The boys from Brazil door Ira Levin

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
Boekcover The boys from Brazil
Shadow
 • Samenvatting door een scholier
 • 4e klas vwo | 4034 woorden
 • 19 maart 2021
 • 13 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
13 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1976
Pagina's
256
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Verfilmd als

Boekcover The boys from Brazil
Shadow

In this classic thriller, Ira Levin imagines Dr Josef Mengele's nightmarish plot to restore the Third Reich. Alive and hiding in South America, thirty years after the end of the Second World War, Mengele gathers a group of former colleagues for a sinister project - the creation of the Fourth Reich. Ageing Nazi hunter Yakov Lieberman is informed of the plot but bef…

In this classic thriller, Ira Levin imagines Dr Josef Mengele's nightmarish plot to restore the Third Reich. Alive and hiding in South America, thirty years after the end of th…

In this classic thriller, Ira Levin imagines Dr Josef Mengele's nightmarish plot to restore the Third Reich. Alive and hiding in South America, thirty years after the end of the Second World War, Mengele gathers a group of former colleagues for a sinister project - the creation of the Fourth Reich. Ageing Nazi hunter Yakov Lieberman is informed of the plot but before he hears the evidence, his source is killed...

Spanning continents and inspired by true events, what follows is on...

The boys from Brazil door Ira Levin
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

The boys from Brazil

Senor Aispazu: Dr. Mengele (één van de SS’ers) heeft de bijeenkomst geregeld. Hij doet zich voor als meneer Aspiazu. 

Yakov Liebermann: Ongeveer 50 jaar oud en is een nazi-jager, ook wel Simon Wiesenthal. Hij probeert achter het plan van Dr. Mengele te komen. Liebermann vertegenwoordigt namelijk alle slachtoffers in de concentratiekampen; alle joden die tijdens de holocaust zijn omgekomen.

Tsuroko: De serveerster. Ze heeft stiekem een bandrecordertje binnengesmokkeld in de vergaderruimte.

Senhor Hunter: Barry Koehler. Hij vertelde aan Liebermann de plannen van Dr. Mengele. Hij is een 25-jarige Amerikaan en wil graag een nazi-jager worden. Hij doet alsof hij een journalist is voor Movie Story, een Amerikaans filmblad; Aispiazu zou een zeer bekend filmmaker zijn.

Sydney Beynon: De verslaggever voor Reuters, die voor Liebermann gaat onderzoeken over de onverwachte dood van 65 jaar oude mannen.

Joseph Mengele: Een hoofdarts in concentratiekamp Auschwitz; Engel des Doods. Hij deed duizenden experimenten met kinderen, tweelingen, met als doel Ariërs te produceren. Na de WO II verbleef hij eerst nog in Duitsland maar hij moest uiteindelijk uitwijken. Hij heeft de Paraguaanse nationaliteit en wordt niet uitgeleverd; Ramón Aschheim y Negrín.

Emil Döring: Administrateur bij een transport commissie in Hessen. Zijn vrouw Klara is 23 jaar jonger. Hij wordt vermoord door een omlaag vallende plaat (beton). (Duitsland?)

Frieda Maloney-Altschul: Ook wel Elizabeth Gregory (wijst naar Mengele). Voormalig kampbewaakster; nu respectabel burger van USA. Ze zit in de gevangenis voor de massamoorden die ze in WO II zou hebben gepleegd.

Klaus von Palmen: Een rechtstudent die Liebermann hulp aanbiedt. Hij ouders waren Nazi’s.

Farnbacher: Een oud SS’er en een van de 6 mannen. Hij vermoordt Captain Hartung (die zich voor doet als: Löfquist). -> is senhor Paz uit Porto Alegre in Brazilië?

Piwowar: Een vriend van Liebermann die in Stockholm woont. Hij gaat naar Fagersta voor het onderzoek.

Eduard Nürnberg: Hoogleraar in de biologie en ongeveer 32 jaar. Hij komt tot de conclusie dat Mengele de jongens heeft gekloond.

Kurt Koehler: De vader van Barry Koehler.

Esther Zimmer: De secretaresse van Liebermann.

Fassler: De advocaat van Frieda Maloney.

Seibert: Hij staat boven Mengele en is ook degene die Mengele zijn verblijfplaats af laat branden.

Hans Ulrich Rudel: Hoofd van de kameradenorganisatie van Mengele, kolonel.

