Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Tartarin de Tarascon

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 5e klas vwo | 497 woorden
  • 14 januari 2010
  • 15 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.1
  • 15 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Samenvatting Tartarin de Tarascon
Per Hoofdstuk

1 In de keuken vertellen drie mensen elkaar een verhaal: de kokkin, het koksmaatje en het dienstmeisje. Het verhaal heet Tartarin de Tarascon. Tartarin is de beste jager van Tarascon. Er was geen dier meer over. Ze schoten nu op hun petten.
2 Er komt een circus met een leeuw in de stad. Hij had nog nooit een leeuw gezien en gaat naar Afrika om op leeuwen te jagen.
3 Het hele dorp begint te roddelen over Tartarin die naar Afrika gaat. Daardoor voelt hij zich verplicht. Hij is nog nooit eerder uit het dorp geweest. Hij gaat zich voorbereiden d.m.v. o.a. hitte en hongeroefeningen.

4 Hij gaat met de trein naar Marseille. Er zitten dames uit Parijs bij hem in de trein. Ze bewonderen hem. Hij gaat naar Afrika, verkleed als Arabier/Turk, maar in Afrika is hij de enige die er zo uitziet.
5 Hij reist met de boot en wordt zeeziek. Hij ontmoet de Prins van Montenegro . Hij ziet voor het eerst negers. Hij denkt dat het dieven/piraten zijn. Als hij in het hotel komt is hij uitgeput.
6 Hij denkt dat hij een leeuw ziet, hij schiet, het blijkt een ezel te zijn. De eigenares wordt boos op hem. Hij betaalt haar 200 Frank. De ezel was maar 50 Frank waard.
7 Hij ontmoet een gesluierde vrouw. Hij gaat haar zoeken, samen met de Prins. De Prins komt met een ander aan die zich voordoet als de vrouw. Tartarin wordt verliefd, en vergeet de leeuwen. Volgens de Prins heeft ze een gemene broer, die omgekocht moet worden. Die ‘gemene broer’ blijkt 5 jaar oud.
8 Op een dag wordt hij wakker en denkt: ik moet op jacht. Hij pakt de bus en geeft de chauffeur bij iedere stop een borrel. Hij gaat op weg naar de kaap. De chauffeur rijdt om, zodat hij borrels krijgt.
9 Hij ziet een oude, blinde, geketende leeuw, in de kaap. De leeuw bedelt. Hij wordt boos omdat hij vindt dat de leeuw vernederd wordt. Hij wil het centenbakje pakken en krijgt ruzie met de bewakers. De Prins komt hem weer ‘redden’.
10 Hij gaat op jacht en voor de zekerheid geeft hij zijn portemonnee aan de Prins. Uiteindelijk schiet hij de leeuw, maar helaas was dat de blinde tamme leeuw van de twee negers (bewakers). Bij terugkomst in de grot waar hij sliep is de Prins er met zijn geld vandoor. Zijn kameel is achtergebleven, en een paar geldstukken.

11 De rechter beslist dat hij 25.000 Franks boete moet betalen. Er komt een discussie: is het militair of burgerlijk grondgebied?
12 Hij verkoopt al zijn spullen om de boete te betalen. De huid van de leeuw stuurt hij op naar huis. Niemand wil zijn kameel kopen, dus kan hij geen buskaartje kopen. Hij loopt met de kameel naar de haven. Daar wil hij de kameel dumpen, maar de kameel volgt hem trouw.
13 Als een held wordt hij binnengehaald in Tarascon. De kameel is bij hem en wordt gezien als bewijs/symbool van zijn heldendaad.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.