Fascisme

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas havo | 1192 woorden
  • 10 februari 2002
  • 94 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
94 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Fascisme:

Het fascisme is een stroming begonnen bij Benito Mussolini. Fascisten zijn hele negatieve mensen die tegen heel veel dingen zijn ze zijn b.v tegen parlementaire democratie,communisme en socialisme, persoonlijke vrijheid, tegen verdeeldheden in een volk, mensen met een andere cultuur en tegen alles wat zij slap en krachteloos noemden dus vredesbewegingen etc. In het fascisme staat het belang van de eigen groep op nr. 1 alles moet om hun groep draaien. Fascisten gaan er per definitie al van uit dat alle mensen ongelijk zijn, dat er hoog ontwikkelde mensen zijn en laag ontwikkelde en dat de hoog ontwikkelde mensen de macht moeten hebben over de laaf ontwikkelde. Alle besluiten moeten door 1 leider genomen worden, er zijn op verschillende bestuursniveaus leiders maar aan het hoofd moet 1 leider staan. Fascisten zijn totalitair, dat wil zeggen dat ze alleen fascistische organisaties toestonden en alle activiteiten controleerden. Volgens de fascisten ging de parlementaire democratie veel te veel uit van het verstand en te weinig van het gevoel.Ze vonden dat je meer waarde aan het gevoel moest hechten. Fascisten vonden dat er in een fascistische staat geen woorden maar daden gebruikt moesten en worden en bij daden waren dat vooral gewelddadige daden. De vrouw had in een fascistische samenleving veel minder echten als de man zoals; minder salaris, slechts 10% van de overheidsbanen mocht door vrouwen gedaan worden, en ze kregen ook geen leidinggevende functies. De fascisten vinden dat de vrouw voor de kinderen en het huis hoort te zorgen.

2 Democratie moet plaats maken voor een fascistische staat

In 1918 leek een Duitse overwinning in de 1e wereldoorlog uitgesloten. Begin november 1918 kwam er een opstand tegen het voortzetten van de oorlog, het leek erop dat er een communistische oorlog zou komen. Duitse socialisten wilde het keizerrijk weg hebben maar ook geen communistische revolutie. Samen met de rijkskanselier namen zij de regering over en spraken de republiek uit, de keizer vluchtte toen naar het neutrale Nederland. Op 11 november 1918 sloot Duitsland een wapen stilstand en kwam er een eind aan de 1e wereldoorlog. De socialisten wilden een parlementaire democratie invoeren en lieten daarom verkiezingen houden voor de Rijksdag. Omdat de opstanden van de communisten bij de verkiezingen in Berlijn niet ophielden gingen ze verder in Weimar, daarom werd de nieuwe Duitse staat Republiek van Weimar genoemd. In het parlement waren 6 grote partijen vertegenwoordigd; - De socialisten (SPD, Sociaal democratische partij van Duitsland) - De communisten (KPD, Sociaal communistische partij van Duitsland) - De vooruitstrevende liberalen (DDP, Duitse democratische partij) - De behoudende liberalen (DVP, Duitse volks partij) - De conservatieven (DNVP, Duits nationale volkspartij) - De Katholieken (Centrumpartij) In de Rijksdag hadden geen van deze partijen de meerderheid dus werd er vanaf die dag met coalitieregeringen geregeerd, meestal waren dit Socialisten, Katholieken en Liberalen. De positie van de Republiek was vanaf het begin al niet sterk omdat; - De socialisten en de Katholieken elkaar wantrouwden - De vooruitstrevende Liberalen wilden wel met de Socialisten samen werken maar de behoudende Liberalen wilden dat niet. - De conservatieven wilden geen Parlementaire democratie zij wilden liever het keizerrijk terug hebben. - De communisten wilde ook geen Parlementaire democratie, zij wilden liever een communistische samenleving.

