen bedrijven zich verplaatsen om de productie goedkoper te maken. Hierdoor ging het beter in de derde wereld landen, maar door de grote bevolkingsgroei is haast niemand hiermee opgeschoten.
De VN wou onder andere dat de armoede sterk ging verminderen, hierdoor zijn de millenniumdoelen opgericht, deze zouden in 2015 moeten zijn bereikt, maar dit is zeker niet gelukt. Het leek weer een stuk beter te gaan met de armoede, maar in 2008 brak de wereldwijde kredietcrisis waardoor mensen hierover onzeker werden.
Paragraaf 2
In de nacht van 18 op 19 augustus kwam in Sovjet-Unie een noodcomité, die de macht had overgenomen. Hierdoor zijn bij veel volkeren in de Sovjet-Unie gevoelens van nationalisme opgetreden. Onder andere in Rusland kwam Boris Jeltsin met de vraag of ze onafhankelijk zouden moeten worden, dit wouden ze en dit is ook uiteindelijk gebeurt. De maanden na 19 augustus viel de Sovjet-Unie uit elkaar in 15 onafhankelijke staten.
In 1992 ging het slecht met de Russische economie, in 1998 kwam er weer Economisch herstel. In 2008 heeft de opvolger van Jeltsin, Poetin, Tjestsjenië overgenomen.
Bosnië telde 3 bevolkingsgroepen: Kroaten, Serviërs en Bosnische moslims. De Bosnische Serviërs wouden het grootste deel van Bosnië dus vielen ze de andere bevolkingsgroepen aan. Dit was na de tweede wereldoorlog de grootste massamoord in Europa. Onder andere de Servische president Milosevic moest zich verantwoorden voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.
Paragraaf 4
Toen ayatollah Khomeini na vijftien jaar ballingschap terugkeerde in Iran ontstond er een islamitische republiek, een theocratie, waarin de ayatollahs absolute macht hadden.
In het najaar van 1980 vielen Iraakse troepen Iran binnen, aangezien Saddam Hussein (Iraakse dictator) het sjiitische fundamentalisme als een gevaar zag. Het werd een lange uitputtende loopgravenoorlog. Voor de mensen uit Iran was het een jihad, waarin de gesneuvelde strijders als martelaren het paradijs verdienden. Na 8 jaar kwam er een einde aan de oorlog zonder een duidelijke winnaar.
Op 2 augustus 1990 viel Saddam Koeweit aan, omdat hij claimde dat Irak recht op de olierijkdom had. In twee dagen hebben zijn troepen Koeweit overgenomen, maar Amerika, samen met Europese steun en de steun van de VN waren niet blij met deze bezetting, aangezien Saddam ook Saoedi-Arabië bedreigde. Ze gaven hem de kans om Koeweit te verlaten (tot 15 januari 1999), maar hij weigerde. Op 17 januari begon de Golfoorlog. Door een luchtoffensief van 5 weken lang, begon een grondoffensief die honderd uur duurde voor de bevrijding van Koeweit. Na de aanslagen van 9/11 begon Bush jr. de oorlog tegen het terrorisme.
Toen België in 1959 Rwanda onafhankelijk wou maken, kwamen de Hutu’s in opstand tegen de Tutsi’s. Hierdoor kwam een groot bloedbad, maar door verkiezingen kwamen de Hutu’s toch voor 30 jaar aan de macht.
Paragraaf 5
In de Verenigde Staten wordt de president aangewezen door 538 kiesmannen. Hoe groter een staat is, hoe meer kiesmannen. Degene met de meeste stemmen van de kiesmannen wint, dus niet de stemmen van het volk. In de Verenigde Staten strijden: de Republikeinse Partij en de Democratische Partij tegen elkaar. Dit noem je een tweepartijenstelsel. In de Verenigde Staten geldt een televisiedemocratie de presidentskandidaten proberen zo goed mogelijk op tv te komen en andere zwart te maken via smeercampagne.
Door de komst van president Barack Obama voelden de zwarten zich eindelijk een volwaardige Amerikaan, aangezien Obama de eerste zwarte president is. Veel mensen zien hem als Roosevelt die ook hielp toen er een economische crisis was aangebroken.
In 2006 werd er voor het eerst een vrouwelijke president gekozen in Latijns-Amerika, Michelle Bachelet.
Paragraaf 6
Nelson Mandela is geboren in 1918. Hij werd vroeg lid van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), een organisatie die probeerde te zorgen dat het beter ging met de zwarten. Mandela probeerde dit eerst zonder geweld op te lossen zoals Ghandi, maar in 1960 veranderde hij van mening en werd leider van de gewapende afdeling van de ANC. In 1962 werd Mandela gearresteerd en veroordeelt tot levenslang. Na 27 jaar is Mandela, na onterecht hebben vastgezet, vrijgelaten (dit gebeurde op 11 februari 1990, door de Klerk). Mandela werd het symbool van het verzet tegen de apartheid, dat steeds massaler en gewelddadiger werd, maar dat ook steeds harder werd onderdrukt.
In 1989 werd Frederik de Klerk president van Zuid-Afrika. Hij was altijd voor apartheid geweest, maar wou andere tijden, waarin rassenonderdrukkng niet paste. In 1990 begon de Klerk met het intrekken van de apartheidswetten. Mandela werd voorzitter van het ANC, en werd uiteindelijk in 1994 president door de invoer van het algemene kiesrecht. Hij noemde Zuid-Afrika een regenboognatie: alle kleuren van de regenboog zijn samen één ondanks de grote verschillen.
Uiteindelijk is Mandela in 1999 afgetreden als president.
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden