Hoofdstuk 5 Tijd van Ontdekkers en Hervormers (1500-1600)

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas vwo | 2369 woorden
  • 2 januari 2015
  • 82 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
82 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Geschiedenis Hoofdstuk 5 Tijd van Ontdekkers en Hervormers (1500-1600)

Kenmerkende aspecten

  • Het veranderende mens- en wereldbeeld van de renaissance en het begin van een nieuwe wetenschappelijke belangstelling.
  • De hernieuwde oriëntatie op het erfgoed van de klassieke oudheid.
  • Het begin van de Europese expansie overzee.
  • Protestantse reformatie had splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg.
  • Het conflict in de Nederlanden dat resulteerde in de stichting van de Nederlandse staat.

 

Paragraaf 1: De wereld wordt groter

Welke motieven hadden de Spaanse ontdekkingsreizigers en welke gevolgen hadden hun ontdekkingsreizen?

Door de ontdekkingsreizen in de 15de eeuw werd het wereldbeeld steeds beter. Handel rondt Middellandse Zee en Zwarte Zee raakt verbonden met hazen in het noorden, door kruistochten meer contact met Arabieren uit Zuid- Oost-Azië.

Portugal wil kunnen concurreren met Arabische handen in slaven, goud en ivoor à zoekt naar nieuwe handelrouten langs de noordwestkust van Afrika.

Portugezen en Spanjaarden maakten gebruik van karveel; schip met hoge boeg en zeilen horizontaal op de mast; was erg geschikt voor lange reizen. Navigatie; kompas en astrolabium

In 1488 voer Bartolomeus Diaz als eerste om het zuidpunt van Afrika. Langs deze weg werd de westkust van India voor het eerst bereikt in 1497. Portugezen hielden de weg geheim en via factorijen dreven ze handel met de lokale bevolking; handel in specerijen, zijde en edelstenen.

Portugezen wilden Reconquista voortzetten aan de overzijde van de Middellandse Zee; geen succes. Portugal veroverde in Azië geen gebieden. Twee routes naar Indonesië; via Arabische gebieden of via Kaap de Goede Hoop.

Spanje gaat ook op ontdekkingsreis als vervolg op Reconquista. In 1492 wordt laatste islamitische gebied op Iberisch schiereiland veroverd; alle aandacht van Isabella en Ferdinand op ontdekkingstochten. Ze stelde Columbus geld ter beschikking voor een reis. Na vijf weken kwam hij op de Zuid-Amerikaanse kust aan; hij had Amerika ontdekt.

In 1521 bereikten Spaanse schepen de Molukken. De westelijke route naar Indië was gevonden; maar was niet winstgevend; alle aandacht op Amerika.

In Midden- en Zuid-Amerika lagen uitgestrekte rijken van o.a. Azteken en Inca’s; hoogontwikkelde cultuur met steden. Conquistadores trokken gewapend het binnenland binnen. In 1512 gaven de Azteken zich over. De inheemse bevolking was geen partij voor de Spanjaarden.

Als beloning kregen de conquistadores grote landgoederen. De inheemse bevolking wilde niet christelijk worden en vrijwillig werken op de Spaanse grond à encomienda; een Spanjaard kreeg inheemse onderdanen; katholiek maken in ruil voor een stuk land in Amerika. In realiteit moesten de indianen zwaar werk verrichten. Encomienda werd regel in Spaanse en Portugese gebieden in Amerika. Maar inheemsen waren niet ‘goed’ voor zware werk; veel vluchtte à 1513 niet luisteren slavernij. Dit stond in contrast met de goede bedoelingen van de missionarissen. In 1542 Nieuwe Wetten; inheemse krijgen rechten; ze worden ‘volwaardige’ mensen.

Gevolgen Amerika; Handel EU werd anders; andere gebieden minder belangrijk à ontstaan handeldriehoek EU, Afrika, Amerika. Slaven uit Afrika à Amerika cocao, koffie, verfhout, katoen, tabak, parels, aardappels, rietsuiker à Europa. NL probeert monopolie te krijgen in specerijenhandel in Azië.

Met goud en zilver uit Amerika betaald Spanje hun oorlogen tegen moslims en hun EU vijanden zoals Frankrijk, Engeland opstandige NL gewesten. Tegen eind 16e eeuw raakt Spanje failliet en verliest het macht in EU.

Goud en zilver in EU à geld verliest waarde. Handelaren die luxegoederen en textiel voor de koloniën maakten maakte grote winsten à groei overzeese handel à schepen beter bewapend. Normale burgers merkten de inflatie; prijzen levensmiddel steeg en hun lonen niet. Edelen die via pacht inkomen krijgt = slecht. Edelen en boeren die op vrije markt verkopen; profiteren juist van prijsstijging.