Dit wil je ook lezen:

Marvin en Rita Farb: Mensen bij wie Liebermann de nacht had doorgebracht toen hij vastzat in een verkeersopstopping. Rita belt nog met Mengele (Kurt Koehler) en zij vertelt hem dat Liebermann langs Wheelock gaat.

Rabbi Gorin: Leider van de Young Jewish Defenders.      [Phil Greenspan, Elliott Bachrach, Paul Stern, Jay Robinowitz]

Henry Wheelock: De volgende op de lijst die vermoord zal worden. Hij woont met zijn vrouw, die les geeft op een school in Lancaster, en zoon Bobby in Old Buck Road in New Providence in Pennsylvania; ze fokten dobermanns honden.

Dr. Breitenbach: Mengele doet zich voor als hem en zegt dat hij de dokter is die Bobby ter wereld heeft gebracht.

Goldwasser: Van het lezingenbureau.

Treblinka: Duits vernietigingskamp (in Polen)

Aryan race: oorspronkelijk; Indogermaans -> in WO II: Noord Europees

Civil servant: Ambtenaar

Het verhaal begint in Sao Paolo (Brazilië) in september 1974.

De gasten in het Japanse restaurant zijn merendeels Duitsers, met Spaanse of Portugese nationaliteit en namen. De gasten krijgen van “the man in white” (Senor Aispazu) de opdracht om in de komende 2,5 jaar: de eerste op 16 oktober 1974 en de laatste op 23 april 1977, gezamenlijk 94 mannen vermoorden (indien ze nog niet zijn overleden). Ze krijgen niet te horen waarom ze deze moorden moeten uitvoeren.

De toekomstige slachtoffers zijn vrijwel allemaal 65 jaar oud en ambtenaar.

De zes mannen zijn;

Schwimmer: Groot Britannië (13)
Farnbach: Zweden (14)
Traunsteiner: Noorwegen (10) en Denemarken (6) – (16)
Kleist: Nederland (8) en Noord-Duitsland (8) – (16)
Mundt: Zuid-Duitsland (8) en Oostenrijk (9) – (17)
Hessen: Canada (6) en de VS (12) – (18)

De man in het wit beschouwt de operatie als “a holy operation” in dienst van het Arische ras.

De mannen worden betaalt in diamanten. Ze krijgen dit waarschijnlijk door de douane door het in hun achterste te stoppen. In de tekst wordt benoemd: ‘In diamonds ... which I’m afraid you’ll have to take through customs in the uncomfortable way.’ The men smiled and shrugged.”

Schwimmer reageert op het compliment van Mengele over dat zijn Engels zo goed is dat de koningin van Engeland, Elizabeth II, hem nog als een Engelsman zou zien, maar Schwimmer brengt daartegen in dat Mengele een slijmerd is en de koningin al oud is en dat misschien niet goed meer kan zien.

De man in het wit (Senor Aispazu) is razend en stond versteld toen hij erachter kwam dat Koehler ‘op bezoek’ is geweest, ook al probeert hij dat te verbergen. Aan de andere kant is hij wel blij om het nu te weten. Hij biedt Tsuroke geld, zodat ze zal vertellen wat er precies is gebeurd. Zo komt hij erachter dat de gesprekken zijn opgenomen met een tape recorder uit opdracht van Koehler en o.a. achter de naam van Hunter zijn hotel, waarna hij hem achtervolgt. Barry Koehler wordt vermoord(/neergestoken) terwijl hij Liebermann belt.

Reuters: Een Internationaal persbureau/nieuwsdienst.

Liverpudlian: Iemand van Liverpool; ook wel Scouser genoemd (derogatory).

Eichman: Nazi kopstuk, een Duits-Oostenrijkse SS-functionaris en de hoofd- verantwoordelijke van de massamoorden op de joden.

M.D.: Medical Doctor (academische titel)

Ph.D.: Doctor of Philosophhy (academische titel)

ODESSA: Organisation Der Ehemaligen SS-Angehörigen; een organisatie van voormalige SSers, volgens men een netwerk van Nazi-voortvluchtigen dat rond het eind van de Tweede Wereldoorlog werd opgezet door een groep SS-officieren.

De samenvatting gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Mauser: een Duitse wapenfabrikant, bekend merk pistool.

