Inleiding: waarom de Duitsers concentratiekampen hebben opgericht Hitler’s ideologie steunde op twee ideeën uit de leer van Nietzsche, namelijk de lofzang op het “blonde beest”, en het pseudo-darwinisme. Dit betekent dus dat het “beest” de wereld moest overheersen, dit geheel in overeenstemming met de wetten van de natuurlijke selectie. Deze ideologie paste perfect bij de militaire dressuur die toen in Duitsland heerste, en op het partijprogramma van de nazi’s stond dan ook de totale vernietiging van de Joden. Het plan was om ongeveer 30 miljoen mensen uit te roeien, en om zo een Nieuw Europa te creëren. De beginfase van het programma hield de uitroeiing van 11 miljoen Joden in. In Rusland werden hele Joodse gezinnen op straat geëxecuteerd, maar de nazi’s zochten een andere methode om meer in het geheim te opereren, voor in Europa. Er werden dus uitroeiingkampen opgericht. Als experiment werden zo’n 100.000 Duitsers uit krankzinnigengestichten opgeofferd. Al deze mensen werden door middel van koolmonoxide vergast. De nazi’s hadden twee soorten kampen. In de uitroeiingkampen werden de Joden bij de aankomst vergast. In de andere kampen, werd hun arbeidskracht uitgebuit. Hier vielen de meeste mensen op “natuurlijke” wijze af, maar wie weerstand bood, en overleefde, moest de “behandeling” ondergaan. Dit wil zeggen dat de sterksten uiteindelijk ook vergast werden, want indien zij vrijgelaten werden, konden ze een Joodse vernieuwing vormen. Auschwitz was een gemengd kamp, er was een industrie, maar veel Joden werden al bij aankomst vergast. Auschwitz was het belangrijkste kamp, en de nazi’s gebruikten zelfs de term “eindoplossing”.
De industrie des doods
De selecties Aanvankelijk had Himmler bevel gegeven om alle Joden die aangevoerd waren te vernietigen, en dit gebeurde ook met de Joden uit Opper-Silezië. Maar toen de eerste transporten uit Duitsland binnenkwamen werd het bevel gewijzigd, en werden alle mannen en vrouwen die tot werken in staat waren geselecteerd, en in de oorlogsindustrie tewerkgesteld. Men probeerde alleen die arbeidskrachten te behouden waarmee een zo hoog mogelijke productie kon bereikt worden. De maatstaven varieerden, maar meestal keken de SS-artsen enkel naar de staat van vermagering waarin de slachtoffers zich bevonden.
De vergassingen De verstikking van Joden door middel van koolmonoxide vond men de meest praktische oplossing in de Poolse vernietigingskampen, maar niet voor Auschwitz. De productie van koolmonoxide vereiste een enorme apparatuur, en door de grote omvang van de vernietigingsacties in Auschwitz was dit niet mogelijk. SS-kapitein Fritsch kwam op het idee om een insectenverdelgingsmiddel, namelijk Zyklon B te gebruiken. Men gebruikte enkele honderden Russen als proefkonijnen, en het middel werd goedgestemd. Er startte een massale productie van Zyklon B. Voor het verloop van de vergassingen was een grote volgzaamheid van de slachtoffers vereist. Daarom kondigde de SS aan dat de slachtoffers zich eerst naar de douche-installaties moesten begeven, waar ze gewassen en gedesinfecteerd zouden worden, voor ze naar het kamp mochten gaan om uit te rusten. De Joden moesten zich uitkleden, hun kleren en schoenen in een bundeltje leggen, en goed het nummer van de kapstok onthouden. De grote deur gaat dicht, en het licht wordt uitgeschakeld, enkele minuten later komt er Zyklon B door de luchtopeningen naar de ruimte waar iedereen op elkaar geperst staat. Na vijf minuten is iedereen dood. Wanneer de deuren opengaan om de lijken weg te brengen, ziet men een afschuwelijk tafereel: de lijken liggen niet verspreid over het oppervlak, maar ze liggen opgestapeld op een grote berg. Het gas heeft eerst de onderste luchtlagen vergiftigd, en is zo naar boven gestegen, daarom hebben de Joden elkaar vertrappeld om toch maar nog wat lucht te happen, alvorens ze ook gas inademden.