 

Paragraaf 2: Renaissance en Humanisme

Hoe veranderden door Renaissance en humanisme de uitgnangspunden van wetenschappers en kunstenaars?

Kerk had weinig waardering voor kennis in de Oudheid door Griekse, hellenistische en Romeinse geleerden. Veel kennis verloren in christelijke Westen. D.m.v. kruistochten en handel contact EU met Arabische wetenschappers die de Oudheid kenden en hadden uitgebreid. De nieuwe benadering van de wereld sloeg aan; eerst in Noord-Italië daarna ook de rest van West-EU. In Noord-Italië was een welvarende zelfbewuste burgerij opgekomen; willen zich los maken van de kerkelijke invloed. Deze burgers kochten kunst geïnspireerd door de Oudheid en lieten het verspreiden. Er kwam ook belangstelling voor de oude geschriften. In 1453 viel Constantinopel in Turkse handen; meer impuls voor de Oudheid omdat veel rijke burgers naar Italië vluchtten met hun idealen en denkbeelden.

Kunstenaars grepen terug op erfgoed uit de Klassieke Oudheid. De kunst beleefde een renaissance; wedergeboorte. Er was wel verschil; bijv. individuele trekken waren niet streng zoals in de Oudheid maar toonden meer emotie. Bekende kunstenaars; Michelangelo, da Vinci. Homo universalis; waren zowel architect, beeldende kunstenaars en wetenschappers.

Middeleeuwen; ‘duistere’ periode waar de wetenschap en klassieke idealen verloren waren gegaan.

De nieuwe manier van denken tijdens de renaissance; humanisme; de mens staat centraal. De bijbel werd een onderwerp van studie voor de humanisten; was hij wel juist vertaald? Erasmus wilde een wetenschappelijk verantwoorde Bijbelvertaling maken, hij ontdekte veel vertaalfouten in de oude bijbel. Zorgde voor vragen bij de kerk, was de bijbel wel juist? à Eerste stap kerkelijke hervorming.

Humanistisch onderzoek vernieuwde het geestelijke en godsdienstige mensbeeld. Artsen bestudeerden mensen uitgaande van de klassieke theorieën maar volgde deze niet kritiekloos.

Ook het wereldbeeld verbeterde; cartografen brachten nieuwe kennis van ontdekkingsreizen.

Ook werd ten aanzien van mensenrassenen dieren- en plantensoorten wordt kennis beter. Men was geïnteresseerd in volken waarmee EU in Amerika, Afrika en Azië kennis maakten.

De kerk vond dit nog oké, maar toen Galilei beweerde dat de aarde niet het middelpunt van het helal was, was dat onacceptabel. De meeste wetenschappers wilde juist de grootsheid van God bewijzen  à maar kritische benadering legde basis voor de Wetenschappelijke Revolutie in de 17e eeuw.

De samenvatting gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

 

Paragraaf 3: De Kerkhervorming

Waardoor ontstond de kerkhervorming en welke gevolgen had deze voor de religieuze en politieke situatie in Europa?

De kerkelijke rechtbank, inquisitie, vervolgde andersdenkenden. In 1415 werd bijv. Johannes Hus tot de brandstapel veroordeeld omdat hij kritiek had over o.a. de verkoop van aflaten.

In de 14e eeuw ontstond een spirituele beweging die streefde naar een eenvoudig sober leven; de Moderne Devotie door Geert de Grote. Was een reactie op de kloosterordes die te veel uit waren op lux en macht. Erasmus had onderwijs gevolgd van een van de broeders van de Moderne Devotie.

De kerk ziet de paus als ‘plaatsbekleder’ van Christus op aarde. Hij was geestelijk leider, een wereldlijke vorst, hij vocht oorlogen uit en had veel politieke invloeden. De geestelijke leefde in weelde; hier was veel kritiek op. Het lukt de kerk niet meer om de critici m.b.v. inquisitie monddood te maken; drukpers was een belangrijke uitvinding om dingen te verspreiden.

Luther had zijn twijfels over de leer van de katholieke leer en liet zich inspireren door Wycliffe, Hus en Erasmus. Erasmus is de katholieke kerk echter trouw gebleven; de meeste kerkhervormers streefde naar interne verbetering binnen de kerk.

In 1517 publiceerde Luther zijn 95 stellingen tegen misstanden in de kerk. Hij wilde kerkhervorming of reformatie; de misstanden verbeteren.

Luther vond dat alleen god vergiffenis kan schenken, hij was stegen aflaatverkoop. Hij wilde de rol van priesters kleiner maken. Hij gebruikte in kerkdiensten de volkstaal en vertaalde de Bijbel in het Duits zodat deze toegankelijk was voor de gewone burger.

