Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

H4

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 2e klas vwo | 1151 woorden
  • 26 juni 2017
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
8 keer beoordeeld

Samenvatting Geschiedenis

4.1

Pruikentijd

Na de Gouden Eeuw, de 17de eeuw, ging het met Nederland niet meer zo goed. Vooral de nijverheid ging in de 18de eeuw sterk achteruit. Toch waren er mensen die het goed hadden, de rijkere families. De mannen van die families droegen in die tijd vaak pruiken, daarom staat de 18de eeuw bekend als de pruikentijd. Met die pruiken lieten ze zien hoe rijk en belangrijk ze waren.

Economisch Nederland

Nederland verloor zijn economische koppositie. Engeland en Frankrijk werden juist steeds rijker, rond Parijs ontstonden veel fabrieken met producten die Nederland eerst altijd produceerde. Toch was in Frankrijk de landbouw nog het belangrijkst. Boeren moesten zich houden aan de regels van lokale edelen.

Standenmaatschappij

Frankrijk had net als veel andere Europese landen een standenmaatschappij. In de 1ste stand stonden de geestelijken, in de 2de de adel en in de 3de de andere burgers. Het verschil in de 3de stand verschilde heel erg. Er waren arme boeren maar ook rijke burgers. In de standenstaat hadden de 1ste en 2de stand vaak privélegers. Om die te kunnen betalen lieten ze de 3de stand belasting betalen. Die werd niet direct geïnd, maar die zat bij de prijs van producten. Dit heten indirecte belastingen.

Verlichting

Doordat er sinds de 17de eeuw veel wetenschappelijke ontdekkingen zijn gedaan, gingen mensen in westerse landen anders denken. Ze hadden namelijk het idee dat je alles kon begrijpen met je verstand en goede redenen, dit heet de verlichting. Na de verlichting gingen veel mensen niet meer geloven in de kerk of zich zelfs keren tegen de kerk (atheïsme).

Gelijkheid

De verlichting leidde er ook tot dat mensen het niet eens waren met de ongelijkheid en onvrijheid, ze wouden mensenrechten. Mensenrechten zouden niet echt helpen als er geen rechtsstaat zou zijn. Door de mensenrechten kwam ook het abolitionisme. Regeren door het volk is onmogelijk, daarom moet de regering ervoor zorgen dat het leven van het volk veilig is. Om te voorkomen dat alle macht bij één iemand is, bedacht Charles Montesquieu de driemachtenleer.

Boeken en genootschappen

De schrijvers Diderot en d’Alembert begonnen in Parijs aan een enorme klus, de Encyclopédie. Ze wouden alle kennis ordenen en bekend maken aan het publiek. Onder burgers werd het kennis krijgen en onderzoek doen steeds populairder. De Franse koning zag dit soort boeken als gevaar voor het absolutisme, de standenstaat en de kerk. Daarom verbood hij het drukken van deze verlichtte boeken.

4.2

Onvrede in de Britse kolonies

Toen Engelse kolonisten voor ’t eerst een kolonie stichtten in Noord-Amerika, kwamen er steeds meer Europeanen. De bebolking was heel erg gegroeid in die tijd, allemaal Europese immigranten. Door een oorlog tussen Groot-Brittannië en Frankrijk was de Britse kas uitgeput, ze gingen daarom hoge belastingen vragen. Ook de kolonisten moesten betalen, maar die vonden: ‘No taxation without representation’.

De Boston Tea Party

De band tussen Groot-Brittannië en de kolonies was erg verpest. Daarom was iets onbelangrijks uiteindelijk de aanleiding tot de Amerikaanse Revolutie. De Britse regering nam een regel aan die de theeverkoop in Amerika regelde. Dit werd in Amerika alleen maar gezien als Britse bemoeizucht, ze besloten de invoer van Britse thee te hinderen. Op een avond klommen als indianen verklede blanken op Britse schepen en gooide alle thee overboord. Dit pikten de Britten niet. De parlementen van de kolonies besloten samen te gaan werken tegen Groot-Brittannië in het Continentaal Cogres. De Amerikaanse Afhankelijkheidsoorlog begon hierdoor met gevechten in Massachusetts.

