Hoofdstuk 4

Beoordeling 7.3
Foto van F.
  • Samenvatting door F.
  • 3e klas vwo | 436 woorden
  • 4 juni 2012
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
8 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

§1

Er is een betaalrekening en een spaarrekening, maar met het geld op de spaarrekening kan je niet betalen, daar moet je het er eerst afhalen.

Je kan op verschillende manieren betalen: contant of giraal, contant is met munten en bankbiljetten en dat kan je ook chartaal noemen, giraal is met een overschrijvingsopdracht of met een pinpas.

§2

Consumeren is het kopen van goederen en diensten door gezinshuishoudingen om in de behoeften van de verbruiker te voorzien. De behoeften die je echt nodig hebt om te blijven leven, zijn de eerste levensbehoeften, de overige behoeften zijn de luxe behoeften.

Investeren is het kopen door bedrijven van goederen en diensten die nodig zijn voor de productie.

§3

Om te bepalen wat je gaat kopen kan je consumentengidsen gebruiken, waar de oordelen instaan van het product.

§4

De consumenten bepalen hoeveel van het product wordt gekocht en dus ook hoeveel er van wordt geproduceerd. Dat wordt de consumentensoevereiniteit genoemd. De producenten moeten dus ook kiezen welke producten het beste zijn en de beste consumenten hebben.

Bij management en organisatie is marketing erg belangrijk, een onderdeel daarvan is reclame.

Als je een nieuw product op de markt wilt brengen begin je met een marktonderzoek, hiermee probeer je erachter te komen hoeveel je product verschilt met andere producten. Daarna bepaal je voor welke groep consumenten jouw producten zouden willen hebben, de doelgroep.

Je moet veel keuzes maken, en die keuzes worden onderverdeeld in 4 groepen, de 4 P’s: Product, Prijs, Plaats en Promotie.

Het merk is ook een onderdeel van het product, want als het product een onbekende naam heeft dan weet je niet of de kwaliteit wel betrouwbaar is.

§5

Reclame is bedoeld om mensen te verleiden om het koopgedrag te beïnvloeden. Overal kom je reclame tegen, zelfs zonder dat je het merkt. Bijvoorbeeld in een tv-programma, dat noem je verborgen reclame. Maar niet alle reclames zijn ervoor bedoeld om het koopgedrag te beïnvloeden, ze zijn er ook om je gedrag te veranderen, dat is ideële reclame.

Een belangrijke wet voor reclamemakers is de Wet Misleidende Reclame, volgens die wet mag reclame niet misleidend zijn. De Nederlandse Reclame Code staan regels die speciaal gericht zijn op de bescherming van minderjarigen.

Als een consument denkt dat een reclame misleidend is, kan hij een klacht indienen bij de Reclame Code Commissie, als hij dan gelijk heeft krijgt de reclame een boete of wordt verboden.

§6

De producenten willen natuurlijk dat hun product zoveel mogelijk verkocht wordt. De koopkracht wordt daarom ook beïnvloed door keurmerken, bijvoorbeeld het EKO-keurmerk, het KEMA-keurmerk en het Max Havelaar-keurmerk.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door F.