Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Hoofdstuk 2.1 t/m 2.4

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 1914 woorden
  • 11 januari 2014
  • 91 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
91 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

 

A Handel tussen oost en west.

Specerijen uit Azië

In 1271 ging Marco Polo naar China, deze reis zou door Azië gaan. Overal rook hij de geuren van specerijen. Daar werden ze gebruikt als smaakmaker, medicijn en conserveermiddel. Specerijen werden verbouwd in India en Indonesië. Daarna verscheept naar de Perzische golf. En dan met karavanen door woestijnen naar havens in de middellandse zee.

Contacten in de middellandse zee

Na het einde van kruistochten ging de handel tussen de werelddelen gewoon door.  Arabische handelaren voerden producten uit Azië en Afrika naar de havens van de middellandse zee. Daar kochten handelaren uit Venetië en Genua ze op en voerden het naar Europa. Dit was ‘peperduur’ want iedereen onderweg moest iets hebben voor hun werk.

De verovering van Constantinopel.

Christenen en Moslims dreven handel met elkaar. Maar in het byzantijnse rijk was oorlog, ze werden steeds aangevallen door de Turkse Ottomanen. In 1300 hadden zij een rijk veroverd in Klein-Azië: Het Ottomaanse rijk.

Rond 1350 trokken zij europa binnen. In 1453 stond de sultan Mehmet II voor de muren van de hoofdstad Constantinopel. De Byzantijnse keizer vocht zo hard als hij kon terug, maar de overmacht van de Ottomanen was te groot.

Door de verovering van Constantinopel viel de handel tussen Azië en Europa stil. Om aan de Aziatische producten te komen moesten de Europeanen nu zelf een weg naar Indië vinden.

Samenvatting 2.2 De Europese expansie begint.

A De zeeweg naar Indië

Angst voor de oceaan.

Wat zou er gebeuren als je op de Atlantische Oceaan in westelijke richting de horizon voorbij voer? In de 15e eeuw was er geen Europeaan die het wist. De meeste geleerden waren ervan overtuigt dat de aarde rond was, maar omdat ze de omtrek niet wisten was de tijd van een reis naar een ander werelddeel niet te voorspellen. Daarom was het risico groot dat de voorraden aan boort op zouden gaan of zouden bederven.

Portugese ontdekkers

De eerste Europeanen die de oceaan werkelijk over durfden waren de Portugezen. Door een oorlog met de Arabieren in Noord-Afrika was de aanvoer van goud gestopt en zij wilden het toen zelf halen. Prins Hendrik de Zeevaarder was de leider van de tocht. Hij had de beste zeevaarders, scheepbouwers en geleerden uit verschillende landen in dienst. Zij hadden allerlei zeekaarten en hulpmiddelen zoals het kompas verzameld.  Tijdens hun tochten bouwden de Portugezen langs de Afrikaanse kust forten en handelsposten. Zo begon de Europeese expansie (= De uitbreiding van activiteiten van Europeanen buiten Europa )

 

De zoektocht naar Indië

Steeds vaker kwamen buitenlandse zeevaarders op bezoek bij de Portugese koning, zij wilden deel nemen aan de ontdekkingsreizen.

Columbus trad in 1492 in dienste van de Spaanse koning en zette 3 schepen koers naar het westen. Daar ontdekte hij zonder het zelf te weten Amerika.

B Nederlanders naar Azië

Nederlanders overzee.

Filips II,  vanaf 1580 koning van Spanje en Portugal, probeerde alle routes van Europa naar Oost-Azië af te sluiten. Toen moesten de Engelsen, Fransen en Nederlanders zelf op zoek naar een route. Maar dit ging ook niet zo makkelijk omdat de 80 jarige oorlog toen speelde. Overal lagen de Spaanse/Portugese schepen op de loer.

Vanaf 1594 zochten de mensen  een doorgang via de Noordelijke ijszee, maar daar kwamen de schepen niet verder dan het eiland Nova Zembla. Toen hadden de Nederlanders wel kennis nodig voor de route naar Azië, die kwam van Jan Huygen van Linschoten. Jarenlang was hij voor de Portugezen in dienst geweest in India.  Toen hij terugkwam in Nederland had hij een boek uitgegeven over zeeroutes, kusten, plaatsen en de Aziatische handelspraktijken. Voor de Nederlanders was dit een groot voordeel.

De Houtman: De weg om Afrika

Kapitein Cornelis de Houtman gebruikte als eerste de boeken van Van Linschoten.  Onder zijn leiding gingen in 1595 vier schepen vanuit Amsterdam op weg.  Halverwege werden zij ingehaald door Portugese schepen,  die wilden weten waar de reis naartoe ging.  Toen ze zeiden dat ze vreemde landen gingen zoeken, mochten ze gek genoeg verder varen. Maar de echte problemen kwamen later, de reis duurde zo lang dat de etenswaren bedierven en het drinkwater opging. Veel zeelieden werden ziek en stierven.

