Geschiedenis 5.3 1 Havo/vwo

Beoordeling 7
Foto van jessica
  • Samenvatting door jessica
  • 1e klas havo/vwo | 215 woorden
  • 29 maart 2022
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 7
1 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Samenvatting Geschiedenis 5.1 Machtige heren, halfvrije boeren. 1 havo / vwo.

In de tijd van de Monniken en Ridders werd veel geplunderd door volksverhuizers. In deze tijd waren er ook veel boeren. Dat ging niet goed samen. Gelukkig konden veel boeren schuilen in grote gebouwen. Jammer genoeg konden ze daar niet voor niks verschuilen. Als eerste moesten mensen al hun overgebleven voedsel aan de Edelen (kom ik straks op terug)  geven. En ten 2de moesten ze klusjes doen voor de Edelen.

In deze tijd had je 3 verschillende soorte standen (Een vaste sociaale groep met een vaste positie en vaste privileges, is een begrip) 

Je had de Boeren, deze mensen werkte in het land.

De Kasteelheren oftowel de Edelen.

En de geestelijke, deze mensen trekte rond om mensen kotholiek te maken.

De Geestelijke en Edelen hadden grotendeels dezelfde privileges, zoals ze hoefde geen belasting te betalen.

Iedere stand had een nummer, dit werd bepaald door de hoeveelheid macht ze hadden.  De boeren waren nummer 3, Edelen nummer 2 en De geestelijke nummer 1. De geestelijke staan bovenaan vanwegen geloof dingen...

Er was ook weinig handel in deze tijd, omdat het heel onveilig was om te handelen. In de tijd van de Romeinen zorgde de Romeinen ervoor dat het handelen veilig was, maar omdat die nu weg zijn kunnen de volksverhuizers makkelijker plunderen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.