De Onafhankelijkheidsverklaring

De Amerikanen besloten zich helemaal los te maken van Groot-Brittannië. Het Congres nam de Onafhankelijkheidsverklaring aan, geschreven door Thomas Jefferson (grootgrondbezitter, boer, architect, politicus, rechtsgeleerde en filosoof). Hiermee was Amerika onafhankelijk. De Britse regering erkende dat en daarmee was de dekolonisatie voltooid.

Eerste democratische grondwet

De founding fathers besloten om van Amerika na de oorlog een federatie te maken. De staten beslisten veel dingen alleen, maar er was een verbond waarin alle staten de gezamenlijke beslissingen maakten. De staatsvorm van de VS werd in de eerste grondwet ter wereld vastgelegd. De driemachtenleer werd ook toegepast, wetgevende macht/parlement, uitvoerende macht/president en de rechters werden helemaal onafhankelijk. Naast de grondwet waren er ook de grondrechten, voor de burgers. De Amerikaanse Revolutie was de eerste democratische revolutie. De VS werd een democratie.

 

4.3

Een lege schatkist

De koningin van Frankrijk, Marie Antoinette, werd al gewaarschuwd dat al haar uitgaven zo niet langer door konden gaan. Ze gaf heel veel geld uit en haar broer, de keizer van Oostenrijk, meldde dat haar. Ook de Franse oorlogen waren duur, ze gingen lenen en kwamen in de schulden.

Ontevredenheid alom / De val van Bastille

Lodewijk XVI zag dat hij de schulden zo niet terug kon betalen. Mensen klaagden erg op de Franse koning, om verschillende redenen. Daarom riep hij voor het eerst in 175 jaar weer de Staten-Generaal bij elkaar. De statengeneraal moest samen beslissen of de belastingen omhoog moesten of niet. In de Staten-Generaal moesten 1200 mensen zitten. De verdeling was zo:

De samenvatting gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Lodewijk XVI zag dat hij de schulden zo niet terug kon betalen. Mensen klaagden erg op de Franse koning, om verschillende redenen. Daarom riep hij voor het eerst in 175 jaar weer de Staten-Generaal bij elkaar. De statengeneraal moest samen beslissen of de belastingen omhoog moesten of niet. In de Staten-Generaal moesten 1200 mensen zitten. De verdeling was zo:

1ste stand

2de stand

3de stand

300 mensen

300 mensen

600 mensen

Stemmen voor

Stemmen voor

Stemmen tegen

 

Doordat de stemmen precies 600-600 waren, werd er per stand gekozen, de 1ste stand stemde voor, de 2de ook, maar de 3de stemde tegen. Het was dus 2-1. De belastingen werden verhoogd. De 3de stand was het hier natuurlijk niet mee eens, ze besloten zonder de 1ste en 2de stand verder te vergaderen in een andere zaal. Toen die gesloten werd gingen ze naar een soort overdekte tennisbaan en gingen daar pas uit elkaar als ze een grondwet hadden geschreven die de macht van de koning inperkte. Omdat de koning ‘ongeregeldheden wilde voorkomen’, stuurde hij een leger naar Parijs en Versailles. Het volk dacht echter dat hij de Nationale Vergadering uit elkaar wou drijven, ze vielen de Bastille aan. Dit was het begin van de Franse Revolutie.

Revolutie

’t Geweld in Parijs sloeg over op de rest van Frankrijk. Boeren kwamen in opstand, ze eisten papieren op waarin de voorrechten stonden en maakte die kapot, velen gebouwen als kastelen werden gesloopt/ duizenden edelen en geestelijken vluchtten of werden vermoord. Tijdens als dit geweld schafte de Nationale Vergadering privélegers af en spraken af dat alle mensen ‘vrij en met gelijke rechten’ waren. Een paar maanden later vielen hongerige Parijzenaars Versailles aan en doodden 2 soldaten, de hoofden kwamen op stokken. Marie Antoinette en Lodewijk probeerden ’t land uit te vluchten, maar vlak voor de grens werden ze ontdekt.

Van koninkrijk tot republiek

Het parlement kreeg de wetgevende macht, de koning moest het uitvoeren. Hij kon niks meer veranderen naar z’n eigen zin. Frankrijk werd een constitutionele monarchie. Er werden parlementsverkiezingen gehouden, alleen de rijke burgers mochten stemmen. Doordoor waren de meeste volksvertegenwoordigers gematigd: ze wouden nog een monarchie en hun bezit beschermen. Maar snel kregen de radicalen de overhand.

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.