Nederland en hun gezagsdragers 1950-1990
Hoofdstuk 1: Politiek in de jaren vijftig
- Nederlandse politieke partijen waren in de naoorlogse periode voorstaander van de consensus gedachte. Dit houdt in dat in het alledaagse leven er naar oplossingen werd gezocht waar de meeste mensen tevreden mee konden zijn. Om Nederland weer zo goed mogelijk op orde te krijgen, moest iedereen zoveel mogelijk samenwerken. Aan ruzie en onenigheid had niemand wat, vandaar dat Nederlandse politici aandrongen op een gevoel van saamhorigheid.
- Een aantal vernieuwingsgezinde politici gingen nog een stap vinden. Bij een groep van de KVP en PVDA leefde een vernieuwingsideaal. Volgens deze politici kon er pas een echte eenheid ontstaan als de verzuiling werd doorbroken. Daarom werd er gesproken van de ‘doorbraakgedachte’.
- Dit vernieuwingsideaal kon niet verwezenlijkt worden omdat de vernieuwers te weinig politieke ervaring hadden, hun ideeën waren vaag en de burgers hadden weinig interesse in de vernieuwingsplannen.
- De media speelde ook een rol in het verzuilde stelsel. Dit kwam doordat elke partij wel een eigen krant, radio-omroep had. Meestal waren de journalisten het eens met de standpunten van hun politici. De pers maakte zich dienstbaar aan de eigen zuil.
- Ook waren veel politici bang dat na de oorlog de bevolking geestelijk verwilderd zou zijn. Ze waren bang dat de burgers tijdens de bezetting van de nazi’s eraan gewend zou zijn geraakt om het politieke gezag niet meer serieus zou nemen.En daardoor elkaar zou gaan bedriegen, geweld gaan gebruiken en er op los zouden leven.
- De economische hoofddoelen van politiek Den Haag in de jaren vijftig was dat de lonen laag beleven. Zoland dat het geval was, waren de arbeidskosten voor bedrijven gering en konden ze hun lonen laag houden. Ze hadden dan een sterke concurrentiepositie in het buitenland en verkochten daar veel producten. Door het lage loon konden de Nederlanders ook minder besteden, er was bestedingsbeperking, waardoor Nederland meer verdiende aan het buitenland dan andersom.
- Het was voor de regering belangrijk om met vakbonden en werkgevers te overleggen hoeveel de lonen omhoog konen. Hierdoor werd de invloed van de vakbeweging in de naoorlogse jaren erkend. Om dit overleg zo soepel mogelijk te laten verlopen werden er 2 instellingen opgericht:
Stichting van de arbeid: de regering is verplicht om aan deze stichting advies te vragen over het loonbeleid.
Sociaal-economische raad: Deze stichting geeft advies over allerlei sociaal-economische kwesties.
Hoofdstuk 2: Trouw aan het gezag in de jaren vijftig
- De rolverdeling die het ideale gezin in de jaren vijftig kende was: vader stond aan het hoofd van het gezin, hij zorgde voor het inkomen en zijn wil was wet. Moeder zorgde voor het huishouden en de opvoeding van de kinderen. Ze was gehoorzaam aan haar man en ging door het leven als ‘trouwe echtgenote van…’.
- De confessionelen baseerden de ideeën over de verhouding tussen man en vrouw op hun geloof. De gereformeerden wezen op het bijbelse spreuk: ‘Met smart zult gij kinderen baren en naar uw man zal uw begeerte uitgaan en hij zal over u heersen’. Dat kon volgens de gereformeerden maar één ding betekenen; de vrouw was voorbestemd om een liefhebbende huismoeder te zijn. Hierdoor ontstond harmonieuze ongelijkheid.
- De overheid hielp in de jaren vijftig bij het handhaven van het ouderlik gezag door strenge filmcensuur toe te passen. De autoriteiten greep ook in als er in een danshal al te vrijmoedige muziek werd gespeeld. Ook waren er veel verzuilde jeugdinstellingen die forse subsidies v/d overheid kregen.
- De invloed van kerken op het onderwijs was dat ze eigen scholen oprichtten. Dit kwam doordat in 1917 openbare scholen en confessionele scholen evenveel subsidie kregen. Op de protestantse scholen werd er twee keer per dag gebeden en vier tot 5 keer per week een bijbelverhaal voorgelezen. Op katholieke scholen moesten leerlingen boekjes over godsdienst uit hun hoofd leren. Dus de invloed van de kerken was zeer merkbaar.
- In de jaren vijftig hadden kerkelijke leiders ook veel invloed op de politiek. Geestelijke leiders en politici hadden op allerlei niveaus intensief contact met elkaar. in dorpen en kleine steden vond overleg plaats tussen de pastoor en e burgemeester. En in de landelijke politiek voerden bisschoppen en vooraanstaande leden van de KVP nauw overleg met elkaar. In gereformeerde en hervormde kringen was hetzelfde te zien.
- De confessionele partijen hadden door hun overwicht veel invloed op het politieke bestuur, sinds de invoering van het algemene kiesrecht in 197 hadden ze de meeste zetels in het parlement. Zo konden confessionelen met hun christelijk-etisch denken een belangrijk stempel drukken op de maatschappij. Aan de hand van christelijke normen en waarden werd bepaald wat wel en niet mocht in de samenleving. Zo werd er op zondag rust gehouden, omdat dit een bijbels gebod is. Ook mocht er niet gemengd gezwommen worden. Niet-kerkelijke voelden zich hierdoor achtergesteld en beperkt in hun vrijheden.
