Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hoofdstuk 3 Vrede en Oorlog

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas vwo | 808 woorden
  • 9 januari 2004
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
18 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
3. Opnieuw oorlog Het Duitse en Italiaanse leger oefende tijdens de Spaanse burgeroorlog, o.l.v. de conservatieve generaal Franco. (1936-1940) Hitler. probeerde oa. zijn bommenwerpers op het Spaanse stadje Guernica uit, keek hoever hij kon gaan in de buitenlandse politiek. Spanje werd Fascistisch. Wat zijn de oorzaken van de WO1? 3.1 Hitler leert weer een les Hitler en Mussolini steunden Franco tegen de republikeinen en Hitler stuurde troepen en vliegtuigen naar Spanje. (Om te oefenen en om de vliegtuigen te testen.) Vrijwilligers uit vele landen stroomden toe om de Republikeinse regering te helpen, zij werden de Internationale Brigade. Stalin hielp hen ook. Fr. En G-B. met hun appeasement-politiek begonnen een Non-interventie Commissie. I. en D. bleven Franco echter helpen, terwijl Stalin alleen de Spaanse communisten hielp. Negatieve reacties van Fr. en G-B. bleven echter uit. Hitler leerde dat zonder oorlog ook veel mogelijk was in Europa. Wat zou er gebeuren als hij bvb. Aus. pakte? Hitler probeerde alle Sudeten-Duitsers (Oostenrijk, Tsj.-Slo. en Polen) bij zijn rijk te voegen, zonder dat het tot een WO2 kwam op het moment dat die hem niet uitkwam. 3.2 Oostenrijk en Tsjecho-Slowakije Hitler wilde eerst Oostenrijk, (1934)maar Mussolini was bang voor zo’n sterke buurman en werkte tegen. Dat was voor de As-Rome-Berlijn. (1935?) Later, op 12-02-1938 werd Schussnig (Aus.) uitgenodigd voor een bespreking in Berchtesgaden met Hitler. Door intimidatie benoemde Schussnig de nazi Seyss-Inquart tot Minister van Binnenlandse zaken. Schussnig werd afgezet en S.-Inquart nodigde Hitler uit om Oostenrijk binnen te trekken. (Maart 1938) Engeland en Frankrijk protesteerden formeel, maar hadden deze Anschluss al verwacht en hadden er op zich niet zoveel problemen mee. Wel zagen ze nu voor het eerst hoe Hitler politiek voerde. (Leugens, bedrog, politieke moord, chantage enz.) In Tsjecho-Slowakije woonden: Sudeten-Duitsers 22 % van T-S.. Door Versailles in T-S. Polen minderheid

Hongaren minderheid
Tsjechen minderheid
Slowaken minderheid
Dus alleen maar minderheden. Politiek T-S. was dus : Alle minderheden gelijke rechten. Verder was het de enige parlementaire democratie in deze regio. T-S. had goed leger, wapenindustrieën, en verdediging tegen D. Maar deze verdediging lag in Sudeten-Duits gebied. Sinds de “Anschluss” riep Hitler dat dit stuk van T-S. een inbreuk vormde op de grens met Duitsland. In mei 1938 mobiliseerden de Tsjechen en gaven de USSR, Fr. en
G-B. waarschuwingen af. Hitler zei dat hij T-S. niet binnen zou vallen, maar was van plan dat in de herfst wel te doen. Fr. en G-B. werden bang voor oorlogsdreiging en begonnen aan nog meer appeasement. USSR kon niets doen; het grensde niet aan T-S. In september 1938 nodigde Hitler Daladier (Fr.), Chamberlain (G-B.) en Mussolini uit voor de Conferentie van München. De USSR en T-S. waar het om ging werden niet uitgenodigd. Frankrijk herriep tijdens de conferentie de garantie jegens T-S. Stalin dacht echter dat er een complot tegen hem was: Eerst zou D. hem aanvallen, en daarna Fr. en G-B. Dan waren zij van Hitler én Stalin af. D. had al Sudetenland en kreeg nu de Bohemen. Verder sprak men wel af dat T-S mocht blijven bestaan, maar in maart 1939 maakte Hitler Tsj. tot Duits protectoraat. Vervolgens liet hij het Slowaakse nationalisme aanwakkeren: Slowakije verklaarde zich onafhankelijk en kreeg een pro-Duits bestuur. (Als buffer) 3.3 Niet-aanvalsverdrag In 1939 eiste Hitler dat de onafhankelijke stad Danzig weer bij D. kwam en dat de Poolse corridor zou worden opgeheven. G-B. en Fr. zagen nu dat Hitler niet alleen Duitsers en Duits gebied wou samenvoegen, maar alleen maar wou uitbreiden. G-B. gaf garanties aan Polen en probeerde anti-Duits verbond met USSR te vormen, maar Stalin was achterdochtig vanwege Conferentie van München. Stalin wilde de oorlog uitstellen, omdat zijn leger door de zuivering veel te klein was en Stalin hoopte dat D. Fr. en G-B. zou verslaan en dat hij dan met Hitler af zou kunnen rekenen. Daarom sloot Stalin op 23 augustus 1939 het niet-aanvalsverdrag Molotov-Von Ribbentrop-Pact. Ze besloten ook om Polen te verdelen, verder zou Rusland grote invloed in Estland, Letland en Litouwen krijgen. In ruil daarvoor zouden de Russen zich niet meer met de Duitse oorlogvoering bemoeien. (Tegen Fr., G-B. maar ook Polen.) Dit was tegen een Twee-fronten-oorlog. Op 1 september 1939 overschreden Duitse troepen de Poolse grens. Op 3 september 1939 verklaarden Fr. en G-B. D. de oorlog: De WO2 was begonnen. Met snelle pantserwagens, Stuka’s en gemotoriseerde infanterie versloeg D. Polen met gemak. De ervaring van de Spaanse burgeroorlog kwam de Duitse bommenwerpers goed van pas. Vanwege de snelheid waarmee de oorlog werd gevoerd werd deze strategie de Blitzkrieg genoemd. Op 17 september 1939 vielen de Russen van de andere kant Polen binnen en naderden de Duitse linies precies zoals afgesproken. (Molotov-Von Ribbentrop-Pact) Behalve de oorlogsverklaring van Fr. en G-B. gebeurde er niets. In de winter van 1939-1940 was er sprake van een spookoorlog. Pas toen D. in het voorjaar van 1940 een onverhoedse aanval opende op Denemarken, Noorwegen, Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk, raakte West-Europa ook werkelijk betrokken in de WO2.

REACTIES

F.

F.

wow dit is in 2004 gemaakt en ik zit dit voor mijn toets te leren in 2016!, zou je al dood zijn?

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.