Hoofdstuk 1

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 1e klas tto havo | 532 woorden
  • 3 oktober 2010
  • 71 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
71 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

THE ONTDEKKING VAN LASCAUX
* op 8 september 1940  deden vier franse jongens een blangrijke ontdekking. Ze ontdekten de grottekeningen in een ondergrondse grot in lascaux ( frankrijk )

* een of die vier jongens was: de veertien jarige Marcel ravidit toen ze de ontdekking hadden gedaan gingen ze naar hun leraar: Mister Laval hij kwam erachter hoe belangrijk hun ontdekking was.

* de grot had ongeveer de lengte van 150 meter, er stonden ongeveer 2000 tekeningen op de muur en 500 daarvan waren 17000 jaar oud. nooit eerder was er zoveel tekenting in een grot gevonden.1.1 VERLEDEN, NU EN DE TOEKOMST
* De ontdekking van lascaux was er belangrijk. argeologen zijn te weten gekomen hoe mensen in het verleden leefden. de mensen die de grottekeningen hebben gemaakt noemen we: Cro-Magnons.  we weten door de tekening in de grot van lascaux ook hoe de dieren in zuid frankrijk leefden. maar er is wel een ding dat altijd nog een vraag blijft... hoe de Cro-magnons de verf hebben gemaakt. er zijn wel antwoorden hoe ze het kunnen hebben gemaakt maar ze weten het nooit zeker, want de mensen in die tijd konden nog niet schrijven. Het enige wat we dus van hun weten is wat ze deden en hoe zij en de dieren leefden.


* de grot in Lascaux was een ware atractie. Veel mensen wouden de tekeningen van dichtbij zien. Maar dat zorgde wel voor een probleem. Door al de lucht en de warmte door de lampen in de grot, groeide er mos op de wanden en de kleuren werden minder. Om de tekeningen mooi te houden hebben ze de grot nagemaakt in een ondergrondse grot. deze grot heet de lascaux 2. Zo kunnen de mensen het blijfen bekijken zonder dat de echte grot tekeningen kapot gaan of minder mooi worden.


  1.2 DE EERSTE MENSEN
* geloven en de wetenschap. Veel mensen twijfelen erover, wat zal nou waar zijn. Het eerste verhaal is over Adam en Eva.  Dat kun je vinden in de tenach ( joodse geloof ) in de bijbel ( christelijk geloof ) en in de koran ( het moslim geloof ).

* Het tweede verhaal is de wetenschappelijke versie. Het verhaal van Charles Darwin ( 1809-1882 ). als wetenschapper probeerde hij meer te weten te komen over het begin van de mensheid. met succes. hij bestudeerde vogels op verschilende eilanden. hij kwam erachter dat alle vogels verschillende snavels hadden. Dat kwam omdat er op de eilanden vershilend soort voedsel was, op het ene eiland was namelijk hard voedsel en de andere zacht. De vogels paste zich dus aan hun levensklimaat. In 1974 ontdenkte een wetenschapper 3.2 miljoen jaar oude beenderen van een vrouwlijk dier. De eerste ingeving leek het op een mens, maar later kwamen ze erachter dat het toch een dier was. Ze noemden haar Lucy. Het dier Lucy ( een aap ) leek op een mens omdat hij recht op zou lopen ( konden ze zien aan de rugengraat ) maar het is aan jezelf wat je wilt geloven. Er is geen goed antwoord op wat waar is.

*  de versprijding over de wereld. De meeste wetenschappers denken dat het is begonnen in afrika via Afrika naar Europa en Azie en dan naar Amerika en Australie. Wetenschappers hebben ook uitgevonden dat het DNA van blanke en donkere mensen 95% het zelfde is. Alle mensen zijn dus wan het zelfde ras.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.