Hekserij

Beoordeling 4.3
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • Klas onbekend | 377 woorden
  • 10 maart 2009
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 4.3
3 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Geschiedenis samenvatting module 1 hoofdstuk 1, 2 en 3

Mensen hadden veel negatieve vooroordelen en er waren vervolgingen om o.a. Ras, geloof, ideologie (ideeënleer bijv. Communisme) en geslacht.
Tot ± 800 na Chr. Woonden in West- Europa veel Germaanse stammen, daar werd witte magie als goed gezien, omdat er aan witte magie werd gedaan met positieve bedoelingen. Zwarte magie daarentegen is bedoeld om iemand schade toe te brengen. En werd dus als slecht gezien.

In ± 800 verenigt Karel de Grote West- Europa. Daarbij ziet hij als bindmiddel het Chr. Geloof. Dat Christelijk maken van West- Europa word ook wel kerstening genoemd.

500-1500: Rooms katholieke geloof was hier belangrijk. Men was doodsbenauwd om niet in de hemel te komen, het leven werd als zwaar ervaren maar dat was niet anders, want je hele leven was al voorbestemd. Zo zagen de mensen dat, dit word ook wel predestinatie genoemd.
Tegen het eind van de Middeleeuwen is er een protest tegen de misstanden. Er wordt onder anderen aan aflatenhandel gedaan. Dit was een papiertje waar op stond dat je ook als je wat slechts had gedaan, toch in de hemel kwam.
De moderne devotie was een echte beweging die deelnamen aan de protesten, bekenden die daar aan meededen waren onder andere Geert Grote, Thomas à Kempis.

Tijdlijn vanaf de 16e eeuw

16e eeuw: Scheuring van de Katholieke kerk
- katholieken
- protestanten
Dit wordt ook wel reformatie genoemd. Reformatie betekent letterlijk: scheuring.

16e / 17e eeuw: Godsdienstoorlogen het hoogtepunt hiervan waren de “Klassieke Heksenvervolgingen”

18e eeuw: het rationalisme en het empirisme
Rationalisme: Stroming in het denken die berust op het gebruik van verstand
Empirisme: Stroming in het denken die berust op waarneming, zowel met het blote oog als met instrumenten zoals telescoop, microscoop en weegschaal
Deze hadden een grote invloed op de rechtspraak.

19e eeuw: draaide het veel om het gevoel. Hieruit ontstond de periode die de Romantiek wordt genoemd. Hier ontstonden verschillende stromingen zoals het occultisme en het spiritisme.
Occultisme = Stroming die beweert geheime kennis te hebben over bovennatuurlijke verschijnselen, zoals geesten en helderzienden.
Spiritisme = Het geloof dat geesten van overledenen contact kunnen hebben met levende mensen.

20e eeuw: Nieuwe vormen van heksenwaan en jachten.
Met o.a.
Red Scare = De angst voor communistische samenzweringen onder de eigen burgerij in de Verenigde Staten.
Vervolgingen op Joden.
De hedendaagse hekserij noemen we wicca.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.