In 1518 begon de paus een ketterproces tegen Luther. Hij moest in de ban. Keizer Karel V wilde de eenheid van zijn rijk bewaren, dus was het met de paus eens. Luther en volgelingen kregen steun van verschillende vorsten in het Duitse Rijk. à Kerksplitsing; Lutheranen en katholieke kerk.

Het ging intussen niet goed in het Duitse Rijk. De hoge adel ontving bakken met geld, en de lage adel bleef achter. Veel inflatie tastte de koopkracht van de lage adel aan. De boeren werden de dupe; werden weer horige van arme adel.

  • Boerenoorlog (1524-1525) geïnspireerd door Luther, deze steunde de boeren echter niet.

Steeds meer Duitse steden gingen over tot Lutheranisme; edelen konden zo de kerkelijke bezitten innen en werden zelf rijk. à oorlog tegen Karel V à 1555 godsdienstvrede. Protestanten en katholieken kregen zelfde rechten. Karel zag dit als nederlaag en trad af.

Frankrijk; kerkhervorming à godsdienstige oorlogen. Calvijn kreeg veel aanhang. Nog soberder dan Luther. Net als Luther; geen paus. Maar hij ging verder; geen bisschoppen, kerkgemeente moeten zichzelf besturen. Vorsten die zich niet aan de regels houden mogen worden afgezet à in NL rechtvaardiging afzetten landsheer Filips II. In FR aanhangers Calvijn; hugenoten. Na oorlogen uiteindelijk in 1598 het Edict van Nantes; elke Fransman krijgt recht op gewetensvrijheid.

De RK kerk verdedigde zich tegen hervorming; contrareformatie. Het Concilie van Trente (1545-1563) legt absolute gezag van paus vast. De Vulgaat bleef de officiële Bijbel. Alle tradities bleven bestaan. Mis bleef in Latijn. De RK benadrukte dit alles door de kerken nog uitbundiger in te richten.

Veranderingen; grote bisdommen werden opgedeeld; bisschoppen hun priesters beter konden controleren. Mensen terug proberen te winnen d.m.v. onderwijs en preken. Ze bleven hard optreden tegen hervormers; ketters vervolgd door inquisitie.

 

Paragraaf 4: Uit de Opstand een Republiek geboren

Karel werd in 1500 geboren; katholiek. In 1515 werd hij heer der Nederlanden, een jaar later koning van Spanje. 1519 werd hij keizer van het Heilige Roomse Rijk. Hij voerde vaak oorlog tegen de Turken en Fransen. Toen Luther de boel verdeelde steunde Karel de paus. Met het Edict van Worms (1521) deed hij Luther in de ban. Ketters werden steeds fanatieker vervolgt.

Toen Karel V in 1515 heer der Nederlanden werd had hij nog geen bestuursmacht in alle gewesten. In 1528 kreeg hij Utrecht pas in handen. In 1543 werd als laatste Gelderland aan zijn rijk toegevoegd. De gewesten werden een eenheid; centraal bestuur, overal dezelfde regels.

Karel vestigde in Brussel een centraal bestuursapparaat met drie raden; Financiën; belasting. Staten; politieke adviezen. Geheime raad; nieuwe centrale wetten en regels opstellen.

In NL had ieder gewest; Gewestelijke Staten; edelen overlegde over stadsbestuur in gewest. In de Staten-Generaal; gewesten vertegenwoordigers bespraken Karels beden. Karel verkleinde macht van adel door geschoolde juristen te benoemen voor bestuurlijke functies.

Karel wilde NL ook RK. Inquisitie veroordeelde weer veel mensen.

Corruptie en oorlog kostte Karel veel geld, daarnaast was zijn gezondheid slecht. Uiteindelijk treed hij teleurgesteld af.

Filips II volgt Karel op als heer der Nederlanden (1555). Nieuwe indeling bisschoppen die moesten helpen met centralisatie van bestuur. Ze kregen ook seminarie; priesteropleiding. Veel verzet tegen paus en Filips. Adel protesteerde ook; bisschopsambt was niet meer voor hen weggelegd.

Bevolking was bang voor nog meer vervolging. Tussen 1521 en 1550 had de inquisitie rond de 13 mensen per jaar gedood. Het hevigst; 1561 tot 1564 met 264 per jaar.

Sinds 1559 bestuurde Filips het rijk vanuit Spanje. Margaretha van Parma was landvoogdes van de Nederlanden, met Granvelle als hulp. Ze ging naar hem i.p.v. naar de hoge edelen. De drie hoogste; Oranje, Egmond en Horne verenigde zich in de ‘Liga der Groten’. Granvelle moest opstappen.

