Hoofdstuk 3.4: Oorlog buiten Europa

Beoordeling 8
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas vwo | 317 woorden
  • 17 februari 2015
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 8
10 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

In Japan (ook wel het land van de rijzende zon) was de macht in handen van hoge nationalistische militairen onder leiding van generaal Tojo. Japan was inmiddels een sterke industriestaat, die afhankelijk was van andere landen voor voedsel en grondstoffen. Dat wilden ze veranderen. Daarom vielen ze in 1931 noordoost China binnen. Ze sloten een verdrag met Duitsland en Italië, en in 1937 viel Japan meerdere delen van China binnen. In 1940 namen ze een deel van de Franse kolonie Indochina (Vietnam) over. Nederlands-Indië en de VS stopten daardoor de uitvoer van staal en olie. Naar aanleiding hiervan bombardeerde Japan de legerbasis Pearl Harbor op Hawaii. Gelijk na de aanval verklaarden Duitsland en Japan de VS de oorlog. Hierna veroverde Japan nog een deel van Azië. Op 27 februari 1942 viel de Japanse vloot Java aan. De verdediging was geen partij en binnen no-time heerste Japan over de belangrijkste Indonesische eilanden.

In mei en juni kwam er een eind aan de Japanse opmars. Ze verloren een zeeslag bij het koraaleilandje Midway van de Amerikanen. Daarna bouwde de Amerikanen hun wapenvoorraad op, mogelijk gemaakt door de grondstoffen van de Nederlandse kolonies Suriname, Curaçao en Aruba. Het vervoer was gevaarlijk, door Duitse duikboten.

Drie jaar lang moesten Indonesiërs bijdragen aan de Japanse oorlog door levering van grondstoffen, gedwongen prostitutie en door dwangarbeid. Vrouwen en kinderen werden opgesloten in concentratie kampen.

Vanaf 1943 veroverden de Amerikanen eiland na eiland terug op de japanners, dit verliep niet heel soepeltjes. Vanaf augustus 1944 kwamen zware Amerikaanse bommenwerpers een handje helpen. Het Japanse leger begon allemaal dwaze acties als het expres neer laten storten van eigen vliegtuigen (met piloten er in) op Amerikaanse schepen. Amerika wilde levens van eigen soldaten sparen, en liet atoombommen vallen op de Eilanden Hiroshima en Nagasaki. Geschokt over de aangerichte verwoestingen gaf de Japanse Keizer zich over. En op 15 augustus 1945 was de Tweede Wereldoorlog afgelopen J.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.