Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

hoofdstuk 2 sprekend verleden tweede wereldoorlog

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • Klas onbekend | 465 woorden
  • 19 januari 2013
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
20 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Sprekend Verleden, 5e druk, klas 3.

Hoofdstuk 2 – Tweede Wereldoorlog

Paragraaf 1

Belangrijkste gebeurtenissen in de jaren '30.

Hitler en de NSDAP namen besluiten die in strijd waren met het Verdrag van Versailles:

- Invoering van de dienstplicht in 1935 en daardoor sterke uitbreiding van het leger.

- In 1936 werd het Rijnland bezet door Duitse troepen.

- De aansluiting van Oostenrijk (de Anschluss) bij Duitsland in maart 1938

 Frankrijk en Engeland reageerden alleen met protesten. Hitler eiste vervolgens dat Tsjecho-Slowakije Sudetenland aan Duitsland af zou staan. De premiers Daladier van Frankrijk en Chamberlain van Engeland vonden de eisen van Hitler 'redelijk' en samen met Mussolini van Italië en Hitler kwam men in München bij elkaar. Daar werd besloten om Hitler zijn zin te geven om 'de vrede te redden'. Tsjecho-Slowakije werd niets gevraagd. Vandaar dat we naderhand spreken van 'het verraad van München'.

Chamberlain werd bij terugkomst in Engeland toegejuicht alsof hij de vrede had bereikt. Spoedig, al in maart 1939 bezette Duitsland echter ook de rest van Tsjecho-Slowakije. Een proest volgde maar zowel Frankrijk als Engeland verklaarden geen agressieve daden meer van Duitsland te accepteren en beloofden Polen bij een eventuele Duitse aanval te steunen.

Tot grote verbazing van de wereld sloten de Sovjet Unie en Duitsland echter in augustus 1939 een niet-aanvalsverdrag. In dat verdrag werd ook afgesproken dat beide landen Polen onder elkaar zouden verdelen. Zie hieronder de handtekeningen onder de geheime bijlage bij dat verdrag  van de Russische minster van Buitenlandse Zaken Molotow en de Duitse minister van Buitenlandse zaken Ribbentrop.

Op 1 september 1939 viel het Duitse leger Polen binnen en vormde de aanleiding tot de Tweede Wereldoorlog. Drie dagen later verklaarden Engeland en Frankrijk aan Duitsland de oorlog. Frankrijk en Engeland waren echter er niet op voorbereid.

Opvattingen over de oorzaken van de Tweede wereldoorlog.

Omdat Hitler zocht naar 'leefruimte' in Oost Europa was een oorlog onvermijdelijk en Hitler bereidde zich daar ook op voor, maar Frankrijk, Engeland en de Sovjet Unie hebben ook schuld aan het uitbreken van de oorlog:

- Door aan bepaalde eisen van Hitler toe te geven (Alle Duitstaligen in één rijk) dachten Engeland en Frankrijk de vrede te behouden.

- Stalin maakte door het verdrag met Hitler voor Duitsland de weg vrij om Polen aan te vallen.

 Volgens onderzoekers moet de schuld van de oorlog echter ook worden gezocht bij Frankrijk en Engeland omdat:

- In het Verdrag van Versailles werden aan Duitsland allerlei beperkingen opgelegd en Hitler probeerde terug te winnen wat Duitsland verloren had.

- Frankrijk en Engeland lieten Hitler zijn gang gaan en Hitler ging ervan uit dat ze dat ook zouden doen als hij Polen zou aanvechten.

- Frankrijk en Engeland waren bang voor het rode gevaar(communisme) en zolang Hitler richting Oosten trok voelde men zich veilig.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.