Nachbeben - Dirk Kurbjuweit

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 6e klas havo/vwo | 5096 woorden
  • 19 september 2012
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
8 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Nachbeben - Dirk Kurbjuweit

Het verhaal wordt verteld door een oude seismoloog, Luis genaamd. Met af en toe stukjes die hij verteld over Lorenz. Het zijn stukjes waarin Lorenz de hoofdrol heeft, ze zijn vanuit Lorenz geschreven maar wel in een derde persoonsperspectief, je zweeft boven Lorenz als het ware. Luis verteld het op de kleinen Feldberg, op het moment dat iedereen van de berg weg of dood is, hij is dus in zijn eentje. Hij verteld het in de tijd dat de euro net ingevoerd gaat worden. Tegen die tijd zijn de ouders van Lorenz dood.

Heel belangrijk is de vaderliefde die Luis voor Lorenz heeft. Deze liefde lijkt bij Konrad te ontbreken.

Hoofdstuk 1

Lorenz is bij zijn moeder op dat moment, omdat zijn vader in het ziekenhuis ligt en zijn moeder niet alleen wil zijn. Zijn moeder woont op de kleinen Feldberg, waar een seismologisch instituut is. Terwijl hij aan het slapen is vind er een aardbeving in Köhln plaats. Als er een aardbeving is wordt het instituut door veel mensen opgebeld met allerlei vragen. Die nacht zit Lorenz bij de telefoon om de mensen te woord te staan. Er belt die avond ook een vrouw met wie hij wat langer en minder zakelijk praat. Uiteindelijk gaat hij zelfs naar haar toe om haar gerust te stellen. Luis die verteld ook over dat hij vindt dat mensen aardbevingen alleen maar als iets negatiefs zien terwijl dat helemaal niet zo is. Om dat te bewijzen verteld hij ook dit verhaal over Lorenz. Die Lorenz is meteen verliefd op Selma, hij voelt al meteen aan dat zij de ware is en zij gaan trouwen. Hij heeft die nacht ook seks met haar, nadat ze heel lang gepraat hebben. Ze blijven elkaar zien daarna. Selma wordt zwanger en ze gaan trouwen. Op hun trouwfeest wordt zijn vader gevloerd door 2 bewakers van de President van de Duitse bank, omdat hij een wapen bij zich had. Zijn vader heeft een angst om aangevallen te worden, daarom heeft hij altijd wapens bij zich. Lorenz had hem gesmeekt om geen wapen bij zich te dragen op de bruiloft om dit te voorkomen maar uiteindelijk overwon de angst. Dit toont volgens Luis aan dat er geen zuiver geluk in het leven bestaat. Lorenz en Selma gaan in de woning van de assistenten wonen op de berg. Die woning is namelijk leeg en er is een groot woning te kort in Duitsland op dat moment.

 Hoofdstuk 2

Luis verteld dat Selma en Lorenz een kind hebben gekregen, Horand. Hij verteld ook dat Lorenz heel vaak weg is en dat Selma daarom erg veel bij hem is. Hij heeft een soort vader dochter band met haar. Dat Lorenz vaak weg is komt omdat hij een belangrijke baan bij de bundesbank heeft en het een druk jaar is voor de duitse economie. Het is namelijk het jaar van de val van de muur en oost Duitsland krijgt de zelfde valuta als west Duitsland. Dit doet hem dan weer denken aan dat hij met Selma hier beelden van gezien heeft. Zij snapt niet dat een man op tv heel erg blij is met het nieuwe geld. Daarop verteld Luis een verhaal van over hem in de oorlog. Namelijk dat hij ook voor Duitsland heeft gestreden, in een kamp in Engeland heeft gezeten en dat hij toen hij terug kwam in Frankfurt in op instorten staande huizen heeft gewoond met zijn liefje. Terwijl hij in zo’n huis was werd de nieuwe munt ingevoerd en dat betekende dat hun geld ineens wel wat waard was, dit vond hij heel erg fijn en was daardoor heel blij met de munt. Hoewel hij het later een vervelend iets vond omdat zijn liefje, Charlotte, onder een huis bedolven was en hij de munt daar de schuld van gaf. Na dit verhaal

dat hij aan Selma verteld heeft verteld hij dat Selma en Lorenz een huis in Kronberg kunnen kopen met veel geluk, de huizenmarkt zit namelijk nog steeds dicht.