Brand in het Rijksdaggebouw

Marinus van de Lubbe veroorzaakte op 27 februari 1933 voor de brand in het Rijksdaggebouw. Marinus van de Lubbe geboren in 1909 en afkomstig uit Leiden, vond dat er maar eens goed geprotesteerd moest worden tegen de Nationaal-Socialisten. Als communist zag hij hun als de grootse vijanden van de arbeiders. Adolf Hitler werd op 30 januari 1933 als minister president in Duitsland benoemt, hij was de leider van de nationaal-socialisten ook wel afgekort als Nazi’s. Hij was met 33% van de stemmen ook de grootste partij van Duitsland, hij kwam hierdoor aan het hoofd te staan van de coalitie regering.Een coalitie regering houdt in dat er meerdere partijen in 1 regering zijn, in Duitsland waren er b.v. naast Hitler nog 3 Nationaal Communistische ministers en 9 ministers uit andere partijen. Hitler wist de brand in het Rijksdaggebouw goed uit te buiten door de communisten gelijk de schuld te geven en om zo nog meer geweld en terreur te kunnen gebruiken en de communisten gelijk op te pakken. Op 23 maart zette Hitler de volksvertegenwoordiging onderdruk en vroeg hij hun om hem voor 4 jaar dictator te maken, als dit zou gebeuren zou alleen hij nog maar wat te vertellen hebben en had zo dus alle macht. Dit is gelukt omdat hij vooral de tegenstemmen van de communisten mistte want die had hij opgepakt, want hun hadden immers de brand gesticht. Er werd tijdens de verkiezingen veel reclame gemaakt voor de Nationaal Socialistische partij, zo ook een met de leus; “Der arbeiter im Reich des Hakenkreuzes” , wat wil zeggen dat de arbeiders niet voor het land van de hakenkruizen moeten kiezen. Met het land van de hakenkruizen word in Duitsland de Nationaal Socialistische partij bedoeld die als symbool een hakenkruis hadden.

De NSDAP wordt de grootste partij

De NSDAP, de nationaal socialistische partij werd opgericht in 1919. In de 1e 10 jaar bleef de NSDAP een kleine partij, toen Hitler in 1923 een staatsgreep probeerde te plegen in Beieren werd hij gevangen genomen. Na zijn gevangenschap probeerde hij via de verkiezingen de macht te krijgen, dit had niet zoveel succes want hij haalde slechts 3% van de stemmen. Toen de economische crisis in 1929 van Amerika naar Duitsland oversloeg kwam er een ommekeer voor de NSDAP. Bij de verkiezingen van 1930 haalden ze al 18% en in 1932 was dit aantal gestegen tot 37% toen er in dat zelfde jaar nog een keer verkiezingen werden gehouden liep dit terug tot 33% maar de NSDAP bleef wel de grootste partij.

De oorzaken van het succes van de nationaal-socialisten

Toen de 3 partijen, die de Republiek van Weimar altijd hadden gesteund, geen oplossingen konden vinden voor het oplossen van de economische crisis raakten veel mensen teleurgesteld in deze partijen. Daardoor sloten ze zich aan bij de communisten en veel mensen, ook veel conservatievellingen, ook bij de NSDAP, daar werd belooft dat Hitler weer een groot en machtig land van Duitsland zou maken. De mensen sloten zich natuurlijk niet alleen door de crisis bij de NSDAP aan, het was wel een grote oorzaak maar het was ook door de sterke punten van de NSDAP: - De manier van propaganda voeren. Er werden veel communicatie middelen zoals, radio, film en grammofoonplaten gebruikt en natuurlijk de massale bijeenkomsten waar Hitler de mensen toesprak. Hitler had een echt redenaarstalent, hij wist een hele grote indruk op mensen te maken en deed heel veel beloftes die juist in die tijd heel goed klonken voor de mensen. - De NSDAP had partijlegers die veel indruk maakten. De NSDAP had 2 partijlegers die veel indruk maakte, dat waren de Sturm-Abteilung(SA) en een onderdeling daarvan, de Schutz-Staffel (SS) dat was de beschermingsafdeling. Deze partijen gebruikten veel geweld voornamelijk tegen de communisten waardoor vele mensen zich niet in het openbaar negatief over de nationaal- socialisten durfden uit te laten. - De mensen zochten een zondebok. Als het heel slecht gaat met mensen zoeken ze een zondebok, de NSDAP had deze duidelijk gevonden. De joden kregen overal de schuld van, ook duidelijk een voorbeeld van fascisme, zodat de Duitsers zich op de joden konden afreageren.

REACTIES

K.

K.

Wat een slecht werkstuk

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.