H 1.5

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 2e klas havo | 286 woorden
  • 30 oktober 2016
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
26 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

 1.5) Wereldleider Karel V

Hoe bestuurde Karel V zijn rijk?

Staatsman Karel V

Karel V is geboren in 1500. Karel had een familie met veel gebieden in zijn bezit en karel heeft ze geërfd of omgekocht om het te kunnen besturen. Hij werd duitse keizer in 1519. Hij had grote delen van Europa en zijn grootste rivaal was Frankrijk. Frankrijk en het gebed van Karel hadden ruzie om Italië, Hij had ook ruzie met de turken, die wilden hun geloof verspreiden. Karel zag zich als beschermer van het christelijke en katholieke geloof. Door alle strijd putte hij zichzelf uit en ging in 1577 in een klooster wonen, waar hij in 1558 overleed.

 Karel en geld

Karel werd van alle kanten aangevallen , en had daarom veel geld nodig. Al het geld wat hij leende was niet genoeg. Karels opvolgers gingen meerdere keren failliet.


Karel en de oorlog

Frankrijk werd bijna ingesloten door de habsburgers (de familie van Karel). Als ze zouden winnen zouden zij hun duitse rijk kunnen verbinden met het spaanse rijk. De strijd was echter daarom ook in Noord-Italië. Bij de slag van Pavia won hij de strijd (1525). Later versloeg hij ook turkije en Tunis.

Karel en de hervorming

Karel was tegen de godsdienstvrede van augsburg, maar accepteerde het in 1555. De belangrijkste afspraak; Elke vorst bepaalde wat het geloof zou zijn van zijn volk.

Personele unie: een Verbinding via een persoon tussen meerdere landen                                     Huwelijkspolitiek: Meer kronen bemachtigen door te trouwen met koning(in) van een ander land.

REACTIES

L.

L.

Er staat dat Karel V in 1577 in een klooster ging wonen en in 1558 stierf. Dat is letterlijk onmogelijk.

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.