Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Hoofdstuk 12

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas vwo | 719 woorden
  • 28 december 2009
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
4 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De huid is een zintuigorgaan en heeft de volgende beschermfuncties: het vormt een barrière tegen giftige stoffen, ziekteverwekkers en stoffige deeltjes van buiten, de huid voorkomt dat je uitdroogt en het beschermt tegen UV-straling en bovendien beschermt het ook de eronder gelegen organen (tot op zekere hoogte) en weefsels tegen mechanische beschadigingen, bijv. krassen, scheuren. De huid bestaat uit drie hoofdlagen: opperhuid, lederhuid en onderhuids bindweefsel.

Opperhuid
Bestaat uit dekweefsel. Dit is de buitenste laag van de huid. De opperhuid bestaat uit twee lagen: de hoornlaag aan de buitenkant en de daaronder gelegen slijmlaag. Het onderste laagje cellen van de slijmlaag heet de kiemlaag (daar vinden celdelingen plaats). De nieuwe cellen worden naar boven geduwd en de oude cellen sterven uiteindelijk af. Het duurt ongeveer 4 weken tot de gehele huid is ‘vernieuwd’.

Je huidkleur wordt bepaald door de hoeveelheid pigment (melanine) in de slijmlaag. Het absorbeert voornamelijk het UV- licht. UV-licht stimuleert de aanmaak van pigment, je wordt dus bruin. Sproeten zijn concentraties van melanocyten en moedervlekken zijn plaatsen waar het pigmentstof is opgehoopt.
Eelt is een verdikking van de hoornlaag op plaatsen waar de huid regelmatig druk te verduren heeft. Het is een soort extra bescherming.
Een nagel is een apart groeisel van de kiemlaag en bestaat uit hoornstof. De nagel zit aan de onderkant aan het nagelbed vast, alleen het stukje aan de bovenkant niet. Nagels hebben drie functies: vergroten van je grijpvermogen, krabben en krassen en als laatste beschermen ze je teen- en vingertoppen tegen stoten.
Haar groeit, net als de nagel, vanuit de kiemlaag van de huid. Op de plaats waar een haar zit is de opperhuid naar binnen geplooid en vormt die plooi een haarzakje, dit ligt in de lederhuid. Bij elke haar liggen talgkliertjes, die een talg afscheiden, daardoor wordt je haar vet. Aan zo’n haar zit ook een klein spiertje.
Rachitis is een ziekte die ontstaat bij zeer jonge kinderen (3 maanden tot 2 jaar) waarbij er te weinig kalk in de botten wordt afgezet. Vitamine D is nodig voor de kalkafzetting en het geneest Rachitis snel.

Lederhuid
De lederhuid is in verhouding veel dikker dan de opperhuid en bestaat uit bindweefsel met onder andere bloedvaten, lymfevaten, zenuwen en zintuigjes. Er zijn verschillende typen gevoelszintuigjes: warmte- en koudezintuigen, druk- en tastzintuigen. Ook zitten er pijnzintuigen in de huid. Een blaar ontstaat op plaatsen waar de lederhuid loslaat van de opperhuid.
Een zweetklier is een buisje dat vanaf de uitmonding (zweetporie) tot diep in de lederhuid loopt. Zweet bestaat voor 99% uit water en voor de rest zitten er nog een paar andere stoffen in. Zweetklieren spelen een belangrijke rol bij het constant houden van de lichaamstemperatuur.

Onderhuids bindweefsel
Het onderhuids bindweefsel is voornamelijk opgebouwd uit vetweefsel en vormt een isolerende en beweeglijke laag tussen de huidlagen en de eronder gelegen weefsels. Het onderhuids bindweefsel heeft de volgende functies: opslag van vet, bescherming en ook isolatie.

Lichaamstemperatuur
De gemiddelde lichaamstemperatuur van de mens is 37⁰C, maar deze temperatuur is niet op alle plekken even hoog. Ook ligt het eraan of het lichaam in rust is of niet. De hypothalamus regelt de temperatuur en krijgt op twee manieren informatie binnen over de lichaamstemperatuur: ten eerste door een temperatuurszintuig in de hypothalamus en ten tweede door de koude- en warmtezintuigjes in de huid.

Als je het te warm hebt, worden de bloedvaatjes in de huid wijder, waardoor er weer meer warmte wordt uitgestraald. Er zijn drie manieren om oververhitting te voorkomen: warmtestraling, warmtegeleiding en zweten. Als je het te koud hebt, worden de bloedvaatjes juist smaller, zodat er minder warmte wordt uitgestraald. Als je koorts hebt gaan de witte bloedcellen bepaalde eiwitten afscheiden en deze ontregelen de thermostaat. Als de ziektekiemen bestreden zijn, wordt de lichaamstemperatuur weer 37⁰C.

Huidaandoeningen
Je kunt je huid verbranden, er zijn dan verschillende soorten verbrandingen: 1e, 2e, 3e en 4e. Bij een pijnlijke en rode huid is het 1e graads verbrand. Bij blaren of zelfs iets dieper is het 2e graads. En de rest is zeer diep, de huid is dan meestal zwart.
Bij jeugdpuistjes wordt er teveel talg geproduceerd en daardoor raken de talgklieruitgangen verstopt.
Eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening en wordt gekenmerkt door roodheid, uitslag en jeuk. Er zijn verschillende soorten eczeem en ook verschillende oorzaken.
Iemand met wratten is besmet met het ‘wratten’virus. Dit virus veroorzaakt een woekering van de opperhuid.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.