Haupmarkt

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • Klas onbekend | 884 woorden
  • 12 maart 2016
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
19 keer beoordeeld

Samenvatting Haupmarkt / St. Gangolf kirche / Das dreikönigenhaus Trier

De hauptmarkt

De hauptmarkt/grote markt is 1 van de mooiste markten van Duitsland, het is gelegen net voor de St. Gangolfkerk. Alle gebouwen in dit marktplein komen uit de renaissance, de barok en het classicisme(stijlperiodes). Het park was oorspronkelijk gelegen naast de rivier La Moselle(De moezel) maar dat veranderde na de aanval van de Noormannen in 882 n.chr., waardoor de markt werd verplaatst naar zijn oorspronkelijke plaats.

-Das marktkreuz

Het marktkruis werd gebouwd rond 958 na Chr. door aartsbisschop Hendrik 1 ter herinnering van de inval van de Noormannen  ( In 1906 werd het kruis verplaatst naar zijn huidige locatie). Op dat moment was er geen goeie band met de burgers en aartbisschoppen die allebei aan de macht wilden staan. Het marktkruis werd het symbool voor vrede en de nieuwe marktrechten waardoor de handelaars het recht hadden om hun goederen te verkopen en hierdoor blij waren.  Op de voorkant van het marktkreuz  staat he lams God afgebeeld, op de achterkant staat “"Henricus archiepiscopus Treverensis me erexit" wat betekent: De aartsbisschop Heinrich van Trier heeft mij gebouwd. En aan de zijkant is er een zonneklok geplaatst. Dit kruis werd vroeger als schandpaal gebruikt, dit kan je nog steeds zien aan de 4 gaten waarin de kettingen werden vastgebonden. Dit is een reconstructie, het originele kan je bezichtigen in het simeonstift museum.

-Der Petrusbrunnen

De Petrusbronnen is gelegen in het zuidelijk deel van de markt. Dit fontein werd gemaakt door Hans Rupprecht Hoffmann in 1595 en heeft zijn naam te danken aan de patroonheilige Petrus die bovenop het fontein staat, ook is het fontein versierd met 4 kardinale deugden: Justitia; Justitie, een vrouw afgebeeld met een weegschaal en een zwaard. Prudentia; prudentie(inzicht, oordeel), vrouw met een spiegel(spiegel is afgebroken) en een slang. Fortitu-do; courage, een man met een sjaal van een leeuw en een gebroken kolom. Temperantia; dwang, vrouw met een pot. Deze fonteinen waren in de middeleeuwen belangrijk; ze diende als waterput want op straat lag het vol met afval, uitwerpselen etc. Tijdens het Oude Stad Festival krijgt het standbeeld van  de patroonheilige vele boeketten bloemen om een goed weer op de vakantie te krijgen.

-die steipe

Die steipe/rathaus(raadhuis) werd gebouwd rond 1430 als Gotisch receptiegebouw, en diende als stadhuis in de 18de eeuw. Het gebouw heeft 4 verdiepingen en heeft zijn naam te danken aan de zuilen op de begane grond(zuilen in het dialect van Trier: Steipe). Tussen de zuilen zijn er vier stadspatronen(beschermheilige(n) van een stad) van Trier: Jakobus der Ältere , Helena , Petrus en Paulus . De beelden zijn een reproductie, de originele zijn te bezichtigen in het simeonstift. In 1944 werd dit gebouw verwoest door de Tweede Wereldoorlog(samen met het rode huis) en in 1970 weer heropgebouwd.

-Die Löwenapotheke

De Leeuwenapotheek is de oudste apotheek van Duitsland, hij bestaat al ongeveer 800 jaar(sinds 1241). Hij werd geschonken door Friedrich. Dit is een goed voorbeeld van de overgang naar de vroege Barok van de late Renaissance. In de Tweede Wereldoorlog werd dit huis vernield waardoor het huis werd gerestaureerd in 1952.

 

 

-Das rote haus

Het rode huis werd gebouwd door Wolfgang Stuppeler voor zijn klant Johann Wilhelm in 1694. Het rode huis heeft zijn naam gekregen door zijn felrode gevel uit zandsteen. Op de voorgevel staat een Latijnse tekst: “Ante Roman treveris stitit annis mille trecentis. Perstet et aeterna pace fruatur, Amen” Vertaling: “Voordat Rome gesticht werd, bestond Trier al dertienhonderd jaar. Moge het blijven bestaan en van eeuwige vrede genieten. Amen.” Maar volgens geleerden is dit niet juist, Trier is “maar” 2000 jaar oud,. Boven die tekst is er een standbeeld en een andere inscriptie van de beschermheer van het huis, St. Antonius.

St. gangolf kirche

De Sint-gangolfkerk is verscholen  achter de huizen en winkels, de enigste toegang tot de kerk is langs de late barokpoort, die is gebouwd rond 1731 en daarmee 1 van de oudste van de stad. De st.-gangolf kerk werd gebouwd tussen 1284 en 1344. Oorspronkelijk bestond hij uit gothische delen, maar in 1731-1746 werden er Barokke delen toegevoegd en dan nog later elementen van andere periodes. In 1507 werden 2 verdiepingen, een torengalerij en 4 kleinere hoektorentje toegevoegd, daardoor was de kerk 62 meter hoger dan de toren van de dom. Hierdoor verhoogde aartsbisschop Richard von Greiffenklau de zuidtoren van de dom. De kerk heeft 6 klokken, de bekendste daarvan is de Lumpenglocke, vroeger werden de inwoners gewaarschuwd om 22:00 met deze bel dat de stadsmuren dichtgingen. De kerk zelf is een christelijke kerk toegewijd aan de heilige Gangolf/Gangulfus.

 

 

 

Das dreikönigenhaus

Het driekoningenhuis is gelegen in Simeonstraße. Dit gebouw kreeg zijn naam doordat er daar vroeger een schilderij van de driekoningen hing,  maar oorspronkelijk werd dit gebouw Zum kleine Kolommen genoemd. Het huis is in de gotische stijl( kun je zien aan de bogen) en werd gebouwd rond 1230 en herbouwd in de 19de eeuw. Wat zeer speciaal is aan dit gebouw is de vroegere ingang, die is geplaatst op de 1ste verdieping die was in verbinding met de begane grond doormiddel van een “zugtreppe” (soort van ladder). Die ladder haalde men elke avond op zodat er niemand in kon om iets te stelen. Dit bewijst dat er veel werd ingebroken toen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.