Kindermishandeling

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • Klas onbekend | 545 woorden
  • 28 januari 2002
  • 93 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
93 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Kindermishandeling Kindermishandeling is elke vorm van lichamelijk, emotionele of seksuele geweldpleging die kinderen overkomt, inclusief nalatigheid van ouder of verzorgers ( verwaarlozing).

Lichamelijke mishandeling is sprake wanneer een kind wordt geslagen, geschopt, afgeranseld enzovoorts. Eline is 4 jaar. Met nieuwsgierige oogjes hangt ze aan het aanrecht, benieuwd wat haar moeder klaarmaakt. “Ga toch eens weg!” Moeder zet een hete pan op haar handjes.

Psychische mishandeling vallen onder meer treiteren, bedreigen, het stellen van te hoge eisen aan het kind, opsluiting of achterstelling bij andere kinderen in het gezin. “Domkop, jij doet ook nooit wat goed!”

Lichamelijke verwaarlozing is sprake als een kind slecht te eten krijgt, er zeer onverzorgd uitziet of als er geen aandacht is voor zijn hygiëne. Tanja zit achter in de klas. Ze heeft een oude versleten trui aan. Zoals ze die elke dag aan heeft. Met vieze vlekken. Ook haar blonde haar ziet er verwaarloosd uit.

Psychische verwaarlozing krijgt een kind te weinig liefde, aandacht en warmte. Kim huilt, een kwartier, een half uur. Ze ligt al de hele dag in haar bedje. Moeder hangt voor de tv. Vader is buiten, druk in de weer met de reparatie van zijn auto.

Seksueel misbruik hieronder vallen alle seksuele contacten van kinderen die onder dwang plaatsvinden. Met ouderen of volwassenen tegen de zin van het kind. Tara krijgt bezoek. Van een oudere man, een kennis van vader. Een uur later is hij weer weg. Ondertussen heeft hij Tara misbruikt. Vader houdt er een vriendendienst aan over: de man tikt voor hem een nieuwe auto voor een zacht prijsje op de kop.

De gevolgen van kindermishandeling:  De kans is groot dat je zelf tot mishandelen van eigen kinderen overgaat, omdat je niet geleerd hebt problemen anders aan te pakken dan met slaan en schoppen.  De kans is groot dat je er niet in slaagt een juiste partnerkeuze te doen. Het aangaan en het in stand houden van relaties mislukt heel vaak.  Een voortdurend gevoel van onwaarde te zijn, niets te betekenen. Soms leidt dat gevoel tot gevoel van minderwaardigheid tot het verlangen er maar uit te stappen. Het aantal pogingen tot zelfdoding is onder slachtoffers van kindermishandeling vrij groot.  Een overdreven zorg voor de eigen kinderen.  Het steeds herinnerd worden aan traumatische ervaringen uit de jeugd.  Geen of weinig vertrouwen hebben in mensen en daar voortdurend naar handelen.

Waarom gaan ouders of verzorgers er toe over om hun kinderen te mishandelen? Problemen in het gezin spelen een belangrijke rol. Ook werkloosheid en andere sociale omstandigheden zijn van groot belang. Een belangrijke oorzaak is het hoge verwachtingspatroon dat ouders soms hebben ten aanzien van hun kinderen. Als het kind langzamer is in zijn ontwikkeling dan de ouders verwachten, wanneer het kind meer huilt dan verwacht of moeilijk is met eten dan kan de teleurstelling daarover soms overgaan in agressie ten opzichte van het kind. Een andere oorzaak kan zijn verkeerd aangeleerd gedrag in de eigen jeugd. Wie in zijn jeugd heeft ervaren dat op problemen werd gereageerd met schoppen, slaan en schelden, loopt het risico later, als ouder op dezelfde wijze te reageren in een probleemsituatie. Andere aanleidingen om tot kindermishandeling over te gaan zijn bijvoorbeeld de teleurstelling over het geslacht van het kind. Ook spanning in de relatie of echtscheiding kan een belangrijke oorzaak zijn.

REACTIES

M.

M.

ik vind het een mooi werkstuk. alleen ik heb een vraagje. Heeft u ook een tabel en of grafiek voor mij waarin bijvoorbeeld staat vermeld hoeveel kinderen er ongeveer per jaar worden mishandeld in nederland ?? zou u mij misschien wilen terug mailen voor een meisje van 11 jaar. alvast bedankt !! groetjes Milou

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.