Dan komt er een flashback naar een verhaal geschreven vanboven Lorenz. Dit gaat over dit huis wat ze willen gaan kopen. Ze gaan die dag naar de notaris voor het tekenen. Hij is bang dat hij de lening niet kan betalen omdat de maandelijkse kosten zeer hoog zijn. Maar hij is nog banger dat ze de lening überhaupt niet krijgen omdat hij een test moet laten doen op ziektes voordat hij de lening kan krijgen. Hij is heel bang dat hij aids heeft omdat hij onveilige seks heeft gehad met Selma maar ook met een vrouw, Jane Kirkpatrick, op een congres. Hij had trouwens seks met haar nadat hij met Selma naar bed was geweest, ging dus is eigenlijk een soort van vreemd gegaan. De bank heeft het contract voor de lening al getekend maar kan er nog onderuit als hij toch ziek blijkt te zijn, hij heeft al wel bloed laten prikken maar de uitslag is nog niet bekend. Hij moet dat contract nog ondertekenen en dat dan bij de notaris laten zien en het contract voor het huis tekenen. Dit moet allemaal voor de uitslag omdat de huizenmarkt zo krap is en ze anders het huis niet meer kunnen kopen. Omdat ze de contracten al moeten tekenen voordat de lening echt afgesloten is, is hij bang dat hij een contract, die voor het huis, tekent wat hij niet kan betalen. Hij is natuurlijk ook bang dat het te hoge maandlasten oplevert. Uiteindelijk tekent hij het contract voor de lening toch, ondanks zijna angst. Dus hij besluit dus indirect ook die dag het contract voor het huis te tekenen bij de notaris.

De rest van het hoofdstuk wordt verteld door Luis. Hij verteld hoe hij ziet dat Selma en Lorenz Horand bij de ouders van Lorenz afleveren voor ze naar de notaris gaan. Hij ziet dat Selma zich irriteert aan dat Charlotte niet luistert naar wat ze verteld en dat Charlotte boos is dat Selma probeert haar iets uit te leggen over kinderen opvoeden. Hij ziet ook dat hun mannen hun kant kiezen maar dat Lorenz bang is dat zijn vader zijn pistool trekt, zoals hij dat altijd al is geweest. Dat ze een nieuw huis gaan kopen komt onder andere doordat Selma Lorenz’s ouders nogal zat is, daar wonen ze praktisch naast namelijk. Luis ziet erg veel terwijl hij bij de seismograaf zit.

De samenvatting gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Dan verteld Luis over dat hij zelf 1,5 ton aan Lorenz heeft geleend voor het huis en dat hij vrij rijk bleek te zijn ook al geeft hij weinig om geld. Ook verteld hij dat Lorenz op het miljoen dat afgesproken was voor de verkoop nog 0,5 ton heeft afgedongen terwijl hij bij de notaris zit. Dit was mogelijk omdat de verkoper van het huis het geld heel hard nodig had. Zijn vader kende die verkoper en wist van zijn geldnood, daarom konden Lorenz en Selma het huis al kopen voor het op de markt was. Hij heeft het geld afgedongen door een economisch verhaal en daarna te dreigen niet te kopen. Na thuis komst van het tekenen wordt het tekenen gevierd door Luis, Charlotte, Konrad, Lorenz, Selma en Horand met champagne van Luis

Hoofdstuk 3

Dit wil je ook lezen:

Luis is bedreigd door Konrad met een pistool terwijl hij de seismograaf aan het checken was in de bunker. Later kwam Konrad hem hiervoor zijn excusses maken. Luis zegt dat hij denkt dat het eraan lag dat de stroom uitgevallen was. Dan begint hij erover dat het zo zwaar is op de berg, de stroom valt vaak uit en de spullen zijn oud die hun in hun behoeftes moeten voorzien. Dat de spullen oud zijn komt omdat de staat dus de universiteit die hun moet voorzien arm is. Dit komt weer door de val van de muur en de aanstaande komst van de euro.