Stevie Dickens heeft waarschijnlijk tegen Sydney Beynon gezegt: “All those Jews wail at you from the grave every time Liebermann steps in the room”, aangezien de verschijning van Liebermann doet iedereen denken aan de verschrikkingen van de holocaust. Liebermann vertegenwoordigt namelijk alle slachtoffers in de concentratiekampen; alle joden die tijdens de holocaust zijn omgekomen.

Liebermann vertelt dat Joseph Mengele een hoofdarts was in concentratiekamp Auschwitz; Engel des Doods. Hij deed duizenden experimenten met kinderen, tweelingen, met als doel Ariërs te produceren. Na de WO II verbleef hij eerst nog in Duitsland maar hij moest uiteindelijk uitwijken. Hij heeft de Paraguaanse nationaliteit en wordt niet uitgeleverd.

Koehler heeft Liebermann leren kennen in America, Princeton University, tijdens een lezing een paar jaar geleden.

Beynon is de verslaggever voor Reuters. Liebermann vraagt aan hem om nieuwsberichten te vinden die handelen over de onverwachte dood van 65 jaar oude mannen.

Freya Neustadt denkt dat Liebermann paranoïde is.

Emil Döring is administrateur bij een transport commissie in Hessen. Zijn vrouw Klara is 23 jaar jonger; ze heeft volgens Emil een verhouding met Springer, de voormalige klarinetleraar van hun zoon.

Emil Döring heeft Reichmeier ontmoet in een café de Lorelei, enkele dagen geleden. Reichmeier is vertegenwoordiger in chirurgische apparatuur. Reichmeier beweert een gesprek te hebben gehoord waarin Wilhelm Springer (klarinetleraar) plant om Döring in elkaar te slaan. Reichmeier neemt Emil Döring mee naar een plek op een soort bouwterrein; daar wordt Döring getroffen door een omlaag vallende plaat beton of iets dergelijks.

Frieda Maloney is een voormalige kampbewaakster; nu respectabel burger van USA, ook wel Frieda Alrtschul. Ze zit in de gevangenis voor de massamoorden die ze in WO II zou hebben gepleegd.

Mengele liet een kaart met namen, data, locaties en andere gegevens van de potentiële slachtoffers op zijn muur schilderen. Op zijn andere muur had hij een portret van Hitler. De schilder kreeg onderweg terug naar huis een ‘heel ernstig ongelukje’.

Liebermann stelt bij zijn lezing in Heidelberg de “hypothetische vraag”: ‘Waarom zouden wij 94 ambtenaren van 65 jaar willen vermoorden?’. Kolonel Seibert vertelde over de lezing aan Mengele en dat Liebermann dus misschien op de hoogte is van zijn operatie. Kolonel Seibert had dit via, via – via Günter Wenzler, diens dochter was aanwezig bij de lezing in Heidelberg – gehoord.

De War Crimes Information Center is door Liebermann opgericht en is gehuisvest in Wenen (Vienna). Vlak na de oorlog was het een prima huisvesting, maar nu is er geen geld meer voor en wordt het instituut heel slecht gehuisvest en onderhouden.

Liebermann zegt tegen Klaus von Palmen, een rechtenstudent die hem zijn hulp aanbiedt, “It’s easier to catch flies with honey than vinegar”. Hij bedoeld hiermee te zeggen: ‘Wees voorzichtig, dan kom je meer te weten.’ Liebermann waarschuwt von Palmen ook in verband met de dood van Koehler. Volgens Liebermann moet Von Palmen niet doen als een aanklager en daarom zegt Von Palmen: ‘Ik kan heel innemend zijn.’

Farnbacher (oud SSer), een van de mannen, moet voor de opdracht naar Storlien. In het boek wordt gezegd “Brazil had made an orchid of him”, doordat hij voor langere tijd in Brazilië heeft gewoond en dus niet meer gewend is aan het koude weer in de noordelijke streken.

Detective Inspector Löfquist is in werkelijkheid Captain Hartung, eveneens een oud SS’er. De ‘echte’ Löfquist is zijn zwager, die vermoord is door Captain Hartung. Hij komt Farnbacher tegen, die zich voordeed als Busch. Farnbacher verteld aan de kapitein wat hij daar in Storlien, Zweden doet. Uiteindelijk wordt Captain Hartung vermoord door Farnbacher, aangezien hij blijkbaar ook op de lijst stond. (moord -> Hij wordt over de reling geduwd.)

