H5 Paragraaf 1,2 en 3

Beoordeling 8.8
Foto van Eva
  • Samenvatting door Eva
  • 1e klas vwo | 370 woorden
  • 27 januari 2016
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 8.8
9 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Geschiedenis samenvatting hoofdstuk 1 Klas 1 vwo Paragraaf 1, 2 en 3

Paragraaf 1.

Geschiedenis is een discussie zonder einde, dit komt doordat er niet één verhaal bestaat waarmee iedereen het eens is. Dit komt doordat niet iedereen beschikking heeft over dezelfde bronnen, lang niet iedereen vindt dezelfde dingen belangrijk en er is natuurlijk meningsverschil. Eén bepaald iemand kan vinden dat als Hitler de wereld overgenomen had in de tweede wereldoorlog dat de wereld nu misschien wel beter was, maar de ander kan vinden dat we nu beter af zijn.

Alles waardoor je iets over het verleden te weten kunt komen wordt een bron genoemd. Een bron kan van allerlei dingen zijn; een krant, het nieuws, Wikipedia en nog veel meer. Soms gebeurt het overigens wel dat mensen met opzet andere mensen iets vertellen wat niet waar is. Bij het onderzoeken van een bron gaat het om verschillende dingen; is het een feit oftewel zijn er bewijzen of kan de bron bewezen worden. Hoe betrouwbaar is de bron.

Paragraaf 2

Er bestaat geen waar verhaal over de geschiedenis. Ieder verhaal is afkomstig van iemand die alles vanuit zijn eigen achtergrond bekijkt en beschrijft. Dit heet standplaatsgebondenheid. Je standplaatsgebondenheid kan beïnvloed worden door allerlei dingen, zoals je leeftijd, je thuisland, zijn hersens en het vermogen om er gebruik van te maken en nog veel meer.

Geschiedenis kan je niet zomaar vergeten, omdat je leven beïnvloed wordt door het verleden. Bijvoorbeeld als je je geheugen verliest, dan verlies je ook jezelf. En als je allerlei dingen wilt weten over het verleden zoals waarom vrouwen in bijv. Nederland meer rechten hebben dan vrouwen in islamitische landen. 

Paragraaf 3

Als je het verleden wilt bestuderen, moet je bronnen onderzoeken. Je hebt geschreven bronnen en ongeschreven bronnen. Geschreven bronnen zijn teksten en ongeschreven bronnen zijn materiële bronnen (zoals vazen of tekeningen).

Je kunt bronnen ook verdelen in primaire en secundaire bronnen. Een primaire bron is van een ooggetuige en een secundaire bron geeft via een tussenpersoon (of meerdere tussenpersonen) informatie over wat je wilt weten.

Bronnen zijn handig als je via een ander perspectief naar de geschiedenis wil kijken of als je zelf onderzoek doet naar een bepaalde tijd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.