Dan komt er naar aanleiding van die euro een verhaal geschreven alsof je boven Lorenz zweeft. Hij gaat voor de bank naar Albanië toe waar hij een lezing houdt en deelneemt aan een vergadering over het te voeren beleid in Albanië. Als hij aankomt zou hij opgehaald worden dit is niet het geval, later hoort hij dat dit kwam doordat de bestuurder van de gene die hem op zou halen verwikkelt was in een bloedwraak kwestie in het noorden en daarbij gestoken was. Deze bestuurder was ook de vertaler van de man die hem zou ophalen en

daardoor was het voor de man heel lastig om te communiceren met de bewoners daar. Daardoor kon hij niet op tijd naar Tirana komen om Lorenz op te halen. Lorenz ervaart in Albanië hoe achter gesteld het eigenlijk is. Er zijn bijna geen auto’s en hij heeft geen warmwater in het hotel (daardoor ook geen verwarming). Hij ontmoet een jong meisje na zijn lezing. Zij vond zijn lezing interessant. Ze heeft economie gestudeerd, alleen kreeg ze allemaal theorieën die tegenwoordig niet meer van toepassing zijn, ook een kenmerk van de achterstalligheid daar. Hij is helemaal een beetje onder de indruk van haar, zelfs een beetje verliefd, dit komt doordat zij in zo’n totaal andere wereld als de zijne is opgegroeid maar toch niet helemaal vreemd is van alles wat hij kent. Hij gaat de dag van zijn vertrek naar Duitsland een eindje met haar rijden met een auto, daar heeft ze nog nooit in gezeten. Als hij met haar weg gaat gaat haar broer ook mee om te voorkomen dat zij in haar eer gekrenkt zal worden. In een restaurantje komt hij erachter dat ze de laatste 5 maanden amper heeft gegeten, weer een teken van achterstalligheid. Op de terug weg van dit uitje rijdt Lorenz, i.p.v. de chauffeur, en er loopt ineens een jongen over de weg. De jongen wordt aangereden door Lorenz en overleeft het niet. Lorenz rijdt de jongen en zijn vader nog wel naar het ziekenhuis maar daar kan weinig uitgericht worden door de Duitse arts die er werkt, die heeft namelijk amper materieel. Hij heeft de vader 700 mark als vergoeding voor zijn dode zoon. Dan moet hij heel erg haasten om op tijd op het vliegveld te zijn, hij haalt het wel. Laura, het jonge meisje dat hij ontmoet heeft, is mee om hem uit te zwaaien. Bij vertrek geeft hij haar een kus op haar voorhoofd (haar broer is er dan al niet meer bij). Nadat hij de jongen overreden had is hij heel bang dat de politie hem komt arresteren. Dan is ook nog eens zijn vlucht veel te laat waardoor hij de hele tijd loopt te zweten van angst, uiteindelijk blijkt zijn vlucht vertraagd te zijn door sneeuw bij de plaats van bestemming. De vergadering over het economische bestuur van Albanië is wat Lorenz betreft totaal niet geslaagd. Albanië wil het op de marxistische manier aanpakken en dat lijkt hem niet de juiste, maar er wordt niet naar hem geluisterd.

Als de reis van Lorenz ten einde is neem Luis het verhaal weer over. Hij verteld dat Lorenz heel erg veranderd is door de reis naar Albanië en dat Selma dat ook vind. Selma komt daarover met hem praten en hij verzekerd haar dat het geen andere vrouw is die hem veranderd heeft, hij zegt dat hij Lorenz goed genoeg kent om dat te zien. Dan verteld hij over dat de President van de algemene Duitse bank ontslag heeft genomen. Dit heeft tot gevolg dat Lorenz het niet meer eens is met de aanpak en daardoor zijn draai niet meer kan vinden bij de bank. Hij krijgt een hele hoop andere soorten banen aangeboden bij de bank dan adviseur van de president. Hierover komt hij Luis om raad vragen. Uiteindelijk besluit hij iets met conjunctuur prognose te gaan doen. Dit doet Luis deugd omdat dit een soort van vergelijkbaar werk is als wat hij doet. Hij koestert zelfs een beetje hoop dat dit een stap is richting het voorspellen van aardbevingen, hier droomt hij al zijn hele leven van. Hij is dan ook zeer jaloers op de meteorologen die wel kunnen voorspellen wat voor weer het wordt.