Nederlanders in ‘de oost’

Na 14 maanden kwamen de Nederlanders aan in Bantam in Indonesië (Java), ondanks de tegenwerking van de Portugezen kregen ze toestemming om aan land te gaan. De Houtman maakte meteen een fout door te praten over prijzen etc. Toen kregen ze met moeite toestemming om een kleine hoeveelheid peper en foelie in te kopen. In 1597 keerde De Houtman terug naar Amsterdam. Van de 249 bemanningslieden hadden 87 de reis overleeft. De opbrengst van de specerijen was niet genoeg om de tocht te betalen maar toch had Nederland een nieuwe route gevonden. Al snel vertrokken meer schepen naar het oosten en kwamen er steeds meer specerijen de Nederlandse kant op.

Samenvatting 2.3 Amerika vóór Columbus.

A  Jager-verzamelaars en boeren.

1492: Een rondreis door Amerika.

Toen Columbus een voet op de Amerikaanse bodem zette, dacht hij dat het Indië was. In het noorden van Amerika, nu Canada, waren poolvolkeren die leefden van de jacht. Ten zuiden daarvan leefden nomadische volkeren in bossen en op grasvlaktes, de prairies. Aan de kusten en rivieren lagen dorpen met landbouw en jacht als belangrijkste bestaansmiddel.

Verder naar het zuiden, in midden Amerika, lagen machtige vorstendommen met miljoenen inwoners en grote steden, omgeven door landbouw. In het Andesgebergte waren ook steden en dorpen met akkerbouw en veeteelt. In het Amazonegebied leefden mensen van jacht en verzamelen van vruchten en planten. Het zuiden van zuid Afrika werd bevolkt door nomadische groepen.

De landbouwrevolutie in Amerika.

Omstreeks 8000 v.C. vond de landbouwrevolutie plaats in Midden-Amerika en in het Andesgebergte. De eerste gewassen die de indianen wisten te kweken waren maïs, pompen en aardappelen. Door de akkerbouw gingen steeds meer indianen in dorpen leven. Op plaatsen met hoge landbouwopbrengst , werd de landbouwsamenleving complexer en ontstonden er dorpen met tempels en opslaghuizen. Op sommige plaatsen werd aan irrigatielandbouw gedaan. Dit betekende dat mensen moesten samenwerken en dat er een centraal bestuur nodig was om alles goed te laten gaan.

Samenvatting 2.4 Europeanen in Amerika.

A De ontdekkers

Columbus

Colombus had gezien welke mogelijkheden en rijkdommen het ontdekte gebied de Spanjaarden bood. Op het eiland Hispaniola, dat hij eind 1492 bereikte, stichtte hij de nederzetting La Navidad (de geboorte). Dit was de eerste Spaanse kolonie in Amerika. De 39 bemanningsleden die vrijwillig achterbleven waren de eerste allochtone bewoners van Amerika.

De verdeling van de wereld

Koning Ferdinand wilde er zeker van zijn dat de otdekkingen in spaanse handen bleven. In 1494 sloot hij het verdrag met zijn grootste concurrent, koning  Johan II van Portugal. 480 kilometer ten westen kwam een grens, Spanje mocht zijn gang gaan in het westen en Portugal in het oosten. Spanje zou zich richten op Amerika en Portugal op Afrika en Azië.

Vespucci en Magelhães

Na zijn eerste reis vertrok Columbus nog enkele keren naar Amerika, hij werd op de voet gevolgd door andere ontdekkers die hoopten rijk en beroemd te worden. Een van hen was Florentijn Amerigo Vespucci, in Spaanse dienst ondernam hij een aantal verkenningstochten langs de Amerikaanse kust. Toen kwam hij erachter dat Columbus een ander werelddeel nog niet had ontdekt, wat hij America noemde.  Fernando Magelhães bewees dat de aarde rond is, hij ging met 5 schepen uit Spanje met de opdracht om van Amerika naar Azië te varen, na een jaar vonden ze een doorgang naar De Stille Oceaan, na een tocht van 3 maanden kwamen ze bij de Filippijnen,  waar hij in een gevecht met de bewoners werd gedood. 3 jaar na vertrek keerde het enige schip wat over was in Spanje terug.

 

B De Veroveraars

Cortés en de Azteken.

