Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hoofdstuk 3

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas havo | 1709 woorden
  • 21 juni 2014
  • 45 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
45 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Geschiedenis samenvatting 3.3 Deel A

De nazi’s begonnen nar hun machtovername in Duitsland in1933 met de Jodenvervolging. Ze wilden de joodse Duitsers uit Duitslandverdrijven. Met wetten werden Joden gediscrimineerd en geïsoleerd. In 1938organiseerde ze de kristalnacht met geweldsuitbarstingen tegen joden in heelDuitsland. De huizen van joden, scholen en begraafplaatsen werden geklad. Bijna300 synagogen werden verbrand 7500 winkels verwoest en 90 joden vermoord. Hetmoest een spontane uitbarsting zijn maar in feite had de SA de pogrom (gewelddadige uitbarsting vanJodenhaat) georganiseerd.

Joodse Duitsers hadden in het verleden al diverse vormenvan antisemitisme (Jodenhaat)meegemaakt, maar wat onder de Nazi’s gebeurde overtrof alles.  Nadat Hitler in 1933 de macht had gegrepen,werden de anti-joodse gevoelens onder de Duitsers door felle nazipropagandaaangewakkerd. Vanaf 1933 werden de Joodse Duitsers steeds meer geïsoleerd.

-         Eerst op aanplak biljetten was te lezen datJoden over de hele wereld plannen smeden om het Arische ras te vergiftigen

-         Nazi’s gingen systematisch pesten enbuitensluiten

-         Joodse leerlingen werden  voor de klas ten schande gezet.

-         Borden aan rand van dorpen: ‘Jodenvrij’

-         Geen joden meer in dienst nemen, en ze mochtengeen beroepen meet hebben als journalist en dokter.  En alle joodse ambtenaren werden ontslagen

-         Joden verboden in zwembaden en parken

In 1935 werd de discriminatienog erger, joden mochten niet meer met ‘Ariërs’ trouwen of seks hebben. En zehadden geen burgerrechten meer.

Na de kristal nacht werden 30000 joden opgesloten inconcentratiekampen.

Na de Duitse verovering vanaf 1939 ging deJodenvervolging verder. In de bezette gebieden werden dezelfde anti-joodsemaatregelen getroffen als in Duitsland. Daarna moest iedere jood de Jodensterdragen.

Deel B

Tijdens de Tweede Wereldoorlog besloten de nazi’s om elfmiljoen joden in de bezette delen van Europa te vermoorden.

In veel bezette gebieden werden joden gedwongen teverhuizen en werden opgesloten in met prikkeldraad afgezette wijken: getto’s.

In de S.U en de Baltische landen organiseerde de SS een genocide( volkerenmoord).Moordcommando’s dreven er alle joden bijeen, mannen en vrouwen, jong en oud. Zedwongen hun eigen massagraf te graven en schoten ze dan rij na rij dood.

De nazi’s zochten naar een oplossing om heel Europa jodenvrij te maken. Eerst dachten ze eraan alle joden naar Afrika te deporteren maar de oorlog maakte datonmogelijk.

Voor de definitieve oplossing vond SD-leider eenoplossing: vergassing. Er kwamen vernietigingskampen.Bij aankomst in de vernietigingskampen werden de Joden, roma’s en sinti’sgesplitst in twee groepen. Ouderen, kinderen en zieken gingen rechtstreeks naarde gaskamer. Gezonde vrouwen en mannen moesten eerst nog dwangarbeidverrichten. In totaal worden er 6 miljoen joden vermoord. De grootse volkerenmoorduit de geschiedenis kreeg de naam: Holocaust.(Grieks voor brandoffer).De joden noemen het Shoah (hebreeuws voor ramp).

Geschiedenis samenvatting 3.4 Deel A

Op 7 december 1941 voerden Japanse vliegtuigen vanafvliegdekschepen twee verwoestende aanvalsgolven uit op de Amerikaansevlootbasis Pearl Harbor. Op het eerste gezicht was  de aanval een succes. Toch was admiraalYamamoto, de bedenker van de aanval, er niet gerust op. Hij zei: ‘ik vrees datik een slapende reus heb wakker gemaakt’.

De oorlogsverklaring kwam pas na de aanval. Direct daarnaverklaarde Hitler de VS de oorlog. De VS sloot zich aan bij G.B en de S.U,waardoor een echte wereldoorlogontstond.

Japan was voor zijn voedsel afhankelijk van anderelanden. Om die afhankelijkheid de verminderen en nieuwe afzetgebieden tecreëren, wilde Japan een koloniaal rijk in Azië stichten. In 1931 viel JapanMantsjoerije( noordoost China) binnen en maakte er een soort kolonie van. In1937 viel Japan andere delen van China binnen.

