-HOOFDSTUK 1-
De Rijksoverheid is een onderdeel van de collectieve sector. Om de uitgaven te kunnen betalen, heft zij belastingen. We maken daarbij onderscheid tussen directe belastingen (bv. loon- en inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting) en indirecte belastingen (bv. Btw en accijnzen).
Daarnaast heeft de overheid nog inkomsten uit de verkoop van aardgas, van de boetes, van de verkoop van paspoorten en rijbewijzen, enz.
Op de derde dinsdag van september presenteert de minister van Financiën de rijksbegroting (miljoenennota) voor het komende jaar. Vaak zijn de te verwachte uitgaven groter dan de te verwachte inkomsten. Er is dan sprake van een begrotingstekort. Dat betekent dat de overheid moet gaan lenen en later moet de lening natuurlijk worden afgelost.
In de jaarlijkse uitgaven van de overheid zitten de rentebetalingen voor deze leningen en de aflossingen op de staatsschuld. Lenen zorgt voor toename van de staatsschuld, aflossen zorgt voor een afname van de staatsschuld. Zolang elk jaar de begrotingstekorten groter zijn dan de aflossingen op de staatsschuld zal de staatsschuld stijgen.
-HOOFDSTUK 2-
De overheid heft de loon- en inkomstenbelasting volgens het boxenstelsel:
Het inkomen in box 1 bestaat uit looninkomen, winstinkomens van zelfstandigen en inkomen
uit eigen woning; de heffing wordt berekend volgens een schijventarief, waarbij het inkomen
wordt verdeeld in schijven en elke opvolgende belastingschijf wordt belast met een hoger
tarief.
Het inkomen in box 2 zijn inkomsten uit aanmerkelijk belang in een NV of BV (je hebt dan
meer 5% van de aandelen). Het dividend (winst op aandelen) wordt belast met 15%.
Het inkomen in box 3 is het inkomen over vermogen; in plaats van belastingheffing over de
werkelijk ontvangen rente, huren en dividenden wordt over het vermogen een rendement
berekend van 4%, waarover vervolgens 30% belasting betaald moet worden (dit noemen we
de rendementsheffing). Een gedeelte van het vermogen is vrijgesteld van de heffing.
Op het bedrag van de berekende heffing in box 1 t/m 3 wordt vervolgens een heffingskorting
verleend, waarna het te betalen belastingbedrag resteert.
De overheid hanteert een progressief belastingtarief waardoor de inkomensverschillen na belastingheffing minder groot zijn. We noemen dit nivelleren. De Lorenzcurve komt dichter bij de diagonaal te liggen.
-HOOFDSTUK 3-
Nederland is een verzorgingsstaat: de overheid garandeert elke burger een bestaansminimum
en zorgt ervoor dat burgers toegang hebben tot onderwijs, ziekenzorg en huisvesting. De zorg voor een inkomen voor iedereen is geregeld in ons sociale zekerheidsstelsel.
Uitgangspunt is dat iedereen zelf voor een eigen inkomen zorgt, maar als dat onmogelijk is er recht is op een uitkering. De uitkeringen worden via premies en belastingen opgebracht door inkomenstrekkers. Het stelsel berust dus op solidariteit tussen actieven (mensen met een primair inkomen) en inactieven (mensen met een uitkering).
Het stelsel van sociale zekerheid in Nederland bestaat uit sociale verzekeringen en uit sociale voorzieningen. De sociale verzekeringen worden gefinancierd uit sociale premies en de uitkeringen worden verstrekt door sociale verzekeringsinstellingen (sociale fondsen).
-HOOFSTUK 4-
De economische orde van Nederland wordt getypeerd als een gemengde economie, een vorm die ligt tussen een volledig vrije markteconomie en een planeconomie. In een dergelijke orde heeft de overheid een aantal functies. Die functies worden besproken in dit hoofdstuk.
Binnen een gemengde economie dient de overheid voortdurend politieke keuzes te maken. Als richtsnoer voor die keuzes is een aantal doelstellingen voor de lange termijn geformuleerd waarover min of meer overeenstemming bestaat. Deze economische doelen worden toegelicht evenals de instrumenten om die doelen te bereiken.
REACTIES
1 seconde geleden
W.
W.
ik denk als je dit leerd dat je dan een dikke 1 haalt ;)
14 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
je weet dat leert met een 'T' is??
als je een 1 haalt zal het wel niet liggen aan de samenvatting, je kan er natuurlijk ok gewoon zelf een maken
14 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
Ik denk niet dat ik hier een hoog cijfer mee haal. Het is een dik boekje met lappen en lappen aan tekst/uitleg. Dat kun je volgens mij niet 1,2 samenvatten. Nja, bedankt voor de moeite XD
14 jaar geleden
Antwoorden