Hoofdstuk 4

Het hoofdstuk begint weer met een verhaal over Lorenz. Het begint met dat Lorenz wakker wordt doordat zijn zoontje slaapwandelend in een la staat te plassen. Hierna staat hij op en gaat zijn ontbijt maken in de keuken. Tijdens zijn ontbijt moet hij denken aan dat hij gister een briefje op zijn bureau had dat ene Dimitri gebeld had. Dit doet hem Albanees in zijn oren klinken en hij denkt er dan aan dat hij vaak over de jongen droomt die hij overreden heeft. De jongen leeft helemaal een eigen leven in zijn hoofd, hij is er nooit helemaal vanaf gekomen. Hij is bang dat deze Dimitiri iemand is die achter hem aanzit vanwege die jongen. Hij wordt dan uit zijn gedachte gehaald doordat Selma naar beneden komt. Zij dansen dan even samen totdat de koffie klaar is. Dan begint Selma erover dat zij heel netjes binnen het afgesproken bedrag is gebleven. Lorenz zegt dat hij dat ook heeft gedaan, dat heeft hij echter niet. Ze

moeten heel zuinig leven omdat ze zo’n duur huis gekocht hebben, anders kunnen ze de rente niet betalen. Dan gaat Lorenz naar de bundesbank toe. Op zijn werk wordt hij gebeld door die Dimitri, hij spreekt met hem af in een Italiaans restaurant. Voordat hij naar dit restaurant gaat gaat hij nog naar een café toe met zijn vriend/collega Ernesti. Daarna gaat hij naar het restaurant. Dimitri blijkt Dhimitraq te zijn, de broer van Laura. Hij is uit illegaal in Duitsland. Hij is uit Albanië gesmokkeld met een boot. Hij is van deze boot afgegaan aan de Italiaanse kust, heeft toen een heel groot stuk gelopen en is uiteindelijk slapend gevonden door een Italiaans echtpaar. Dit echtpaar had een bedrijf waar mensen hun honden konden brengen, een soort kennel. Hij heeft hier een aantal maanden gewerkt en kreeg er ook een beetje voor betaald. Het echtpaar vertrouwde hem na een tijdje zo dat ze op vakantie gingen voor 2 dagen. Tijdens deze vakantie is hij gevlucht. Nu is hij in Duitsland en vraagt hij of Lorenz werk voor hem weet. Lorenz die weet misschien wel een baantje bij de Duitse bank voor hem, een geldtelbaantje die hij vroeger had gedaan toen hij nog studeerde. Dan begint Dimitri er over dat de vader van het jongentje dat Lorenz overreden had heel erg ziek is en dat ze daardoor nog armer zijn geworden. Lorenz die wordt eigenlijk een soort van gedwongen daardoor geld op te sturen. Hij vraagt of die Dimitri dat doen kan, die zegt het te kunnen doen. Dan gaat Lorenz op zoek naar een pin waar hij 500 euro kan pinnen. De eerste pin is buitenwerking en de tweede wil hem geen geld geven omdat hij zijn krediet al op heeft gemaakt. Dan belt hij Ernesti die nog steeds bij dat cafe is. Hij gaat bij dit café langs en mag van Ernesti de 500 euro lenen die hij wou lenen. Hij geeft dit geld dan aan Dimitri. Nadat hij dit gedaan heeft neemt hij een taxi.