Toen in 1940 Japan een deel van de Franse kolonieovernam, besloten de VS, en Nederland-Indië om de uitvoer van olie en staalnaar Japan de verbieden. Toen besloot de regering van Japan om de aanslag opPearl Harbor te doen. Hierna veroverde Japan binnen enkele maanden grote delenvan Zuid- en Oost- Azië.

Deel B

Aruba,Suriname en Curaçao werden ingezet bij deAmerikanen in de oorlog. De Nederlandse kolonies leverden een belangrijke bijdragen.Suriname leverden 60% van het aluminium voor vliegtuigen. De raffinaderijen opCuraçao en Aruba leverden een groot deel van de vliegtuigbrandstoffen.

Het leven voor Indonesiërs was erg zwaar. Ze moesten veeldwangarbeid als levering van voedselen grondstoffen, gedwongen prostitutie, werken in mijnen, spoorlijnenaanleggen. En Europese vrouwen en kinderen werden opgesloten inconcentratiekampen en afgesloten wijken.

Vanaf 1942 werden de Japanners door de VS teruggedrongen. Zelfmoordeenhedenprobeerden een nederlaag te voorkomen, maar in augustus 1945 capituleerdeJapan.

Geschiedenis samenvatting 3.1 Deel A

Hitler begon na zijn machtsovername in 1933 direct meteen grootscheepse herbewapening. Twee jaar later startte hij met de opbouw vaneen vloot en luchtmacht en voerde hij de algemene dienstplicht in. In 1936stuurde hij troepen het Rijnland in, en lapte het verdrag van Versailles aanzijn laars. Maar Frankrijk en Groot-Brittannië deden niets. :

-         De Britten hadden het te druk met hun kolonialerijk en economische crisis

-         Frankrijk durfde niet alleen

-         Ze vonden ‘’Versailles’’ achteraf te streng

-         Ze waren wel tevreden met Hitler. (Chamberlainen andere conservatieven vonden het prima dat Hitler het communisme aanpakte,en hoopte dat de Duitse agressie zich tegen de S.U zou keren.

In 1936 sloot Hitler een bondgenootschap met Mussolini,de As Rome-Berlijn. Ook werd Hitler bondgenoot van Japan. Hij wilde alleDuitsers verenigen in één Duits rijk: Heimins reich. Eerst chanteerde hij zijn geboorte land Oosten rijk, dat leiddeer in 1928 toe dat de Oostenrijkse Nazi Seyss-Inquart regeringsleider werd. Hetwesten deed niets, hierdoor eiste Hitler het Sudetenland op(Tsjechië). MaarThecho-Slowakije was bondgenootschap van Frankrijk en G.B en leken het tewillen verdedigen. Maar in 1938 gaven ze toe en mocht Hitler het Sudetenlandhebben,  in ruil daarvoor beloofde hijgeen nieuwe eisen te zullen stellen.

Al snel bleek de appeasement(het toegeven aan Hitler om de vrede te bewaren) mislukt. Enkele maanden laterbezette Duitsland de rest van Tsjechië, Slowakije werd een vazalstaat.

In augustus 1939 sloten S.U en Duitsland eenniet-aanvalsverdrag. In het geheim verdeelde ze Polen. Een week later vielen deDuitsers Polen aan. Op 3september verklaarden G.B en Frankrijk Duitsland deoorlog.  De tweede wereld oorlog was begonnen.

In april 1940 bezetten Duitsland Denemarken en Noorwegen.Op 10 mei begon Duitland een blitzkrieg tegenNederland, België en Frankrijk.

De samenvatting gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

In april 1940 bezetten Duitsland Denemarken en Noorwegen.Op 10 mei begon Duitland een blitzkrieg tegenNederland, België en Frankrijk.

Blitzkrieg:

Moderne wijze van oorlogvoering, Mobiel, Communicatiemiddelen, Strak gecoördineerd

Nederlands capituleerde na 5 dagen, Belgie na 18dagen enFrankrijk na 6 weken. Het Engelse leger kon maar net ontsnappen uitNoord-Frankrijk. G.B moest alleen vechten, en het hield op het nippertje stand.

Nadat Hitler het westen van Europa beheerste, kon hij aanzijn grote doel beginnen: het veroveren van lebensraum in Rusland.  Op 22juni 1941 ging operatie Barbarossa tegen de S.U van start.

De Duitsers waren slecht voorbereid op de barre kou, ookwaren de aanvoerlijnen te lang geworden en nam de weerstand van het rode legeren de Sovjetbevolking toe. 

