geschiedenis werkplaats 1.1+1.2

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas vmbo | 290 woorden
  • 12 januari 2013
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
26 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Geschiedenis 1.1 nederland krijgt een koning

De nederlandse republiek

Nl krijgt in de 17e en 18e eeuw een republiek. Dat was bijzonder bijna alle landen waren een monarchie, dat was een prinsendom als er een prins aan het hoofd stond.

nl werd monarchie

In 1789 brak de franse revolutie uit. Fr werd een democratie en er brak oorlog uit. Fr wilde dat heel europa democratisch werd. Nederland werd door Frankrijk veroverd en ze maakten Nederland een democratie. In fr kwam Napoleon aan de macht en hij eindigde de democratie. In 1806 werd lodewijk koning. In 1810 zette napoleon hem af en werd Nederland een provincie van Frankrijk. In 1813 werden de fransen verjaagd.

1.2 de grondwet van 1848

In 1848 stond willem 2 zijn macht af omdat er een economische situatie was. In 1845 was er in europa veel armoede. In 1848 brak er in parijs een revolutie uit, daar vielen vele doden. De koning vluchtte en fr werd opnieuw een republiek. De weken daarna kwam er ook opstand in andere europese steden. Willem 2 werd bang. Om te verkomen dat de franse koning werd afgezet gaf hij de liberalen hun zin. De leider van de liberalen (Thorbecke) mocht nieuwe wetten schrijven.

In de grondwet van 1848 beperkte de macht van de koning, de ministers waren niet langer dienaren, de koning was onschendbaar.

Censuskiesrecht

De grondwet bepaalde dat er voor de 2e kamer verkiezingen kwamen. De 1e kamer werd voortaan gekozen door de provinciale staten. Weinig mensen mochten stemmen. Alleen mensen die veel konden betalen aan belasting mochten stemmen. Vrouwen mochten helemaal niet stemmen. 

Parlement de baas

Het parlement had controlerende en wetgevende bevoegdheden.

De 2e kamer kreeg het recht van amendement en het recht van initiatief. 1e en 2e kamer kregen het recht van budget, enquête en interpellatie. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.