Dan komt er weer een stukje met Luis als ik persoon. Het blijkt dat Lorenz een taxi naar de Kleinen Veldberg. Hij gaat hij met Luis praten. Hij vraagt hem om nog 3000 euro extra om te lenen, deze kan hij lenen ondanks dat Luis zelf niet veel geld meer over heeft. Luis vraagt niet waarvoor hij het geld nodig heeft. Dan verteld Luis dat hij steeds minder contact heeft met Lorenz. Hij verteld ook dat het vroeger een stuk gezelliger was op de berg. Dat vroeger ze een soort familie waren alleen dat tegenwoordig alleen nog hij en Charlotte en Konrad er zijn en dat hij met hun nauwelijks spreekt, waarom is niet helemaal duidelijk, Charlotte spreekt over dat Luis zelf iets verpest heeft. Dan verteld Luis hoe Lorenz hem gevraagd had post voor hem in ontvangst te nemen. Dit is natuurlijk post van Laura uit Albanië. Lorenz zegt dat dit heel onschuldig is alleen dat is om Selma niet te kwetsen omdat die soms zo snel jaloers wordt. Dan verteld Luis dat Selma, Lorenz en Horand dat jaar op vakantie gaan naar de berg, uit geldnood waarschijnlijk. Deze twee weken vindt hij heel erg gezellig, want ze zijn eindelijk weer een soort van familie, voor even. Aan het vroegtijdige einde van de vakantie zweert Selma nooit meer voet op de berg te zetten. Dat zij zo boos is komt door een samenloop van omstandigheden. Ze ergert zich aan de concurrentiestrijd die zij heeft met Charlotte om Lorenz en Horand. Die dag heeft ze ook nog eens ruzie met Lorenz over wie er oppast, uiteindelijk moet zij oppassen en hierdoor wordt ze zo boos. Dan verteld Luis over een ander soort vakantie, een vakantie die Lorenz als kleine jongen heel erg graag had willen maken. Toen Lorenz een jaar of 8 was nam zijn vader hem altijd mee naar het bos en had het dan over de meest avontuurlijke vakanties. Hij zei dat de spullen die daarvoor nodig waren erg duur waren maar als Lorenz maar genoeg spaarde kwamen ze er wel. Nou dit deed Lorenz dus, hij spaarde elke cent die hij had. Maar op zijn 11e ging zijn vader ineens alleen naar de winkel toe i.p.v. met hem, daarna deed hij dit voortaan altijd. Hij had het ook nooit meer over de avontuurlijke vakanties. Dit maakte Lorenz natuurlijk heel erg verdrietig. Dit is waarschijnlijk een van de redenen waarom Lorenz geen goede band heeft met zijn vader, net zoals het wapenbezig van zijn vader. In dit hele verhaal is Luis eigenlijk meer een vader voor hem dan zijn eigen vader, hij komt dan ook bij Luis uithuilen. Luis die geeft hem ook telkens geld voor het sparen wat Lorenz doet. Lorens en Luis zijn uiteindelijk van het gespaarde geld een

slaapzak en een tent gaan kopen. Die zijn echter nooit gebruikt, alleen door zijn vader die af en toe in het woud ging kamperen.

Hoofdstuk 5 

Het hoofdstuk begint met dat Luis verteld dat hij vroeger als Lorenz niet oplette bij de verhalen over de aarde die hij vertelde begon over verhalen die het gedrag van dieren combineerde met het voorspellen van aardbevingen. Dan verteld hij dat er een moment was in zijn leven dat hij er echt in geloofde, toen er een verhaal uit China daarover kwam. Dat deed hem veel pijn want hij had gehoopt dat hij de gene zou zijn die zou ontdekken hoe je aardbevingen kan voorspellen. Dit blijkt echter niet waar te zijn, tot zijn opluchting. In die tijd had hij nog iets anders dat hem stak, Lorenz was een puber in die tijd (16) en was daardoor nauwelijks meer geïnteresseerd in de verhalen die Luis te vertellen had. Hierdoor kwam Lorenz nauwelijks meer bij hem op bezoek, dit stak hem. Hij zag in die tijd hoe er in het huis van Lorenz veel ruzie werd gemaakt. Dat ging vooral over dat Lorenz ‘s middags nog weer naar beneden wou om iets te doen, alleen zijn ouders wilden hem niet rijden. Zijn moeder kan hem in die dagen niet rijden omdat zij een alcoholverslaafde is dus niet meer mag rijden, zijn vader wil het niet doen. Op een dag kwam Lorenz naar Luis toe en verteld aan hem dat hij heel erg bang is dat zijn vader hem een keer gaat doodschieten. Zijn vader is namelijk iemand die zijn woede heel erg opkropt en dan zou kunnen ontploffen. Om de strijd om het rijden op te lossen koopt Luis een Kreidler voor Lorenz. Deze Kreidler levert Lorenz zelfs een vriendin op, zij viel in eerste instantie op het vervoer maar werd later toch verliefd, ze bleven 3 jaar samen. Luis verteld ook hoe hij het toestond dat Lorenz en deze vriendin de liefde bedreven in zijn huis, hij vond dat het in een degelijk bed moest gebeuren en niet ergens anders.

