Grieken en Romeinen

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • Klas onbekend | 2525 woorden
  • 31 mei 2016
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
24 keer beoordeeld

Het tijdvak van de Grieken en de Romeinen

 

 

Tutor: Yvonne Messchendorp

Vak: Mens en Maatschappij (M&M)

Naam: Willem Riemersma

Leerdoel: tijdvak Grieken en de Romeinen

Nummer van leerdoel: 11

 

Inhoudsopgave

Voorwoord. 2

Hoofdvraag. 2

deelvragen. 2

Deelvraag1. 3

Wat is er gebeurd in het tijdvak van de Grieken en de Romeinen?: 3

Hoe leefden de Grieken en de Romeinen?: 5

Wat deden de Grieken en de Romeinen?: 7

Conclusie: 8

Wat is er gebeurd in het tijdvak van de Grieken en de Romeinen?: 8

Hoe leefden de Grieken en de Romeinen?: 9

Wat deden de Grieken en de Romeinen?: 9

Bronvermelding: 10

 

Voorwoord

Voorwoord: ik heb dit onderwerp gekozen omdat de Grieken en de Romeinen voor grote veranderingen hebben gezorgd. Zoals de riolering, de bouwkunst en de democratie. Veel van die veranderingen gebruiken we nog steeds. Bijvoorbeeld de democratie. Nederland is een democratie. Als wij hier in Nederland een wet niet willen kunnen wij die wet weg stemmen.

Hoofdvraag

Hoofdvraag: wat waren de belangrijkste gebeurtenissen in het tijdvak van de Grieken en de Romeinen?

deelvragen

Deelvragen:

wat is er gebeurd in het tijdvak van de Grieken en de Romeinen?

Hoe leefden de Grieken en de Romeinen?

Wat deden de Grieken en de Romeinen?

 

 

 

 

 

 

 

Deelvraag1.

Wat is er gebeurd in het tijdvak van de Grieken en de Romeinen?:

Het tijdvak van de Grieken en de Romeinen liep van ongeveer 3000 v.C. tot ongeveer 500 n.C. dit tijdvak wordt ook wel de Oudheid genoemd. De Griekse cultuur is ontstaan voor de Romeinse cultuur. De Griekse beschaving is op Kreta begonnen rond 3000 v.C. Griekenland was toen echt een handelsland. Ze maakten vazen, olie, potten en wijn die ze dan verkochten aan andere landen. De grond in Griekenland was erg droog er kon dus niet veel op verbouwd worden. Dat was een groot probleem omdat Griekenland steeds meer mensen kreeg. Veel mensen zijn toen naar Italië en Frankrijk gegaan en zijn daar Griekse stadstaten begonnen. Er kwamen ook veel Grieken naar het Midden-Oosten om het daar te veroveren.

Alexander de Grote heeft vele veroveringen gedaan. Hij was koning van Macedonië en heeft vanuit Griekenland het Perzische rijk veroverd. Veel Grieken zijn in de landen die ze veroverd hadden gaan wonen. Ze hebben dus de Griekse cultuur mee genomen naar het Perzische rijk en die twee culturen worden samen het Hellenenisme genoemd.

Rond 400 v.C. is het Romeinse rijk tot stand gekomen. Het Romeinse rijk is begonnen vanuit Rome. Het Romeinse rijk is steeds groter geworden omdat ze veel oorlog voorden. Wanneer het Romeinse leger een oorlog had gewonnen vestigden ze zich daar. Zo werd het Romeinse rijk groter.

Volgens de legende is de stad Rome gebouwd door: Romulus en door Remus. Dat waren twee broers.

In 200 v.C. bestond het Romeinse rijk uit heel veel landen. Zoals: Frankrijk, Nederland, Spanje en Noord-Afrika. De Romeinen hebben toen ze steeds groter werden ook alle Griekse kolonies veroverd en hadden rond 150 v.C. bijna alle plekken die van de Grieken waren veroverd. En hadden ze een groot stuk van hun wereld.

Rond 395 n.C. is het Romeinse rijk in tweeën gesplitst. Het Romeinse rijk bestond daarna uit twee delen. Dat waren het West-Romeinse rijk en het Oost-Romeinse rijk.

 

Infrastructuur: De infrastructuur van de Romeinen heeft heel veel veranderd voor de mensheid nu. Infrastructuur is alles dat te maken heeft met spoorwegen, wegen, riolering, havens en vliegvelden.