Door de oorlogen tegen de moslims was in Spanje een cultuur ontstaan waarin mannen vochten voor hun eer en geloof, hoog in aanzien stonden. De ontdekking van Columbus gaf hen meer mogelijkheden. In Amerika en later in Brazilië (toen nog niet bekend) gingen zij als veroveraars op zoek naar glorie voor Spanje. In 1519 landde de veroveraar Cortés met een verkenningsleger van 315 man in Mexico. Zij trokken naar de hoofdstad Tenochtitlán. Onderweg veroverden zij enkele steden.  Cortés werd verwelkomd door Montezuma, kort daarna nam Cortés zijn gastheer gevangen om hem als gijzelaar te gebruiken. Na negen maanden kwam Montezuma tijdens een opstand om het leven. Het duurde 2 jaar voordat de opstand onder controle was.

Pizarro en de Inca’s

Het succesverhaal van Cortés was een bron van inspiratie voor andere veroveraars. Zoals Pizarro. Hij hoorde in 1522 dat een groot rijk in Zuid-Amerika voor het oprapen zou liggen. Hij ging op pad en bereikte in 1532 de grens van het Incarijk. Hij kwam op een gunstig moment want de inca’s hadden net een bloederige burgeroorlog gehad. Hij heeft ze toen een goede klap verkocht. Toch duurde het nog 40 jaar voordat ze echt verslagen waren.

Zwaarden, paarden en ziektekiemen.

Cortés en Pizarro versloegen in korte tijd en met weinig soldaten miljoenen mensen. Dit kwam omdat de wapens van de Spanjaarden geweldig waren in vergelijking met die van de Indianen.  Vooral hun stalen zwaarden zorgden voor veel doden.  Nog veel dodelijker dan de wapens waren de ziektekiemen die de Spanjaarden meebrachten. Tegen de pokken, griep en de builenpest hadden de Indianen geen weerstand.  Veel mensen stierven hierdoor. Een eeuw na de komst van Columbus was driekwart van de Indianen omgekomen.

Samenvatting  2.5 Slavernij in Europese kolonies,

A Kolonisatie en kolonialisme.

Amerikaans Christendom

Na ontdekking en verovering begon de kolonisatie van Amerika. 200.000 kolonisten uit Spanje vestigden zich in veroverde gebieden. Katholieke kerk had een belangrijke rol in kolonies. Op de plek van verwoeste tempels werden kerker gebouwd. Rooms -Katholieke rituelen werden gemengd met die van Indianen. Inheemse goden werden in een lijst opgeschreven en christelijke feestdagen werden gebruikt voor optochten in traditionele kledij.

Kolonies om geld te verdienen.

Spanje ging zijn overzeese gebieden overheersen om eraan te verdienen. Dit noemen ze Kolonialisme. Spanjaarden groeven naar zilver in de Amerikaanse zilvermijnen en brachten het gewonnen zilver jaarlijks terug naar Spanje. Ook lagen zij plantages aan waar op elk 1 bepaald product werd verbouwd. (zoals Suiker, tabak, cacao, katoen) Hier was veel vraag naar in Europa. Zo verdienden ze flinke kapitalen.

B Slavernij

Indiaanse en Afrikaanse slaven.

Voor het werk in de mijnen hadden de Spanjaarden arbeiders nodig. In eerste instantie waren dit de Indianen, maar toen Las Casas het voor hen op nam, werd dat verboden. Op den duur kwamen zwarte afrikanen. Zij bleken beter bestand tegen het zware werk. Toen zijn er 11 miljoen slaven in dienst geweest van Europese kolonies.

Van Afrika naar Amerika

De reis van slaven over de Atlantische oceaan was verschrikkelijk. Vaak werden afrikaanse mannen en vrouwen in hun dorp overvallen en vastgehouden om slaaf te worden. Geboeid met kettingen moesten de slaven honderden kilometers naar de kust lopen. Daar werden ze weer opgesloten en verscheept naar Amerika. Na maanden van honger en ellende kwamen ze aan in een vreemd land en moesten ze de rest van hun leven als slaaf werken.

Driehoekshandel

De onmenselijke trans-Atlantische slavenhandel was meestal onderdeel van driehoekshandel tussen drie werelddelen. Europeanen vertrokken uit europa met europese producten zoals geweren etc. Zo kochten ze de slaven. De Amerikaanse producten werden verscheept naar Europa en hier werd heel veel geld mee verdiend.

REACTIES

K.

K.

Bedankt! Heb door jou een 8,7 gehaald die 5x meetelt!!!

9 jaar geleden

K.

K.

Mooie samenvatting, beetje lang. Ik denk dat een net wat kortere handig zou zijn maar mooi werk!

7 jaar geleden

B.

B.

goede samenvatting

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.