Waar heb jij je schoolspullen gekocht?

Doe mee aan het Back To School onderzoek over schoolspullen en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

Hoofdstuk 5

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 505 woorden
  • 2 september 2008
  • 71 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
71 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Laat van je horen: schrijf een brief en kom in de krant 📰

Ook dit jaar organiseert Nieuws in de Klas een schrijfwedstrijd waarbij het winnende verhaal wordt gepubliceerd in de krant. Schrijf jij het meest vlammende betoog, best onderbouwde of scherpste opinie over wat er nu speelt in de wereld, dichtbij of ver weg? Of het nu gaat over het milieu, geloof, vluchtelingen of het nieuwe kabinet, AI of gender-issues, alle meningen zijn welkom. 

Doe mee!
Hf.5. Groei en ontwikkeling!

Bss.1.

Bij zaadplanten zitten de zaden in de bloemen.
Een bruine boon:
- Zaadhuid: om het zaad te beschermen.
- Navel: met de navel heeft de boon aan de moederplant vastgezeten.
- Hartvormig bultje.
- Poortje: hiermee neemt het zaad snel voedsel en water op.
- Kiem: In het zaad zit de kiem. Bij de kieming van het zaad ontstaat het kiemplantje.

Bss.2.

Levenscyclus van de bruine boon.

Het zaad zwelt op door het opgenomen water, de zaadhuis barst dan open en het worteltje komt naar buiten. Pas daarna komt het stengeltje. De 2 zaadlobben zitten aan het stengeltje vast en vormen de eerste paar bladeren. Ook het reservevoedsel is in de lobben opgeslagen. Als de plant fotosynthese kan maken (als het stengeltje boven de grond uit is) wordt er glucose gevormd.
Groei wordt mogelijk gemaakt doordat er voortdurend nieuwe cellen worden bijgevormd.
Groei is het groter en zwaarder worden van een organisme.
Ontwikkeling is het optreden van veranderingen in de bouw van een organisme.

Bss.3.

___ ___ ___ ___ ___ ___ ___

Bss.4.

De jongen van insecten en amfibieën noemen we larven. Voor ze volwassen worden ondergaan de larven een metamorfose. De larven van een vlieg zien er heel anders uit dan een volwassen vlieg.
Een koolwitje heeft 4 levensstadia: Ei, Rups, Pop, Vlinder.
Rupsen eten vooral veel als ze vervellen, dan is het pantser even weg en kunnen ze groeien. Rupsen vervellen 4 keer. Rupsen verpoppen zich, dan zitten ze in een cocon. In het popstadium vinden grote inwendige veranderingen plaats: nieuwe organen, zoals: vleugels, grote ogen, en voortplantingsorganen. Een volwassen insect wordt een imago genoemd.

Bss.5.

Bruine kikkers paren in het voorjaar, je kunt dan in sloten kikkerdril aantreffen. Dat zijn allemaal eitjes in een geleiachtig omhulsel.

Als de larve uit het ei is noemen we het kikkervisje of dikkopje. Het is dan ongeveer 6mm lang, en heeft uitwendige kieuwen maar ’t ademt ook door de huid. Na ongeveer 3 weken krijgt het kikkervisje inwendige kieuwen. Na 12 a 13 weken heeft het kikkertje longen.

Bss.6.
Het aantal centimeters die je per jaar groeit noemen we de groeisnelheid. In het 1ste en in het 12de jaar groei je snel. Verschillende delen van het skelet groeien niet even hard.

Bss.7.

Je groei stopt op ongeveer 18jarige leeftijd.
0 tot 1.5 : baby
1.5 tot 4 : peuter
4 tot 6 : kleuter
6 tot 12: schoolkind
12 tot 16: puber
16 tot 21: adolescent
21 tot 65: volwassen
65+ : bejaarde

grove motorische ontwikkeling: het leren bewegen met het hele lichaam.
Fijne motorische ontwikkeling: het leren bewegen met kleine delen van t lichaam. Sociale ontwikkeling: contact maken met andere mensen.

Bss.8.

Bij een volkomen metamorfose lijken de larve en het imago helemaal niet op elkaar. Bij een onvolkomen metamorfose lijkt de larve al een beetje op het imago. Bij een onvolkomen metamorfose ontbreekt het popstadium.


Bss.9.

Vogels die na de geboorte hulpeloos zijn, noemen we nestblijvers. Ze kunnen nog niet zien, hebben geen veren en kunnen niet op hun poten staan. Vogels die na hun geboorte wel kunnen zien, al donsveertjes hebben en rustig rond kunnen stappen noemen we nestvlieders. Vogels die op het water leven en broeden zijn meestal nestvlieders.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.