Deel B

In december 1941 kreeg Duitsland er een machtige vijandbij. De VS sloten zich aan bij de Britten en de Russen. Begin 1942 leek deNederlaag van Duitsland ver te liggen. Hitler eiste dat Stalingrad veroverdwerd maar  Stalin wilde de stad koste wathet kost behouden. De Duitsers gaven zich op 2 februari 1943 over.  Die maand nog werd Mussolini gearresteerd,waarna italië capituleerde. Maar de Duitsers bevrijdden Mussolini, bezettenNoord-Italië en wisten daar de geallieerde opmars te stuiten.

Stalin  drong bijVS en G.B aan op een ‘’tweede front’’ in het westen. Maar Hitler had langs dehele Atlantische kust een sterke verdedigings linie late bouwen. Op 6 juni 1944kwam het tweede front er toch.

In de zomer werden Frankrijk, Belgie en Nederlandbevrijd. Aan het oostfront rolde de Russische stoomwals verder. In januari 1945viel het rode leger Duitsland binnen. Op 7 mei tekende de Duitse legerleidingde onvoorwaardelijke capitulatie.

Geschiedenis samenvatting 3.2 Deel A

Op 10mei 1940 viel Duitsland het neutrale Nederland aan.Meer dan een eeuw was er op Nederlands grondgebied geen oorlog gevoerd. Op deeerste dag bestookten Duitse bommenwerpers Nederlandse vliegvelden en landdenduizenden Duitse parachutisten bij Den Haag. Ze moesten de regering gevangen houden en ze binnen één dag op de knieënkrijgen, dat mislukte.

Het kleine Nederlandse leger was geen partij voor deDuitse oorlogsmachine. Toen op de Tweede pinksterdag, maandag 13  mei, de Grebbelinie viel, vluchtte koninginWilhelmina naar Engeland, met de ministers en regering. De volgende dag eistede Duitse legerleiding onmiddellijke capitulatie, maar toen die niet kwam werdbesloten Rotterdam te bombarderen. Toen de Duitsers ook dreigde Utrecht tebombarderen, gaven ze het op.

Hitler benoemde de Oostenrijkse nazi Seyss-Inquart tot rijkscommissaris. Hij zou de komende 5jaar Nederland besturen. Seyss-Inquart paste niet bij het prototype van deonbeschofte nazi. Hij hoopte de Nederlanders met zachte hand voor hetNationaalsocialisme te winnen. Over het algemeen gedroegen de soldaten zich inde eerste maanden vriendelijk. Voor de meeste ‘rasverwante’ Nederlandersveranderde er niet veel.  Zonder collaboratie konden de DuitsersNederland niet besturen.

Deel B

Het ernstige conflict ontstond in februari 1941, toen inAmsterdam een proteststaking uitbrak tegen anti-joodse maatregelen. Totverbazing maakte de Duitsers korte metten met de stakers.  ‘

Na de inval in de S.U raakten het geduld met deNederlanders snel op. De Duitsers eiste nu actieve Stein, maar die kregen zeniet.

De Nederlandse oproep werd een propagandamedium. De perswerd met scherpe censuur(toezichtvooraf op media berichten) aan banden gelegd, ook andere organisaties werden gelijkgeschakeld( alle organisatiesmoeten de totalitaire overheid volgen. Zij moesten de nationaalsocialistischeideologie propageren. Hoe ongunstiger de oorlog voor de Duitsers verliep, hoeerger de onderdrukking werd. In 1943 moesten de Nederlanders hun radioinleveren.

Het verzet werd steeds groter, maar de Duitsers vochtenheftig terug, en vermoorde zo onschuldige burgers na verzet.

Op ‘’dolle dinsdag’’ 5 september 1944 sloegen NSB’ers enDuitsers in paniek op de vlucht. Nederlanders haalden hun vlaggen en oranjewimpels tevoorschijn, want ze dachten dat de geallieerde bevrijders in aantochtwaren.  Dit bleken geruchten.

Vanaf september 1944 bevrijdden geallieerde legers hetzuiden. Voor het westen van Nederland volgde nog de gruwelijke Hongerwinter. Op5 mei 1945 tekende het bezettingsleger de capitulatie.

REACTIES

L.

L.

De spatie lijkt soms vergeten te zijn, maar verder een fijne samenvatting om snel over te nemen aangezien er wel alles in staat.

9 jaar geleden

B.

B.

Prima, alleen die spaties...

8 jaar geleden

F.

F.

alinea's noem je dat ;-)

7 jaar geleden

M.

M.

welke paragraven zijn dit, is het alleen 3,3 en 3.4 of nog meer want zie het niet zo goed

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.