De Romeinen hebben het rioolsysteem erg ontwikkeld. Eerst was het riool bijna niks en werden de uitwerpselen op straat gegooid, maar in de tijd van de Romeinen is er veel veranderd. Zelfs nu gebruiken wij nog een riool.

 

 

 

 

 

De Romeinen hebben ook hele goede bruggen gebouwd. De brug die hieronder te zien is, is een brug die uit die tijd komt. Een brug werd in die tijd zo gemaakt. Een bruggen waren in die tijd erg belangrijk om over rivieren te gaan.

 

De bouwkunst van de Romeinen was ook erg revolutionair. Ze bouwden de huizen die belangrijk waren voor hun op een hele mooie manier. Het werd vaak gebouwd met steunpilaren. Door die steunpilaren werden de gebouwen extra stevig. Wanneer je naar een Colosseum kijkt zie je gelijk ook een stukje infrastructuur. Hun Colosseum werd op de zelfde manier gebouwd als hun bruggen. De manier die ze gebruikte was erg stevig. Zo konden ze een Colosseum zo groot maken.

De Grieken en de Romeinen in Nederland

In 57 v.C. veroverden de Romeinen het zuiden van Nederland, tot aan de Rijn. De Rijn was eigenlijk een soort van grens voor de Romeinen. Die grens werd Limes genoemd. Limes is het Latijnse woord voor grens. Die Rijn was voor de Romeinse volkeren die ons land binnen vielen de grens, en daarom is werd het ook wel de Limes genoemd. Hieronder kan je zien waar de Romeinen niet verder zijn gegaan.

 

 

 

 

 

 

Deelvraag 2.

Hoe leefden de Grieken en de Romeinen?:

De Grieken: leefden niet heel erg makkelijk. Het was in Griekenland erg droog. Ze konden er niet veel verbouwen. Alleen wat olijfbomen konden er verbouwd worden

Hieronder is te zien hoe Griekenland er in die tijd uitzag.

 

Griekenland bestond in die tijd uit een groot stuk land en allemaal kleine eilandjes eromheen. In Griekenland is de eerste grote beschaving begonnen, dat is ongeveer 4000 jaar geleden. Het was in Griekenland vaak niet fijn. De natuur kon erg onvoorspelbaar zijn. De Grieken dachten dan dat hun goden boos waren. De oppergod van de Grieken was Zeus, als Zeus boos was liet hij het bliksemen. Er was in die tijd voor bijna alles wel een god.

De samenvatting gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

 

Griekenland was een land met allemaal kleine stadstaten. Die stadstaten hadden altijd oorlog met elkaar.

De Grieken dachten dat al hun goden op de berg Olympus woonden. Dat lag dichtbij het plaatsje Olympia. In dat plaatsje kwamen ze samen om offers te brengen. Ze kwamen daar ook om te sporten. Dat sporten deden ze ook voor de goden. Alleen Griekse mannen mochten mee doen vrouwen niet. De winnaar van de wedstrijd kreeg een krans, soms wat geld en heel soms een beeld. De wedstrijd die zij deden is wat wij nu kennen als de Olympische spelen

Een Griekse stadstaat: is een stad met een vaste grens en met een eigen bestuur. Een stadstaat was ook alleen een stadstaat als het omringd was door platteland. Een stadstaat bestond uit een kleine groep mensen en was erg klein. Een stadstaat zorgde voor het grootste deel voor zijn eigen eten. Een stadstaat mocht ook zijn eigen manier van regeren kiezen. Een stadstaat kon op een paar manieren geregeerd worden.

Monarchie: dat houdt in dat er een koning is die eerlijk de macht heeft gekregen omdat hij de zoon van de vorige koning is.

Tirannie: dat houdt in dat er een koning is die oneerlijk de macht heeft gekregen.

Aristocratie: dat houdt in dat een kleine groep mensen van adel de macht heeft.

Oligarchie: dat houdt in dat een kleine groep mensen de macht heeft, maar dat hoeft niet perse iemand van adel te zijn. Dat kunnen ook de slimste mensen van een stadstaat zijn.

Voor alle staatsvormen die ik tot nu toe heb genoemd geldt dat de rest van de bevolking niks heeft te zeggen over hoe het gaat.

Democratie: dat houdt in dat de hele bevolking mee mag beslissen over hoe het moet en dat niet maar een kleine groep of maar 1 persoon de macht heeft. Nederland is ook een democratisch land.

