Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

geschiedenis werkplaats 1.1+1.2

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas vmbo | 290 woorden
  • 12 januari 2013
  • 26 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.6
  • 26 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

Geschiedenis 1.1 nederland krijgt een koning


De nederlandse republiek


Nl krijgt in de 17e en 18e eeuw een republiek. Dat was bijzonder bijna alle landen waren een monarchie, dat was een prinsendom als er een prins aan het hoofd stond.


nl werd monarchie


In 1789 brak de franse revolutie uit. Fr werd een democratie en er brak oorlog uit. Fr wilde dat heel europa democratisch werd. Nederland werd door Frankrijk veroverd en ze maakten Nederland een democratie. In fr kwam Napoleon aan de macht en hij eindigde de democratie. In 1806 werd lodewijk koning. In 1810 zette napoleon hem af en werd Nederland een provincie van Frankrijk. In 1813 werden de fransen verjaagd.


1.2 de grondwet van 1848


In 1848 stond willem 2 zijn macht af omdat er een economische situatie was. In 1845 was er in europa veel armoede. In 1848 brak er in parijs een revolutie uit, daar vielen vele doden. De koning vluchtte en fr werd opnieuw een republiek. De weken daarna kwam er ook opstand in andere europese steden. Willem 2 werd bang. Om te verkomen dat de franse koning werd afgezet gaf hij de liberalen hun zin. De leider van de liberalen (Thorbecke) mocht nieuwe wetten schrijven.


In de grondwet van 1848 beperkte de macht van de koning, de ministers waren niet langer dienaren, de koning was onschendbaar.


Censuskiesrecht


De grondwet bepaalde dat er voor de 2e kamer verkiezingen kwamen. De 1e kamer werd voortaan gekozen door de provinciale staten. Weinig mensen mochten stemmen. Alleen mensen die veel konden betalen aan belasting mochten stemmen. Vrouwen mochten helemaal niet stemmen. 


Parlement de baas


Het parlement had controlerende en wetgevende bevoegdheden.


De 2e kamer kreeg het recht van amendement en het recht van initiatief. 1e en 2e kamer kregen het recht van budget, enquête en interpellatie. 

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.