Chief Inspector Haas beschouwd Döring’s dood als een ongeluk, aangezien de omstandigheden van een bouwterrein. Bovendien is een moord onwaarschijnlijk, omdat een motief ook ontbreekt. Liebermann gaat langs in het café waar Döring voor het laatst is geweest en belt daarna Döring’s vrouw en zus. De zus van Döring (in Oberhaus) verdenkt Frau (Klara) Döring en Springer van de moord op Emil Döring.

Frau Klara Döring kan zich niet voorstellen dat de Nazi’s haar man Emil zouden willen vermoorden, hij zelf ook nazi sympathieën had. Frau Döring was blij met de dood van haar man, omdat hij hun zoon op een vernederende manier behandeld. Ze denkt dat God hem heeft vermoord om haar te bevrijden na 22 jaar ellende en om Erich een vader te geven die echt van hem hield. (”Do nazis answer prayers, herr Liebermann?” ”but I thank Him anyway” “Better late than never”).

Na zijn bezoek aan Frau Döring trekt Liebermann de conclusie dat Döring niet in het plaatje van de ‘operatie’ past.

Mengele brengt een bezoek aan een ‘factory’. Het gebouw zou een soort ziekenhuis of internaat kunnen zijn geweest voor vrouwen of meisjes. (Er wordt gesproken over ‘beauty sleep’, ‘bracelets’.)

Liebermann: Oostenrijker? Wenen? Vienna?

Zoon Döring: Donker haar, ong 13 jaar, mager, spitse neus (Erich)

Frau Döring: klein, blond, knap, in de veertig

Mundt?

Inland Revenu: Belastingdienst (overheidsinkomsten uit; )

Civic Virtue: Burgelijke deugdzaamheid (betrouwbaarheid)

Amvets: Een unie van Amerikaanse veteranen

Rotary: Wereldwijde organisatie van zakelijke professionele personen die humanitaire hulpverlenen. (maatschappelijke dienstverlening)

Yiddish: Een taal gesproken door joden. Het is een mengeling van talen en klinkt Duits.

Piwowar is een vriend van Liebermann en woont in Stockholm. Liebermann wil dat hij naar Fagersta gaat voor het onderzoek.

Klaus von Palmen heeft net zoals veel andere jongeren die Liebermann hun hulp aanbieden ouders die Nazi’s waren.

Alan van Meg zegt dat hij voor de belastingen werkt. Hij wil afluisterapparatuur plaatsen onder het bed van de magistrate Harrington, die in het ziekenhuis ligt waar Meg werkt.

In januari 1975 heeft Liebermann de zoektocht feitelijk opgegeven. Toch besluit hij langs te gaan bij Jack Curry in Massachusetts (VS), omdat hij toevallig in de buurt is voor een lezing; Lenox, waar Curry woont, ligt maar 7 miles verwijderd van de plaats waar hij de lezing houdt.

Bij de Curry family vindt hij een jongen die identiek is aan de zoon van Frau Döring, Erich.

“Peas in a pot?”: Identiek, als twee druppels water.

Liebermann krijgt telefonisch van mevrouw Curry te horen dat de jongen geadopteerd is bij Rush-Gaddish Agency.

Frieda Maloney was bij Rush-Gaddish Agency ‘clerk’ en ze wist welke ouders werden afgewezen om een kind te adopteren; zo plaatste de agency nooit kinderen bij stellen boven de 45 jaar. Vervolgens maakte ze een selectie van de mensen die waren afgewezen. (ambtenaar, leeftijd, etc.)

Liebermann heeft een gesprek van 30 minuten met Frieda Altschul Maloney onder de voorwaarden dat;

 • Fassler (advocaat) moest aanwezig zijn bij het gesprek.
 • Er mocht geen 4e persoon aanwezig zijn.
 • Er werd niets opgeschreven.
 • Liebermann werd gefouilleerd om te verzekeren dat hij geen verborgen opnameapparatuur bij zich had.
 • In ruil: Liebermann zou Fassler alles vertellen wat hij wist over het vermoedelijke bewijsmateriaal van de drie getuigen en die getuigen beschrijven. (1 voor het gesprek, 2 erna.)

In 3 jaar 40/45 aanvragen doorgestuurd.

Kinderen hadden adoptiepapieren van de staat New-York.

