Hoofdstuk 3: Democratie en Dictatuur

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas havo | 858 woorden
  • 26 augustus 2008
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
23 keer beoordeeld

Par. 1 Hoofdstuk 3

Om te kunnen begrijpen waarom Duitsland eerst een democratie en daarna een dictatuur werd, moet je terug naar het einde van WO I. In 1918 had Duitsland de oorlog verloren en was er honger. Op 9 november 1918 trad de keizer van Duitsland af.

EEN DEMOCRATISCHE REPUBLIEK

Door het aftreden van de keizer wisten niet veel mensen hoe het nu verder moest met Duitsland. Er waren 2 groepen die streden om de macht in Duitsland:
· de sociaal-democraten en liberalen. ( zij wilden een parlementaire democratie)

· De communisten en de radicale socialisten ( zij wilden van DUI een sovjetrepubliek Maken)
De democraten wonnen. Duitsland werd een democratische republiek.

Het staatshoofd werd een gekozen president (Friedrich Ebert). De ministers die hij aanstelde moesten eerst toestemming vragen van de volksvertegenwoordiging.

CRISIS

Na de W.O. I besloten de winnaars van de oorlog dat DUI alle schade moest betalen. 269.000.000.000 gulden was de eis. Dat zou 15 jaar in beslag nemen om alles af te kunnen betalen. Ondanks dat ging het erg goed in Duitsland. Het bleef een democratie en zo wisten steeds de leiders het volk tevreden te houden. Maar eigenlijk bleef in het hart van de Duitsers de boosheid dat ze de Oorlog hadden verloren. Er hoefde maar weinig te gebeuren om die boosheid naar boven te laten komen. Dat bleek toen in 1929 de economische wereldcrisis begon. In Duitsland steef de werkeloosheid snel. In 1932 waren er 5.5 miljoen werkelozen. Van de 66 miljoen duitse inwoners leefden er 17 miljoen in bittere armoede.

HITLER EN DE ONTEVREDEN NATIONALISTEN

Zoals gezegd kwam de nederlaag in de oorlog als een grote schok voor alle Duitsers. Sindsdien had er ook geen vijandelijke soldaat meer voet gezet op Duitse bodem. Een van de zwaarst teleurgestelde Duitsers was Adolf Hitler. Hij was sinds de begrafenis van zijn moeder weer uitgebarsten in tranen. Hij dacht, dat als de socialisten en communisten de mensen niet hadden opgestookt, er niets gebeurd zou zijn. Dan had Duitsland zelfs gewonnen, dacht Hitler. Ook de democratische republiek vond Hitler maar niks. Om het ‘’sterke’’ Duitsland weer terug te krijgen, richtten de ontevreden nationalisten politieke partijen op. Bijvoorbeeld de partij van Hitler, waar hij in 1920 leider van werd, zijn partij heette de NSDAP (nationaal-socialistische-Duitse-arbeiders-partij) en dit waren zijn belangrijkste programma punten:
1. de vereniging van alle Duitsters in een groot rijk
2. afschaffing van het oneerlijke vredesverdrag
3. land en koloniën voor ons volk;
4. staatsburgerschap alleen voor echte Duitsers van Duits bloed; joden kunnen niet tot ons volk behoren.

STAATSGREEP EN MACHTSGREEP

De NSDAP kreeg maar weinig stemmen. Hij probeerde in ’23 een staatsgreep te plegen, maar dat mislukte. Hij werd gevangen gezet. In die tijd schreef hij een boek ; Mein Kampf. Het stond vol met verhalen dat joden en communisten de schuld waren van alles. Ook het boek maakte weinig indruk op het Duitse volk.Maar opeens groeide zijn aanhang met sprongen. Dat kwam door de crisis en werkeloosheid. In 1933 werd hij minister-president. Na de rijksdagbrand stemden de volksvertegenwoordigers in met het idee het tot dictator te maken.

DICTATUUR

Na de dood van president Hindenburg in 1934 ging Hitler zich leider noemen. Alle partijen waren verboden, behalve de NSDAP. Tegenstanders van de partij gingen naar concentratiekampen of werden gevangen gezet. De knokploegen dreigden met terreur. Bijna niemand durfde zich te verzetten.


OORLOG EN BEZETTING

In het programma van de NSDAP stond dat alle Duitsers in een groot rijk moesten wonen, maar dat kon niet zonder oorlog. De dictatuur van Hitler liep dus uit tot de WO II. De Duitsers verloren, net zoals in WO I. Maar deze keer merkten de Duitsers zelf ook dat ze verloren hadden. Duitsland werd namelijk bezet door de overwinnaars. Het land en de hoofdstad Berlijn werden opgedeeld in vier bezettingszones.

DEMOCRATIE IN HET WESTEN

De bezetters van Duitsland (4) wilden een einde maken aan het nationaal-socialisme en wilden van DUI een democratie maken. Maar ze konden niet overeenstemming bereiken over hoe ze dat zouden doen.
· Volgens de 3 uit het westen was democratie een grondwet met burgerrechten. Een volksvertegenwoordiging met meer partijen, en ministers die regeren met instemming van de volksvertegenwoordiging.
· Volgens Rusland betekende democratie: geen ruziemakende partijen, maar een partij die goed voor de belangen van het volk kon opkomen.(communistische partij)
Ze kwamen er niet uit, zodat er in 1949 in de westelijke zones een democratische republiek werd gesticht: Bondsrepubliek Duitsland. (Bundesrepublik Deutschland)

COMMUNISME IN HET OOSTEN

Na die stichting van west-Duitsland besloten de Russen in hun zone ook een staat op te richten. Het was de DDR (Duitse-Democratische-Republiek).  Maar democratisch was het zeker niet. De communisten hadden de leiding. Maar net zoals in Rusland was de leider van het communisme eigenlijk gewoon een dictator. Veel Duitsers probeerden te vluchten uit de DDR. Dat wilden de West-Duitsers niet. Ze bouwden een prikkeldraadversperring en wachttorens. Er werd dwars door Berlijn een muur gebouwd. (Berlijnse muur)

DUITSLAND EEN LAND

In 1989 kon de DDR het niet meer aan. Dat kwam door de Sovjet-Unie, die het deel van Duitsland niet meer steunde. Toen dat duidelijk werd, was de maat vol voor de bewoners van de DDR. Ze klommen gewoon over de muur, niemand durfde meer te schieten. De demonstranten wilden een democratie. In 1990 gebeurde dat ook. De nieuwe (democratische) regering besloot dat het een Bondsrepubliek moest worden. Duitsland werd weer een groot democratisch land.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.