Dan komt er een stukje waarbij je een verhaal vanboven Lorenz mee maakt. Hij is naar een symposium in Zwitserland, het Wolrd Economic Forum. Hier komt ook Laura heen maar die wil niest meer van hem weten, ze praat nauwelijks met hem. Zij is mee met de minister van financiën van haar land. Ze deelt hem ook mee dat ze vind dat het afgelopen moet zijn met de brieven. In dit stukje wordt weer eens benadrukt hoe moeilijk Lorenz en Selma het hebben om rond te komen. Tijdens Lorenz z’n verblijf wordt hij door zijn vrouw opgebeld met de vraag of hij weet wat ze aan heeft, dit doet ze om te proberen hem bij haar te houden en van andere vrouwen af te houden. Daarna komt ze met de mededeling dat ze vind dat hij wel erg veel geld uit geeft en dat ze zich afvraagt waaraan dan. Dan komt boven water dat Lorenz iedere maand 500 mark opstuurt naar de familie van het overreden jongentje. Selma denkt dat hij afgeperst wordt. Tijdens het symposium praat hij ook een paar keer met ene Gérard Schlutz, een medewerker van de nationale bank van Frankrijk.

Weer vanuit Luis: Selma komt bij hem op bezoek om te vragen wat hij denkt van al dan wel niet afpersen van Lorenz. Bij deze komst komt Selma vast te zitten in de sneeuw waardoor zij opgehaald moet worden door Konrad en Luis. Dit doet Luis denken aan een verhaal dat Lorenz hem een keer verteld heeft, hij droomt er regelmatig over dat zijn zoontje en vrouw dood zijn. Bij het praten over het geld zegt Selma dat die vader van Lorenz, Konrad, maar eens naar die Albanezen toe moet gaan en ze allemaal dood moet schieten, dan doet hij tenminste iets zinvols voor zijn zoon, wat hij nog nooit gedaan heeft. Selma verteld Luis ook dat ze moeite heeft met het liefhebben van Lorenz. O.a. omdat hij veel te veel geld uit geeft en niet zijn best doet dit te minderen.

Dan nog een klein stukje vanboven Lorenz. Hij heeft tijdens een congres geroepen dat de euro niet sterk zal zijn en veel inflatie met zich mee zal brengen. Als reactie hierop wordt hij ontboden op een etentje met een staatsecretaris van het ministerie van financiën. Deze zegt hem dat hij ook liever had gezien dat er geen euro kwam maar dat het nou eenmaal moet omdat ze er niet meer onderuit kunnen. Het enige wat ze volgens hem nog kunnen doen is

zorgen dat de euro een sterke munt zal worden. Hij vond de uitspraak van Lorenz verontrustend en vraagt hem daarom de volgende morgen naar huis te gaan.

Hoofdstuk 6

Het hoofdstuk begint ermee dat Luis verteld over dat hij echt als grote droom heeft/had dat hij ontdekt hoe je aardbevingen kan voorspellen. Dan zegt hij dat het door deze teleurstelling die hij heeft ervaren misschien slim van Lorenz was om geen geologie te studeren maar economie. Dan komt hij op de periode na Lorenz zijn eindexamen, hij is toen in zijn eentje op reis geweest met de tent die hij op zijn 12e gekocht had. Rond zijn 12e had Lorenz de grote droom met zijn vader zo’n reis te maken. Echter op een dag hield zijn vader op om over deze reis te praten. Dit kwam waarschijnlijk doordat Luis een keer in die periode tegen Konrad had gezegd, toen deze over de reizen met zijn zoon aan het praten was, weet je wel zeker dat het jou zoon is. Dan gaat hij weer verder over het Studeren van Lorenz, ze schreven veel brieven over en weer tijdens Lorenz zijn studie tijd omdat Lorenz weinig langs kon komen.