Lage adel kwam in opstand; steeds minder inkomen en geen belangrijke functies. Burger in opstand; economische omstandigheden waren slecht, hoge belastingen, veel werkloosheid. Strenge winder à slechte oogst. Door Deens-Zweedse oorlog was graanimport Oostzeegebied weggevallen.

Lage adel; ‘Verbond der Edelen’. In 1566 boden ze Margaretha een smeekschrift aan; inquisitie afschaffen, ze gaf toe aan het verzoek.

Gevluchte predikanten keerden terug naar NL. In hagenpreken moedigden ze mensen aan om kerken van beelden te ontdoen. In 1566 drongen hervormingsgezinde kerken binnen en vernielde religieuze versieringen. Hoge edelen herstelde de orde door godsdienstvrede. Filips vond Margaretha te zwak en verving haar door Alva. Om de Beeldenstorm te bestraffen richtte hij de Raad van Beroerten; de Bloedraad op. Hij liet Egmond en Horne onthoofden, en later volgde nog 1100 mensen. Er vluchtte zo’n 60.000 mensen uit NL.

Gevluchte predikanten keerden terug naar NL. In hagenpreken moedigden ze mensen aan om kerken van beelden te ontdoen. In 1566 drongen hervormingsgezinde kerken binnen en vernielde religieuze versieringen. Hoge edelen herstelde de orde door godsdienstvrede. Filips vond Margaretha te zwak en verving haar door Alva. Om de Beeldenstorm te bestraffen richtte hij de Raad van Beroerten; de Bloedraad op. Hij liet Egmond en Horne onthoofden, en later volgde nog 1100 mensen. Er vluchtte zo’n 60.000 mensen uit NL.

Willem van Oranje wachtte dit niet af en vluchtte naar Duitsland. Oranje riep op tussen verdraagzaamheid op tussen katholieken en protestanten. Filips en Alva keurde dit niet goed en veroordeelde hem bij verstek, hij verloor zijn bezittingen. Oranje formeerde een leger, zijn broers deden in 1568 een aanval in het noorden en hijzelf stak de Maas over om het hart van NL te bevrijden. De acties leverde uiteindelijk niks op.

In 1572 ondernam hij een tweede veldtocht, die mislukte ook. Maar door toeval namen de gevluchte watergeuzen, gereformeerden, Den Briel in. Andere steden sloten zich bij hen aan. De opstand kreeg een politiek karakter toen de Staten van Holland in Dordrecht bij elkaar kwamen; dit kon alleen Filips doen, dus opstandig. Ze besloten dat gereformeerd een officiële godsdienst werd.

Filips en Alva gingen nu ten aanval. Toen ze Alkmaar wilden belegeren ging het mis. De dijken rondom werden doorgestoken zodat de Spanjaarden hun loopgraven onderwater zagen lopen, ze moesten opgeven. Na nog een mislukking in Leiden gingen de Spanjaarden weg uit NL.

In 1567 plunderden Spaanse soldaten die geen soldij hadden ontvangen wat steden. Opstandige steden verenigde zich hierop. In de Pacificatie van Gent spraken ze af op de muitende soldaten samen te bestrijden en er kwam gewetensvrijheid. Oranje hoopte hiermee steun te krijgen voor een algehele opstand tegen Filips. Maar door de haat tussen protestanten en katholieken kon Filips enkele zuidelijke gewesten snel weer terugbrengen, die gewesten sloten de Unie van Atrecht. De opstandlelijke noordelijke gewesten de Unie van Utrecht (1579). Maar uit praktische overwegingen moest Oranje steeds meer voor de Calvinisten zijn en ging zijn ideaal weer in rook op.

Filips deed Oranje in de ban en zette een prijs op zijn hoofd. In 1581 zette de Staten-Generaal Filips II af als vorst. De Calvijnse principes werden in praktijk gebracht, de Staten gaven uitleg in de Acte van Verlatinghe.  De hertog van Anjou werd als vorst en heer der Nederlanden gekroond.

In 1581 moest hij echter al weer weg omdat die het te hoog in z’n bol kreeg.

In 1584 werd Willem van Oranje vermoord door Balthasar Gérard. Oranje werd de eerste held van de jonge natie en zou later ‘vader des vaderlands’ worden genoemd. Na een mislukte Engelsman ging de Staten-Generaal in 1588 het bestuur zelf regelen à Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De oorlog met Spanje zou van met een gevechtspauze nog tot 1648 duren. Pas toen bij de Vrede van Münster zou Spanje de onafhankelijke republiek erkennen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.