Orientatie.
Er kwam een einde aan het Romeinse Rijk omdat de Germanen Rome veroverden. De Middelandse zee is volledig in handen van de Romeinen. De rivier de Rijn was de grens van het Romeinse Rijk in Nederland. De steden Utrecht, Nijmegen en Maastricht zijn gesticht door de Romeinen. De stad Constantinopel heet nu Istanbul.
Paragraaf 4.1 Van stad tot wereldrijk.
A. Van koninkrijk tot wereldrijk.
De naam Rome komt van het woord Romulus, dit is een jongen die voorkomt in het ontstaans-verhaal van Rome. De naam Latijn komt van het gebied Latium, hier is Rome gebouwd. Rome zou op zeven heuvels zijn gebouwd om zo een goede bescherming voor de stad te vormen. Hooggelegen = Veiligheid. De stad Rome zou aan de Tiber liggen omdat dat goed is voor de handel. Rivier = Belangrijk voor handel.
De republiek werd bestuurd door 2 consuls, door de Romeinse volksvergadering. De handel ging bloeien door samenwerkingsverdragen met andere stadstaten af te sluiten. De overwinning van Carthago zorgde ervoor dat de Romeinen de Middelandse Zee ''Mare Nostrum'' konden noemen.
De Romeinen gingen slim om met overwonnen volkeren. Ze mochten 2 dingen houden:
-
Hun grond
-
Hun bestuur
Ze moesten wel iets doen namelijk, belasting betalen, zonodig soldaten leveren en trouw aan Rome zweren.
B van republiek tot keizerrijk
Julius Caesar moest in 59 v.Chr. Gallie veroveren, dit is nu Frankrijk.Julius Caesar vernederde de overwonnen leider. Caesar hield een grote triomftocht in Rome, waarbij hij trots zijn krijgsgevangenen, waaronder de verslagen Gallische leider Vercingetorix aan het volk toonde. Deze vernedering was positief voor Julius Caesar omdat hij hierdoor populair werd bij het volk. Hij schreef ook het boek De Bello Gallico.
De 2 oorzaken waardoor Julius Caesar vermoord is:
-
Een groep senatoren was bang dat hij een soort koning zou worden.
-
Ze waren ook bang dat zij hun macht zouden verliezen.
In 27 v.Chr. was het het einde van een republiek en het begin van een keizerrijk. Augustus (of Octavianus) was verantwoordelijk voor deze grote verandering. Hij en zijn opvolgers eerde zijn oom Julius Caesar door de naam Caesar te gebruiken. Hiervan is het woord keizer afgeleid. (Caesar – keizer). Augustus breidde het Romeinse Rijk uit tot makkelijk verdedigbare grenzen, zoals rivieren en bergen. Onder zijn regering brak een periode aan van langdurige vrede: de pax Romana. Het Romeinse Rijk was eerst een Koninkrijk, daarna een Republiek, daarna een Keizerrijk en tot slot een Dictatuur.
Paragraaf 4.2 De Romeinse samenleving.
A. Arm en Rijk
De boeren waren belangrijk voor mensen in de stad zodat die eten hadden. De drie oorzaken voor de goede handel binnen het Romeinse Rijk waren: De handelaren profiteerden van de vrede binnen het rijk, het uitgebreide wegennet en het gebruik van de Romeinse munt, de sestertie, binnen het hele rijk. De Romeinen zelf geloofden dat de god Neptunus hier verantwoordelijk voor was. Binnen het Romeinse Rijk kon je pas machtig zijn als je rijk was. Patriciërs en later ook de plebejers moesten 1 miljoen sestertiën op tafel leggen om senator te worden. Proletariërs zijn hele arme mensen. Ze worden ze genoemd omdat ze vaak weinig anders bezaten dan kinderen, en kinderen betekent 'proles' in het Latijn. Er werden Brood en Spelen georganiseerd voor de Proletariërs zodat ze niet in opstand kwamen. Een rijke burger gaf soms voedsel, geld en hulp aan arme mensen. Dit deed hij omdat de mensen aan wie hij het gaf 2 dingen moesten doen, namelijk achter de draagstoel aan lopen als hij door de stad heen ging en op hem kiezen als hij verkiesbaar was voor een bestuursfunctie.
De werkloosheid in de Romeinse steden kun je verklaren door deze redenen:
Als de opbrengst van de oogst terugliep raakten de boeren in geldproblemen, waardoor ze geld moesten lenen of hun grond moesten verkopen. Door de armoede op het platteland trokken veel mensen naar de stad, waar ze werk zochten in de handel en de ambachten. Vaak lukte dat niet, waardoor er in de steden veel mensen leefden met weinig of geen werk.
B. Vrij en onvrij
Zinnen om te onthouden over slaven:
Slavernij was heel gewoon voor de Romeinen. Krijgsgevangenen konden slaaf worden. Arme Romeinen moesten slaaf worden om te kunnen overleven.
Arme Romeinen konden hun kind als slaaf aanbieden.
De prijs van een slaaf was afhankelijk van het werk dat hij kon doen. Sommige slaven hadden een goed leven en andere een heel zwaar leven. Sommige slaven hadden een beter leven dan arme vrije Romeinen.
De mannen die in het Colloseum een strijd hebben geleverd noem je Gladiatoren.
Het verhaal van Spartacus:
a. Generaal Crassus joeg het slavenleger naar het zuiden.
De samenvatting gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
N.
N.
Ben erg blij met deze samenvatting
heb morgen de toets.
k hoop een goed cijfer
5 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
ik vind deze erg handig
3 jaar geleden
Quinty
Quinty
Heeft hij geholpen?
2 weken geleden
een scholier
een scholier
Goede samenvatting 👍🏼
3 maanden geleden
Antwoorden