Dan vanboven Lorenz: Hij wordt na het incident in Davos als de laatste held van de Mark beschouwt op zijn werk, een soort hopeloze held dus. Iedereen is het wel met hem eens dat het jammer is dat de mark weggaat maar het is beter zo volgens hun, het moet maar. Hij verteld ook dat hij nog weer een lening heeft afgesloten, van 20.000 mark. Die dag op zijn werk vraagt zijn afdelingsleider of hij even een conjunctuurverslag, hij werkt hier immers aan, naar de president van de bank kan brengen. Als hij bij die president aangekomen is ontmoet hij Dhimitraq weer. Deze is inmiddels persoonlijk trainer geworden. Doordat hij het geld wat hij verdiende met het baantje van Lorenz in zijn lichaam stak, door te fitnissen was hij met deze branche in aanraking gekomen. Als Lorenz thuis komt van dit verslag doet zijn vrouw eerst of er niets aan de hand is, maar voordat Lorenz gaat slapen leest ze een stukje uit een brief aan Laura voor. Ze moet hier heel erg om huilen en zet hem het huis uit.

Vanuit Luis: Lorenz gaat dan naar de Kleinen Feldberg toe. Als hij hier aan komt gaat hij naar zijn oude kamer in het ouderlijk huis. De volgende ochtend vertrekt hij samen met zijn vader naar beneden. Als ze weg zijn gaat Luis naar Charlotte toe omdat hij zich zorgen maakt. Dat doet hem denken aan de keer dat er een aardbeving was en Charlotte hem vroeg de telefoon te bemannen, omdat haar man een paar dagen weg was en dat dus niet kon doen. Toen het bellen afgelopen was hebben hij en Charlotte de liefde bedreven. Hierdoor is Lorenz ontstaan. Charlotte wil echter niets hiervan weten en heeft het (wordt iig niets overgeschreven) Konrad ook niet verteld, Konrad is er volgens mij ook niet achter gekomen omdat Lorenz totaal niet op Luis lijkt. Ook Lorenz weet niet dat Luis zijn vader is. Charlotte ontloopt Luis een beetje. Dit doet hem pijn maar hij is wel trots dat hij vader is, daardoor ook de vaderlijke verhouding tussen Luis en Lorenz. Terug van de flashback: Nadat Charlotte en Luis een kwartier aan tafel hebben gezeten als bezorgde ouders zegt Charlotte dat Konrad en Lorenz zo terug zullen komen en dat hij weg moet.

Vanuit Luis: Lorenz gaat dan naar de Kleinen Feldberg toe. Als hij hier aan komt gaat hij naar zijn oude kamer in het ouderlijk huis. De volgende ochtend vertrekt hij samen met zijn vader naar beneden. Als ze weg zijn gaat Luis naar Charlotte toe omdat hij zich zorgen maakt. Dat doet hem denken aan de keer dat er een aardbeving was en Charlotte hem vroeg de telefoon te bemannen, omdat haar man een paar dagen weg was en dat dus niet kon doen. Toen het bellen afgelopen was hebben hij en Charlotte de liefde bedreven. Hierdoor is Lorenz ontstaan. Charlotte wil echter niets hiervan weten en heeft het (wordt iig niets overgeschreven) Konrad ook niet verteld, Konrad is er volgens mij ook niet achter gekomen omdat Lorenz totaal niet op Luis lijkt. Ook Lorenz weet niet dat Luis zijn vader is. Charlotte ontloopt Luis een beetje. Dit doet hem pijn maar hij is wel trots dat hij vader is, daardoor ook de vaderlijke verhouding tussen Luis en Lorenz. Terug van de flashback: Nadat Charlotte en Luis een kwartier aan tafel hebben gezeten als bezorgde ouders zegt Charlotte dat Konrad en Lorenz zo terug zullen komen en dat hij weg moet.

Vanboven Lorenz: Zijn dagelijkse bezigheden zijn heel erg veranderd, op het werk doet hij helemaal niets meer, kijkt een beetje tv, hij is zijn passie verloren. Hij woont nu in een klein appartement in Frankfurt. Hij haalt af en toe zijn zoon op om leuke dingen te doen. Die dag gaat hij met hem naar de Kleinen Feldberg toe, dropt hem bij Luis en gaat zelf wandelen. Als hij zijn zoon weer bij Selma afgeleverd heeft gaat hij naar een bar in een duur hotel toe. Hier heeft hij afgesproken met een kennis van Dhimitraq, deze bied hem geld tegen de info die Lorenz kan verstrekken over de conjunctuur. Deze info wil hij gebruiken voor beleggen. Hij blijft na deze ontmoeting veel te lang in de bar hangen en huurt daarna een hotel kamer, hij geeft weer veel te veel geld uit. 