Athene was de eerste democratie in de wereld. Een burger van Athene mocht mee beslissen hoe het moest gaan. Maar er zat wel een keer zijde aan. Alleen mannen waren echte burgers, vrouwen en slaven mochten niet mee beslissen. Iemand die niet in Athene was geboren was geen echte burger en mocht dus ook niet mee beslissen.

De Romeinen: hadden het erg goed in vergelijking met de Grieken. Romeinen hadden huizen van steen en zelf vloerverwarming. Er waren badhuizen waar de Romeinen zich schoon maakten. Het was voor de Romeinen heel erg belangrijk om schoon te zijn. Romeinen leefden meestal heel rustig, maar eigenlijk alleen maar als je een rijke Romeinse burger was. Wanneer je een wat minder rijke burger was had je het moeilijker. Vooral omdat rijkere Romeinen je niet accepteerde. Veel rijke Romeinen woonden in een villa. Wanneer je een minder rijke Romein was, was je ook echt minder waard.

 

 

 

Deelvraag 3.

Wat deden de Grieken en de Romeinen?:

Grieken

Sport: de Grieken deden in die tijd veel aan sporten. Sport deden ze om hun goden te eren. De Grieken dachten dat hun goden op de berg Olympus dicht bij het plaatsje Olympia woonden. Eens in de vier jaar komen allemaal Grieken naar het plaatsje Olympia om daar, de Olympische spelen te houden. De belangrijkste sporten waren de sprint, het discuswerpen, speerwerpen en verspringen. Er mochten alleen mannen mee doen. de Grieken dachten dat sporten voor vrouwen veel te vermoeiend zou zijn.

Goden: de Grieken waren een polytheïstisch volk. Dat hield in dat ze in meerdere goden geloofden. De Grieken bedachten zelf hoe de goden eruit moesten zien. De Grieken hadden voor bijna alles wel een god. Zeus was hun oppergod. Als Zeus boos was liet hij het bliksemen. Poseidon was ook een god van de Grieken. Hij maakte zeestormen met zijn drietand. Wanneer er een belangrijke beslissing genomen moest worden, werd er eerst aan een god advies gevraagd. Het orakel van Delphi is een heel beroemd orakel. In het plaatsje Delphi stond een tempel voor de Griekse god Apollo. Veel mensen kwamen daar om advies te vragen. Ze vroegen dan: zal ik ooit met die trouwen? Dat soort vragen werden er dan gesteld.

Romeinen

De Romeinen waren altijd bezig. Ze waren altijd aan het vechten. Ze wilden de hele wereld besturen. De Romeinen legden mooie verharden wegen aan. Vandaar het spreekwoord: “Alle wegen leiden naar Rome.”  De Romeinen waren voor hun tijd echt een stapje voor. Ze konden goede huizen met meerdere kamers maken. In die huizen zaten ook nog eens vloerverwarmingen. De Romeinen hadden het heel makkelijk in vergelijking met de Grieken. Dat kwam ook omdat ze een groot leger hadden. Met dat leger konden ze zichzelf verdedigen. Ze hadden ook veel landen veroverd waar veel kon groeien. Niet alle Romeinen hadden het makkelijk, als je minder geld had kon je ook geen eten kopen. Als je geen eten kan kopen is het een stuk lastiger om makkelijk te kunnen leven.

Geloof: de Romeinen hadden net als de Grieken ook heel veel goden. Wat wel ander was bij de Romeinen. Romeinse keizers konden tijdens hun leven vereerd worden tot god. Die keizers werden wanneer ze dood gingen ook nog steeds als god behandeld.

De oppergod van de Romeinen was Jupiter. Jupiter was voor de Romeinen wat Zeus voor de Grieken was. Wanneer er een belangrijke beslissing genomen moest worden werd er ook eerst aan Jupiter gevraagd wat ze moesten doen.

Toen het Romeinse rijk begon was het een polytheïstisch rijk. Het vond elke godsdienst goed, maar er was eentje die ze niet wilden. Dat was het Christendom. Het Christendom was in die tijd erg klein en geloofde dat er maar een god was. Dat was in die tijd abnormaal dat er maar een god was. Later was bij de Romeinen het Christendom de enige godsdienst. De andere geloven werden verboden.

 

 

Het Polytheïsme: is dat een bepaalde groep mensen in meerdere goden geloven.

Het Monotheïsme: is dat een bepaalde groep mensen in een god geloofd.

