bloed

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • Klas onbekend | 306 woorden
  • 26 maart 2009
  • 27 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
27 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Biologie Samenvatting Bloed

Waaruit bestaat bloed en waar is het voor nodig?


In een mensen lichaam zit 5 á 6 liter bloed. Dit zijn we nodig omdat er zuurstof door ons lichaam vervoert moet worden. Dat wordt door bloed gedaan.
Bloed bestaat uit verschillende soorten bloedcellen, de rode bloedcellen en de witte bloedcellen. Ook zitten er bloedplaatjes en bloedplasma in ons bloed.

Wat doen rode bloedcellen in je lichaam?

In rode bloedcellen zit de stof hemoglobine dat zorgt voor de rode kleur van het bloed. Rode bloedcellen zorgen voor het vervoeren van zuurstof. Rode bloedcellen hebben geen celkern.


Wat doen witte bloedcellen in je lichaam?

Witte bloedcellen zorgen grotendeels voor bescherming. Ze proberen ziekteverwekkers in je lichaam te doden. Als die witte bloedcellen de ziekteverwekkers hebben gedood gaan de cellen zelf ook dood. Als je een wondje hebt komt daar vaak etter uit. Die etter bestaat uit een mengsel van dode witte bloedcellen en dode ziekteverwekkers.

bloedplaatjes.

Voor het stollen van bloed zijn voornamelijk bloedplaatjes nodig, maar ook bloedplasma helpt hierbij.
Het stollen van bloed is nodig als je bijvoorbeeld een wond hebt. Door het stollen van bloed komt er een korstje op de wond.
Aders.

Er zijn 3 verschillende soorten aders:

* Aders
* Slagaders
* Haarvaten

Het bloed komt via het hart in je slagaders. De slagaders vervoeren bloed naar je organen. Het bloed dat naar de rest van je lichaam stroomt word door dunne bloedvaten vervoert. Dit zijn de gewone aders.

Ziekte.

Je zou denken dat bloed alleen maar nuttig is voor je lichaam maar het kan ook negatieve gevolgen voor je hebben. Als je van een bepaalde stof te weinig in je bloed zit, ben je ziek.
De meest voorkomende ziekte in het bloed is bloedarmoede


Sommige mensen hebben bloedarmoede. Dit betekent dat je te weinig hemoglobine in je lichaam hebt waardoor je je erg moe voelt en je vaak duizelig bent.

REACTIES

T.

T.

Geweldig super handig !! Ik zit in groep 6 maardan is het nog steeds super

groeten tess

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.