Geschiedenis samenvatting hoofdstuk 1
Angst voor het communisme
Leiders van kapitalistische landen waren bang dat de communisten de wereld zouden overnemen. Kapitalistische landen wilden zo veel mogelijk het communisme tegenwerken, dit begon met tegenstanders van de communistische landen te steunen. Daarom kon Adolf Hitler na de jaren '30 aan de macht komen, omdat hij tegenstander was van het communisme.
Dat Adolf Hitler tegenstander was van het communisme, zorgde ervoor dat Stalin wantrouwend over Adolf Hitler dacht. Nazi's tekenden samen met Stalin een verdrag dat ze elkaar niet zouden aanvallen. Het gebeurde toch in 1941. Het gevolg was dat het wantrouwen nog steeds bestaat, en dat Hitler werd verslagen door de hulp van het westen.
Verschillen Communisme/Kapitalisten
Communisme Kapitalisme
Lonen Evenveel Ondernemers meer dan arbeiders
Bezit De staat bezit al het grond, bedrijven, en grond. Ondernemers hebben bezit op hun fabrieken, bedrijven, geld, en grond.
Doel Goed bestaan voor iedereen Zoveel mogelijk winst maken
Soort economie Planeconomie
Vrijemarkteconomie
Land Sovjet-Unie (S-U) Verenigde Staten (V.S)
Bondgenoten worden vijanden
Op de conferentie van Jalta werden afspraken gemaakt, en kwamen geallieerden bijeen om te praten over de toekomst van Europa. Dit zijn de afspraken:
– Duitsland en Berlijn werden verdeeld in vier stukken. Engeland, Frankrijk, V.S, en de S-U hebben allemaal recht op een stuk Berlijn of Duitsland.
– Bevrijde gebieden werden democratisch
– De S-U mocht haar grens naar het westen opschuiven.
Geallieerden kwamen opnieuw bijeen op de conferentie van Potsdam. Afspraken werden gemaakt dat Duitsland gestraft moest worden en dat Duitsland democratisch werd. De sfeer tussen Stalin en westerse leiders werd onvriendelijk. Stalin was bang voor uitbreiding kapitalisme en V.S president Truman wantrouwde het communisme. Deze spanning tussen het communisme en het kapitalisme is de oorzaak van de Koude oorlog
Een verdeeld Europa
Europa werd verdeeld in twee delen. De V.S, of de S-U hadden wat te zeggen over een land.
De VS had West-Europa en een democratisch bestuur. Dat betekent dat burgers hun bestuur mogen kiezen door stemmen en dat er vrijheid van meningsuiting is. Het economisch systeem is vrijemarkteconomie: vraag en aanbod bepalen wat er wordt geproduceerd en hoe hoog de prijzen zijn.
S.U had Oost-Europa en een dictatuur. Dat betekent dat bepaalde politieke partijen (communisten) de macht hebben, er is geen vrijheid van meningsuiting, en de regering bepaalt wat bedrijven produceren. Stalin wilde geen westerse invloeden naar Oost-Europa, dus bouwde hij een muur tussen de grens van Oost- en West-Europa. Dit heet het IJzeren gordijn.
Economische hulp aan West-Europa
Oorlogsschade in Europa was groot. Mensen wilden voor het communisme kiezen. Om dit niet te laten gebeuren bedacht de Amerikaanse president Truman de Trumanleer. Dat betekent dat de Verenigde Staten het recht hadden een land te helpen als dat land communistisch dreigde te worden.
Nog een manier om het communisme tegen te gaan is door Europa te helpen uit de economische crisis, ook dus hulp geven aan communistische landen. Dit heet het Marshallhulp. Volgens Stalin mocht Oost-Europa geen gebruik maken hiervan, maar het werd toch een succes: economie binnen Europa herstelde snel en Amerika profiteerde van de verkoop van goederen, diensten, en machines.
De twee methodes hierboven werden onderdeel van de Amerikaanse politiek om de uitbreiding van het communisme tegen te gaan. Deze politiek word containment-politiek genoemd
Twee machtsblokken
Na WOII kwamen er twee machtsblokken in Europa. Westblok van de V.S en het Oostblok van S-U. Deze twee machtsblokken wilden zoveel mogelijk bondgenoten.
Er ontstond ook tussen deze twee machtsblokken een wapenwedloop. Dat betekent dat beide machtsblokken sterke wapens maakten om zich veilig te voelen tegenover de vijand. De verenigde staten en de S-U gingen hierbij zover dat hun allebei een atoombom hadden gemaakt. Door de wapenwedloop hadden de twee blokken allebei genoeg wapens om de hele wereld te vernietigen.
Er kwam nooit echt een conflict tussen de S-U en de V.S, omdat er angst heerste voor een totale vernietiging.
REACTIES
1 seconde geleden