Het Monotheïsme: is dat een bepaalde groep mensen in een god geloofd.

Het Limes: is Latijn vaan grens. De Rijn was voor hun de Limes.

Julius Caesar: is geboren op 12 of 13 juli 100 v.C. en is vermoord op 15 maar 44 v.C. Een par dagen geleden zijn er bewijzen gevonden dat Julius Caesar in Nederland is geweest. Hij is om precies te zijn in het dorp Kessel in de gemeente Oss in Brabant geweest. Hij is daar geweest rond 55 v.C.

 

 

 

 

 

Conclusie:

Er is veel gebeurd in het tijdvak van de Grieken en de Romeinen. Er is veel uitgevonden zoals: het riool, de democratie en de bouwkunst. De uitgevonden dingen zijn ook nog steeds in gebruik, het riool is erg belangrijk voor ons in de wereld. Het riool is beter voor de gezondheid. De democratie heeft het leven in een samenleving eerlijker gemaakt. De bouwkunst heeft ervoor gezorgd dat we nu beter onze huizen kunnen bouwen.

Wat is er gebeurd in het tijdvak van de Grieken en de Romeinen?:

In het tijdvak van de Grieken en de Romeinen. Zijn er veel oorlogen geweest en veel veroveringen. De Grieken waren goede handelaars. Ze maakten vazen, olijfolie etc. en dan verkochten de Grieken de spullen die ze gemaakt hadden aan andere landen. De Grieken hebben omdat Griekenland te klein werd veel andere landen veroverd. Die landen die de Grieken hadden verover zijn later door de Romeinen weer veroverd.

De Romeinen hebben van een groot deel van hun wereld veroverd. Ze hebben in de landen die ze veroverd hebben veel verbeteringen ingebracht. 

Hoe leefden de Grieken en de Romeinen?:

Griekenland bestond in die tijd uit een groot stuk land en allemaal kleine eilanden. De eerste grote beschaving is ooit in Griekenland begonnen. De Grieken geloofden in veel goden. Zeus was de oppergod van de Grieken.

Griekenland bestond in die tijd uit allemaal kleine stadstaten. Die stadstaten konden op een paar manieren geregeerd worden. De monarchie, de tirannie, de aristocratie, de oligarchie en de democratie. Dit waren een paar staatsvormen.

De Romeinen leefden heel makkelijk in vergelijking met de Grieken. Ze hadden mooie goede huizen van steen met vloerverwarming. De Romeinen hadden ook veel badhuizen. Het was voor de Romeinen heel belangrijk om schoon te zijn. Daarom gingen ze een paar keer per week naar een badhuis.

 

Wat deden de Grieken en de Romeinen?:

De Grieken deden veel aan sport. De Olympische spelen is ooit begonnen in Griekenland in het plaatsje Olympia. De Grieken geloofden ook dat hun goden op de berg Olympus bij het plaatsje Olympia. Dat sporten deden de Grieken ter ere van hun goden. De Grieken kwamen niet alleen naar dat plaatsje om te sporten, maar ook om offers te brengen.

De Romeinen waren altijd aan het vechten. Wanner ze een gevecht hadden gewonnen gingen ze daar wonnen. En legde verharden wegen aan om door te kunnen reizen. Daar komt het spreekwoord: “alle wegen leiden naar Rome.”

 

 

 

Bronvermelding:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=VeUp_PknYbA 
  2. https://www.youtube.com/watch?v=yJ1wQ94S8XU 
  3. http://www.npo.nl/vroeger-zo/05-10-2012/NPS_1207211 
  4. http://www.schooltv.nl/video/vroeger-zo-romeinen-in-ons-land/#q=vroeger%20%26%20Zo%20romeinen 
  5. https://www.tijdvakken.nl/grieken-en-romeinen/ 
  6. https://www.youtube.com/watch?v=nzQgiNbo7uQ 
  7. https://www.youtube.com/watch?v=444zW-0rY1c 
  8. http://nos.nl/artikel/2074128-julius-caesar-leverde-veldslag-bij-oss.html 
  9. https://nl.wikipedia.org/wiki/Julius_Caesar#Het_beeld_van_Caesar_in_latere_eeuwen 
  10. https://nl.wikipedia.org/wiki/Infrastructuur 
  11. http://www.geschiedenisvoorkinderen.nl/grieken/goden/ 
  12. http://www.geschiedenisvoorkinderen.nl/romeinen/goden/
  13.  

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.