De crematoria Niet alleen de geheimhouding van de vergassingen zorgde ervoor dat de vernietigingsacties konden slagen, ook het verwijderen van de lijken werd heel zorgvuldig gedaan. De Duitsers waren bang dat de volgende generatie hun acties niet zou begrijpen, dus werd een speciaal commando belast met de taak de sporen van de executies in Rusland uit te wissen. Alle lijken werden eerst opgegraven en dan verbrand. In Auschwitz werden de lijken aanvankelijk in massagraven geworpen, er waren wel crematoria, maar die hadden niet de vereiste capaciteit. In de zomer van '42 werd het bevel gegeven tot het bouwen van vier reusachtige crematoria. De verbrandingsovens konden in vierentwintig uur achtduizend lijken verbranden. Maar wanneer de toevloed van Joden te groot werd, konden de ovens dit niet verwerken, en werden de lijken in open lucht verbrand. De as werd in kuilen gegooid, en met het water uit de plaatselijke rivier verspreid. Om de (onbelangrijke) persoonlijke eigendommen van de slachtoffers te verbranden, werden nog eens twee verbrandingsovens bijgebouwd.
Het 'Canada' Het Canada is een complex van dertig barakken, hier lieten de Duitsers de bezittingen opstapelen die de gedeporteerden meegenomen hadden. Meestal waren dat dan ook de kostbaarste bezittingen van de slachtoffers. Deze kostbaarheden werden uitgezocht en gesorteerd door aangewezen ploegen van gevangenen, en vervolgens door het Nazi-rijk op allerlei manieren benut. Dagelijks reden vrachtwagens vol met deze spullen het kamp uit, op weg naar Duitsland. Er was ook een ondergronds netwerk van gevangenen die het goud en diamanten meesmokkelden en doorgaven, en inruilden voor wapens en munitie die ze konden gebruiken bij een eventuele opstand. Voor de Joden op de transporten werden gezet, vertelden de Duitsers hen dat ze op reis gingen naar het oosten voor opbouwwerkzaamheden in de Joodse getto's. De Joden werden verzocht om zoveel mogelijk linnengoed, kledingstukken, medische instrumenten, apothekersvoorraden, vakgereedschap,...mee te nemen. Verschillende concentratiekampen werden met deze voorwerpen bevoorraad. Bij aankomst werden alle Joden kaalgeschoren, en dat haar werd ook verzameld in het Canada. Het haar was bestemd voor verwerking: het werd in de industrie tot vezels verwerkt, waarvan garens gesponnen werden. Uit afgeschoren en uitgekamd vrouwenhaar werden onder andere vilten pantoffels en sokken voor de bemanningen van de onderzeeërs gemaakt.
Het leven in Auschwitz
D schaduw van de concerns De betekenis van de concentratiekampen komt geleidelijk aan meer aan meer op het gebied van de oorlogseconomie te liggen. Daarom worden de kampen ook gereorganiseerd, dit wil zeggen dat zij zich niet meer louter door politieke opvattingen laten leiden, maar de eisen van de oorlogseconomie tegemoet komen. In het door Pohl ontworpen reglement staat onder andere: "De inzet moet in de ware zin van het woord uitputtend zijn, opdat de arbeid het grootst mogelijke rendement kan afwerpen." "De werktijden zijn van onbeperkte duur. Alleen de prioriteit en de aard van de werkzaamheden spelen een rol; de arbeidstijd wordt alleen door de kampcommandant bepaald." De inschakeling van gedeporteerden in de Duitse oorlogseconomie kan men dus niet eenzijdig als een economische maatregel typeren. De oplossing ligt veeleer in het beginsel van uitroeiing door uitputtend werk enerzijds, en de integratie van de concentratiekampen in de oorlogseconomie anderzijds. Enkele grootindustriëlen die zich in Auschwitz hadden gevestigd, waren: Krupp, Siemens, Union Kraftwerke, Deutsche Ausrüstungswerke, en de I. G.-Farbenindustrie. De reden waarom zij zich hier vestigden was de overvloed aan arbeidskrachten, en ook het feit dat deze arbeidskracht zo goedkoop was.
De samenvatting gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
I.
I.
Er staat in het werkstuk een kapitale fout: er wordt gewag gemaakt van Poolse vernietigingskampen. Dit is pertinent onjuist: het waren Duitse (of misschien politiek correcter: Nazi) vernietigingskampen die op Pools grondgebied werden ingericht, puur uit logistieke beweegredenen. Sinds meer dan 800 jaar woonde de grootste groep Joden op Pools grondgebied, omdat dit land voor hen de beste levensomstandigheden bood.
Een correctie lijkt me wel op zijn plaats!
15 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
Ey een mooi werkstuk, ik heb met open mond zitten te lezen:)
20 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
wooow
ik kreeg helemaal het gevoel dat ik in het verleden zat.
12 jaar geleden
Antwoorden