Alois: Over de 70, wit haar. Een oud-soldaat, met een kaarsrechte houding.

Frieda werkte voor een adoptiebureau en kreeg van “the Organization” de instructie om uit te kijken naar aanvragen van mensen die voldeden aan de volgende criteria;

 • Man: Geboren tussen 1908 en 1912.
 • Man: Ambtenaar (baan bij de overheid)
 • Vrouw: Geboren tussen 1931 en 1935.
 • Beide: blanke christenen met een Noord-Europese achtergrond.
 • Ze moest de gegevens (brieven en kopie van de aanvraag) doorsturen naar Alois. -> Planetarium-postkantoor, Manhattan.
 • Willi of Alois belde Frieda; zij moest dan aan een stel vragen of ze nog steeds een kind wilden. (Ze deed zich voor als een oude buurvrouw)
 • Medische dossiers opgestuurd naar Alois; Frieda kreeg het geld.
 • De adoptie moest geheim blijven en de ouders mochten de jongen nooit vertellen dat het geadopteerd was.
 • De kinderen kwamen allemaal uit Brazilië.

De baby’s zagen er allemaal hetzelfde uit; Europees, lichte huid, blauwe ogen.

De adoptieouders woonden in Canada en Noord Amerika.

Frieda herinnert zich nog de naam van de adoptieouder Wheelock, van wie ze haar hond heeft gekregen en hem nog eens belden voor advies. Familie: Henry Wheelock, in New Providence in Pennsylvania.

De hond was 10 weken oud, toen ze de baby kwamen ophalen.

Guthrie uit Ames in Iowa kreeg ook een kind. -> ander echtpaar uit Macon -> Daarna was Curry uit Massachusetts -> Wheelock (2 à 3 maanden na Curry)

Nog een Truman en Canadese Corbett.

Hesketh, Eisenbud, Arlen, Looft

Liebermann is vooral geïnteresseerd in Wheelock, omdat de jongen daar 2 à 3 maanden na Curry is afgeleverd. Wheelock staat niet op de lijst van slachtoffers en de kans bestaat dus dat hij nog leeft.

Liebermann stelt Frieda als laatste de vraag wanneer haar hond jarig is, op 26 April. Hij vroeg dat omdat Frieda het hondje van de Wheelocks had gekregen. De hond was 10 weken oud, toen de Wheelocks de baby kwamen ophalen, dus rond 5 juli. Wheelock zal dus vermoord worden op 22 februari (nu medio januari).    [uiteindelijk was het 19 feb.]

Ze (Max) komen tot de conclusie dat ze in dezelfde volgorde worden gedood als waarin ze de baby’s kregen, maar de vraag is nog waarom?

Het beste plan om een einde te maken aan de doden vond Liebermann het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation. Ze konden de moordenaar van Wheelock gevangennemen en misschien zelfs achter de andere mannen komen.

Bij het adoptiebureau stond Frieda bekend als Elisabeth Gregory. Dat wijst in de richting van Mengele, omdat hij zichzelf Gregory noemde toen hij in Argentinië verbleef.

In een balzaal in Brazilië ziet Mengele Farnbach. Hij maakt hem uit als verrader, omdat Farnbach eigenlijk in Kristianstad de moord op Oscarsson moest voorbereiden.

Mengele wordt boos en wurgt hem, omdat hij zijn opdracht niet had uitgevoerd. Dit was onterecht aangezien Farnbach was teruggeroepen, door Colonel Seibert, n.a.v. het Frieda-verhaal. Deze informatie komt van Ostreicher. Met de informatie die Liebermann nu heeft zal hij proberen Hessen in de val te lokken. Hessen wordt dus geslachtofferd; de organisatie trekt zich terug. Alle mannen zijn teruggeroepen.

Als Seibert Mengele bezoekt heeft Mengele zijn verblijfplaats verlaten en zijn wandkaart met rood bekrast. (gek geworden?) Seibert laat de boel platbranden, door benzine in het huis te verspreiden.

Barry Koehler is neergestoken en uit een vliegtuig gegooid boven de jungle; wat Joseph Mengele, die zich voordoet als Kurt Koehler (Barry’s vader) aan Esther Zimmer (secretaresse van Liebermann) verteld. Mengele probeert Liebermann in de val te laten lopen, door te zeggen dat Barry een belangrijk document bij zich had.