- In de jaren vijftig waren er drie belangrijke vakcentrales die ieder bij een bepaalde zuil hoorden
Katholiek: Katholieke Arbeiders Vereniging (KAB)
Protestantse: Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)
Socialistisch: Nederlands Verbond van vakverenigingen ( NVV)
De vakcentrales speelden een grote rol in het dagelijkse leven. In de jaren vijftig zorgden ze niet alleen voor voldoende loon, maar ook voor een gezond en gelukkig leven. Vakbondsleiders beschikten over het nodige gezag. Vakbondsleden accepteerden hun gezag. Ze gingen er van uit dat ze hun gezag goed verdedigden. De vakbondsleden waren tevreden over de voorzieningen die de bonden boden. De vakbonden waren erg terughoudend in het stellen van de looneisen. Ze vonden net als de werkgevers en de overheid dat in de fase van wederopbouw zuinigheid en matiging voorop moesten staan. De vakbond was één van de pijlers van de samenleving geworden
Hoofdstuk 3: Een samenleving begint te veranderen
- De nozems lieten zien dat de samenleving aan het veranderen was. Ze trokken zich minder aan van de verzuiling. Ze hadden een andere mentaliteit. Ze waren mondiger en voelden de verzuilde samenleving steeds meer als een beperking van hun vrijheid. Deze verandering werd door een aantal ontwikkelingen mogelijk gemaakt: Op economisch gebied: Nederland werd in korte tijd een modern land met een sterke industrie, op cultureel gebied: Mensen keerden zich af van de kerk, vooral bij jongeren nam de onverschilligheid toe. Ook veranderde de houding over seksualiteit. En politiek gebied.
- De overheid bevorderde de wederopbouw door te zorgen voor een gunstig ondernemersklimaat, voordelige belastingsregels en soepele vestigingsvoorwaarden, en een voorzichtige loonpolitiek
- Nederland veranderde door de industrialisatie. Dit had gevolgen voor de mobiliteit, wonen en het onderwijs. Mobiliteit: Het autogebruik nam explosief toe door het woon-werkverkeer. De transport revolutie had grote gevolgen. De burgers kregen een gevoel van vrijheid: met hun auto konden ze overal naar toe. Wonen: Vroeger kende iedereen in het dorp elkaar, maar nu ontstonden er minder persoonlijke relaties in de nieuwbouwwijken. Dit leidde tot individualisering. De mensen gingen minder om met hun buren of familie, en trokken zich terug in eigen gezin. Onderwijs: Een goede opleiding was noodzakelijk om goed te kunnen functioneren in de maatschappij. Scholen moesten toegankelijk worden voor iedereen. Met studiebeurzen en kinderbijslag werden kinderen uit de midden- en arbeidersklasse gestimuleerd om beter en langer onderwijs te volgen. Het elite onderwijs veranderde in massaonderwijs.
- Kenmerken van een consumptiemaatschappij zijn: komst van auto,tv, wasmachine, ijskast en supermarkt. Kenmerken van een verzorgingsstaat zijn: worden verzorgd van de wieg tot het graf d.m.v sociale verzekeringen vb. Algemene bijstand wet en sociale voorzieningen.
- De verzuilde samenleving veranderde in een geseculariseerde samenleving. De kerk ging een minder belangrijke rol spelen in het leven van mensen. Geleidelijk sloeg de ontzuiling toe. Dit kwam o.a. door de opkomst van de verzorgingsstaat: individuen werden minder afhankelijk van hun zuil. Ook maakte de welvaartsmaatschappij de burgers financieel onafhankelijker. Een andere reden was dat de jongeren beter met de consumptiemaatschappij konden omgaan dan de ouderen. De jeugd kreeg een hekel aan de zware ideologische discussies die hun ouders voeren als er een maatschappelijk probleem was. Volgens hen kon de moderne overheid veel beter een praktische oplossing zoeken.
- De wettelijke positie van de vrouw veranderde in de jaren ’50. PvdA-lid Corry Tendeloo heeft gezorgd dat vrouwen in overheidsdienst niet meer ontslagen konden worden zodra ze getrouwd waren. Ook zorgde Tendeloo voor handtekeningbekwaamheid voor de vrouw.
- De katholieke kerk probeerde in 1954 haar greep op de gelovigen te behouden door de te komen met een bisschoppelijk mandement. Dit was een brief waarin gelovigen werd verteld wat wel en niet mocht.
- De katholieke kerk ging mee met de veranderingen in de jaren ’50 op het gebied van voorbehoedsmiddelen, zoals condoom en de pil. Volgens de officiële katholieke leer mocht dit niet, maar op tv vertelde bisschop Beckers dat de grootte van het gezin en het gebruik van voorbehoedsmiddelen persoonlijke kwesties waren, waar de gelovige zijn eigen geweten mocht volgen.
- De bouwstaking in 1960 betekende een keerpunt omdat deze een einde maakte aan een langdurige periode van sociale harmonie.
De samenvatting gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
R.
R.
Hoi,
goede samenvatting vangeschiedenis examenstof
groetjes reinier
19 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
Goeie samenvatting!
19 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
Jorien, je bent mijn held!!! Dank je wel voor de samenvatting! Geweldig!! Je hebt veel mensen geholpen hiermee!! Groetjes van een blije HAVO'er... DOEG!!!
Elwin
19 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Hoi Jorien,
Ik heb je samenvatting gelezen en suc6 morgen met je examen!
Later,
Matthias
19 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
Thnx
18 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
ik moet jou niet
18 jaar geleden
AntwoordenF.
F.
thnx dude! door jou heb ik echt een topwerkstuk in 5 sec gemaakt! xxx fien
18 jaar geleden
Antwoorden