Hoofdstuk 7 

Het hoofdstuk begint met Luis, dit is geen verhaal maar de tijd waarin Luis leefde toen hij alles vertelde. Hij kan nu eindelijk weer boodschappen doen en levensmiddelen kopen omdat de sneeuw weggetrokken is. Hij moet dan wel eerst nog even de mark omwisselen voor euro’s. dit doet hem pijn in zijn hart omdat hij weet dat deze wisseling Lorenz zijn leven heeft geruïneerd. Op de terugweg van het boodschappen doen komt hij Russen tegen. De Russen doen hem denken aan een periode waarin er Russische collega’s van hem op de berg waren en zij samen onderzoek deden naar het voorspellen van aardbevingen, hij dacht dat ze er toen heel dicht bij zaten maar hoe verder het onderzoek vorderde des te verder kwamen ze van een ontknoping. In de tijd dat de Russen er waren was iedereen heel gelukkig op de berg, behalve Konrad, die had een hekel aan de Russen, die haat stamde nog af van de koude oorlog. Lorenz die kon het een tijdje heel goed vinden met een van de russen, Sergej.

Dan komt er een stuk van boven Lorenz, hij is ontslagen bij de Bundesbank. Ernesti zegt tegen hem, als ze afgesproken hebben in een restaurant, dat het misschien maar beter is dat hij weg is omdat het bij de bank nog maar een grote trieste bedoeling is. Dan verteld Lorenz dat hij heel veel sport. Hij sport heel veel in het fitnesscentrum van Dhimitraq, die heeft dus nu zijn eigen fitnesscentrum. Hij mag hier gratis fitnessen van Dhimitraq. Dhimitraq zegt ook dat Lorenz zich geen zorgen meer moet maken om het geld dat aan de jongen stuurde, dat kan hij namelijk niet meer betalen. Of dit betekend dat Dhimitraq het opstuurt of dat het helemaal niet naar de jongen ging maar naar hem is niet helemaal duidelijk.

Dan komt er een stukje Luis. Luis verteld dat Lorenz ontslagen is omdat hij geknoeit had met de voorspellingen van de economie. Met zo’n voorspelling valt een hoop geld te verdienen en daardoor was hij omgekocht door de Amerikaanse belegger. Een collega van Lorenz is erachter gekomen en daardoor is hij ontslagen. Luis vindt het zeer pijnlijk om te horen omdat een ouder altijd het beste van zijn kind verwacht. Lorenz wil niet dat Luis het aan zijn ouders verteld. Hierop zegt Luis dat hij het later wel zal doen en wordt hij heel erg boos omdat Lorenz het hun wel wil sparen en hem niet. Lorenz weet natuurlijk niet dat Luis zijn echte vader is.

Dan een stukje Lorenz, het gaat steeds beter tussen hem en Selma en hij mag zelfs een nacht blijven slapen omdat Selma moet werken en hij dan op Horand kan passen.

Luis: Konrad heeft zichzelf en Charlotte doodgeschoten. Toen Luis de schoten hoorde heeft hij direct de deur geforseerd en is hij naar boven gegaan, daar zag hij ze beide dood liggen. Hierop is hij ondervraagd door een politieman. Luis zou het gedaan kunnen hebben, dat de deur niet grof geforseerd is maar dat het eruit ziet alsof het met stilte is gedaan wijst ook op dat Luis het gedaan heeft. Luis verklaart dat echter als dat hij gehecht is aan de deur. Er vaanuitgaande dat het verhaal van Luis klopt heeft hij het niet gedaan.Met de erfenis hebben Lorenz en Selma een deel van hun schulden afgelost. Ze houden toch wel erg veel schulden over, zeker nu Lorenz niet werkt, en verkopen hun huis en komen in de assistenten woning op de berg wonen, zodra de weg begaanbaar is doordat de sneeuw verdwenen is. Dit tot grote vreugde van Luis.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.