Zimmer verteld aan Mengele (oftewel Kurt Koehler) dat Liebermann van de moorden weet en dat Liebermann van plan is daar een einde aan te maken. Ook deelt ze het hotel waar Liebermann zal zijn en het telefoonnummer daarvan.

Kurt Koehler: Vader van Barry Koehler

Esther Zimmer: secretaresse van Liebermann

Mengele: bruin haar (opzij gekamd), stevige bruine snor, rond zijn hals een hoge opgevulde band

Mononuclear reproduction: Klonen.                       (ontdekt door Haldane, Engelse bioloog)

Nürnberg komt met de conclusie dat Mengele dit heeft gedaan en zo’n 10 jaar voorliep op dat gebied. Hij legt aan Liebermann uit hoe dit mogelijk is, want hij wist hier niet van. Het is ook al eerder geprobeerd met kikkers.

Het is van belang dat de jongens opgroeien in “the right environment”. Het is niet voldoende dat ze biologisch identiek zijn; ze moeten ook onder dezelfde omstandigheden opgroeien als degene van wie ze zijn gekloond. Anders werden ze Adolf Hitler niet. De vader van de jongens moest dus ambtenaar zijn en op 65-jarige leeftijd overlijden, als de jongen 13, bijna 14 waren. De moeder moest rond de 42 zijn.

Mengele kan niet de donor zijn, omdat hij bruine ogen heeft. (Hij leek niet op de jongetjes)

Adolf Hitler moet de donor zijn, omdat de jongetjes hetzelfde uiterlijk en dezelfde sociale omstandigheden (ouders, etc.) hebben als Hitler.                 (Hitler: Spitse neus, snor, haarlok)

Mengele denkt Liebermann te doden. Om dit te doen is hij in het Benjamin Franklin hotel vermomd als hotelbediende die namens de manager een fruitmand komt aanbieden. Het is een strikval. Hij checkt toch uit, omdat hij heeft vernomen van Rita Farb dat Liebermann een afspraak heeft met Wheelock; Mengele is dus te laat. Hij gaat naar Wheelock zijn huis, komt een uur eerder aan dan Liebermann en schiet Wheelock in de kelder dood.

Voor Mengele is het van belang dat de overige vaders in leven blijven, omdat het anders te gevaarlijk is. Mengele heeft racistische gedachten.

Liebermann vraagt aan de Young Jewish Defenders, onder leiding van Rabbi Gorin. om Wheelock in de gaten te houden en te beschermen. Hij wil uiteindelijk ook nog naar de FBI.

Voordat Liebermann Wheelock opbelt zegt hij over het jongetje: “We’re friends,” Liebermann said drily. “I met him twice already.”. Hiermee bedoelt hij zijn klonen de jongen Döringer en de jongen Curry.

Wheelock gelooft Liebermann niet in het telefoontje en wil niet beschermd worden door een stelletje “Jew kids with baseball bats”. Bovendien heeft hij ‘dobermanns’ honden die hem zullen beschermen.

Federal Bureau of Investigation: Washington

Liebermann leid in Wenen het Documentatiecentrum/War Crimes Information Centre voor oorloogsmisdaden. Samen met Max, Lili en Esther.

Mengele gaat naar Wheelock en doet zich voor als Liebermann. Hij schiet Wheelock in de kelder dood en wacht op de komst van Liebermann en “vermomd’ zich dan als Wheelock.

That was what was bothering him”; Liebermann denkt dat Wheelock zijn Duitse accent nadoet, terwijl Mengele zijn Duitse accent niet volledig kan onderdrukken, hoe hard hij dat ook probeert.

Mimicry: nabootsen.

Mengele vertelt dat de draagmoeders Indiaanse vrouwen zijn. Hij kwam aan het genetische materiaal, doordat Hitler hem vlak voor zijn dood heeft toegestaan een halve liter bloed af te tappen en een stukje huid weg te snijden voor het klonen; Hitler wist wat Mengele van plan was.

Op het moment dat Mengele schiet komen de honden binnen en vallen Mengele aan.

Mengele zegt tegen Bobby Wheelock dat hij Dr. Breitenbach is, die bij zijn geboorte aanwezig was. Mengele probeert Bobby te overtuigen door een aantal details te noemen die hij van vader Wheelock heeft vernomen voordat hij hem doodschoot. Hij verteld ook tegen Bobby dat hij geadopteerd is.

“Ketchup”: Een bevel om de honden terug te roepen, gebruikt door Bobby.

Mengele zegt tegen Bobby dat zijn auto op de oprit staat en dat Liebermann een jood is, maar Bobby vind dit verdacht want Mengele’s auto heeft bumpersticker over Joden die Israël niet moeten opgeven.

Bobby kiest voor Liebermann, omdat hij het verhaal dat hij een afstammeling van Hitler is volkomen ongeloofwaardig. Hij beveelt de honden om Mengel aan te vallen. “Ketchup” -> “Pickles” -> “Mustard”.

Bobby twijfelt daarna nog wel of hij Liebermann zal laten gaan, omdat hij is bang dat Liebermann hem zal aangeven bij de politie. Ze spreken beiden af dat ze niet zullen vertellen tegen de politie wat Bobby heeft gedaan.

Op de lijst die Mengele in zijn zak heeft staan de namen van alle vaders die gedood zijn of nog gedood moeten worden. Mengele was van plan dat eigenhandig te doen. Bobby pakt deze lijst voor Liebermann.

Greenspan is eerst nog boos, omdat Mengele dood is en ze hem dus niet kunnen ondervragen, maar dat maakt niet uit omdat Liebermann de lijst heeft.

In het ziekenhuis kust Dena Liebermann. Hij wordt verzorgd door Dokter Chavan.

Liebermann vertelt tegen rechercheur Bamhard dat hij een anonieme tip uit Zuid Amerika heeft gekregen dat een Nazi Wheelock senior zou doden. De politie zegt: Het was een set up van Nazi om Liebermann te doden. Liebermanns verklaring is natuurlijk niet waar, maar hij moet wel op deze manier zijn aanwezigheid bij de Wheelocks verklaren.

Niemand weet wie Aschheim is, want hij heeft een vals paspoort.

Volgends de kranten heeft Mengele (Aschheim), Wheelock vermoord. Liebermann verwond en was gedood door de honden. Bobby had de politie gewaarschuwd toen hij uit school kwam.

Gorin is in zijn proefperiode (na de plannen van de bomaanslag) beschuldigd van poging tot kidnappen van Russische diplomaat en samenzwering; 1 jaar cel. Er komt een afscheidsbijeenkomst voor hem, nadat hij zijn verzoek heeft ingetrokken.

Gorin vind dat de rest van de klonen allen gedood moeten worden, omdat hij het een groot risico vind dat er nog een Hitler kan komen. Liebermann is het daar niet mee eens en vind het niet kunnen om de jongens te doden. Volgens hem zijn er om een nieuwe Hitler te creëren een Hitler (zelf of kloon), de sociale omstandigheden en de volgelingen nodig. Die volgelingen zullen er ook niet komen. Toch versnippert Liebermann de lijst en spoelt deze door het toilet. Gorin zegt dat het niet Liebermanns lijst was, maar die van het joodse volk.

Gorin is boos op Liebermann en zegt ‘verdwijn’.

Bobby heeft de bloedige afloop gefilmd; zijn film is op TV vertoond: “a break through”.

Mevrouw Hank Wheelock vind het vreemd dat er in hun fotoboeken is gekeken, als de moordenaar geen belangstelling had voor hun gezin. Bovendien begon Bobby na het incident voor het eerst over de adoptie.

Liebermann wilt weer lezingen gaan doen, vooral voor kinderen, op middelbare scholen en colloges.

In het laatste hoofdstuk lijkt het alsof er een nieuwe Hitler in ontwikkeling is : een van de jongens, vader is overleden. De jongen schildert, heeft megalomane fantasieën: hij ziet een leider die het volk toespreekt. -> spitse neus en haarlok + muziek fan?

Titelverklaring: Dr. Mengele maakte (met hulp van Hitler in 1943) klonen van Hitler in Brazilië. Deze werden geadopteerd door ouders uit Europa en de VS. De jongens kwamen oorspronkelijk uit Brazilië, vandaar de titel: “The Boys From Brazil”.

Titelverklaring: Dr. Mengele maakte (met hulp van Hitler in 1943) klonen van Hitler in Brazilië. Deze werden geadopteerd door ouders uit Europa en de VS. De jongens kwamen oorspronkelijk uit Brazilië, vandaar de titel: “The Boys From Brazil”.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The boys from Brazil door Ira Levin"