Hoofdstuk 3

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas vwo | 1223 woorden
  • 19 december 2001
  • 35 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
35 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
Methode

Samenvatting Hoofdstuk 3
ANW Master Magician

Iemand die een longontsteking heeft is echt ziek, maar kun je iemand met diabetes ook een patiënt noemen. Meestal willen ze dat zelf niet. Dokters vinden iemand pas ziek als er objectief iets aan de hand is. Maar bij subjectieve klachten, zoals duizeligheid, kan een dokter niets vinden. Moeheid is hier een goed voorbeeld van. Als je moe bent heb je het gevoel dat je niet meer verder kunt. Moeheid komt meestal door lichamelijke inspanning, maar je kunt ook zonder lichamelijke inspanning moe zijn. Soms is de reden hiervoor een ziekte, maar meestal kan de dokter niets vinden. ME is een ziekte waarvan je voortdurend moe bent. Er is nu nog steeds niet uitgevonden wat nou precies de oorzaak is. De laatste tijd komt de alternatieve geneeskunst ook steeds meer in het nieuws. Het is meestal gebaseerd op oosters denken.

Vroeger dachten de dokters dat een ongrijpbare levenskracht ons lichaam stuurt. Rond 1800 veranderde dat doordat er allerlei uitvindingen werden gedaan. Dit was het begin van de natuurwetenschappelijke geneeskunst. Het hart is een belangrijk orgaan in ons lichaam. Zonder het hart zouden we niet kunnen leven. Als ons hart teveel afwijkt van de standaard, is het hart ziek. Er worden nu al hartkleppen vervangen door hartkleppen van een varken. De doktoren proberen hier iets aan te doen door machines te maken die het hart simuleren. Je lichaam moet zich veel aanpassen aan de omgeving. De lichaamstemperatuur moet altijd 37 graden blijven. Je lichaam is een soort machine met een ingebouwd aanpassingsvermogen. Een gewone dokter kan niet zien of iemand ziek is. Daarvoor zijn er speciale onderzoekers, epidemiologen die uit gegevens kunnen aflezen of iemand ziek is. Er is een nadeel aan alle onderzoek. De medische wetenschap gaat de patiënt steeds meer als een nummer beschouwen dan als een mens.

SEMMELWEIS

In 1846 krijgt dokter Semmelweis een baantje als assistent bij een kraaminrichting. Hij doet onderzoek naar de kraamvrouwenkoorts. Hij ontdekt dat de vrouwen veel liever naar de 2de dan naar de 1ste afdeling willen en hij vraagt zich af waarom. Hij doet iets wat voor die tijd heel ongewoon is. Hij zet alles in een schema en komt tot de ontdekking dat er op de 1ste afdeling veel meer vrouwen sterven dan op de 2de. Semmelweis zorgt ervoor dat er een onderzoek komt naar de hoge sterftecijfers. Dit onderzoek concludeert dat er overbevolking is. Semmelweis gaat de studenten geneeskunde onderwijze omdat hij denkt dat zij de oorzaak zijn. Daarna denkt hij, door weer een onderzoek, dat het komt door de manier waarop de vrouwen bevallen. Hij zorgt er voor dat er op zijn afdeling net zo bevallen wordt als op de andere, maar dat werkte niet. Na de dood van zijn vriend valt het kwartje. Hij ontdekt dat de ziekte komt van de doktoren zelf, doordat ze hun handen niet goed wassen. Hij voert de regel in dat iedereen zijn handen moet wassen tot dat de lijkengeur verdwenen is. En het werkt. Het sterftecijfer liep van 18 op de 100 naar 1 op de 100. Hij had gelijk, maar hij kreeg geen gelijk. Hij stierf later ineen gekkenhuis aan de gevolgen van een eerder opgelopen infectie.

Semmelweis was de bedenker van het natuurwetenschappelijk onderzoek. Nu is dat wel veranderd. De onderzoekers gebruiken eerst proefdieren, voordat ze het op mensen gebruiken

ZIEKTEKIEMEN

Vroeger geloofden alle doktoren in de generatio spontanea. Dit houdt in dat uit alles leven kan ontstaan. In 1683 was er iemand, Anthonie van Leeuwenhoek, die ontdekte dat er micro-organismen bestonden. Niemand geloofde hem. Pasteur bracht het bewijs dat er micro-organismen bestonden. Met een simpele proef toonde hij aan dat de generatio spontanea niet klopte. Het bewijs dat micro-organismen ziekten veroorzaakten kwam van iemand anders, Robert Koch. Koch leverde het bewijs dat 1 bepaald micro-organisme miltvuur veroorzaakte bij een koe. Hij spoot verschillende muizen in met de bacterie en als die muis ziek werd spoot hij de volgende in. Hierdoor werd duidelijk dat er een bacterie was die miltvuur veroorzaakte. Toen hij zijn resultaten bekend maakte werd hij wel geloofd. Door de experimenten van Pasteur was het al duidelijk dat leven niet spontaan ontstaat. De experimenten van Koch waren reproduceerbaar en daardoor konden andere artsen het experiment herhalen. Toen Koch in 1882 de bacil ontdekte die verantwoordelijk was voor tuberculose was hij op slag wereldberoemd. Er stierven in die tijd veel mensen aan tbc.

Pasteur zij dat de chirurgen hun handen moesten wassen en hun gereedschap moesten verwarmen tot 1500 graden om eventuele bacillen te doden. De eerste arts die hier wat op uit deed was de Engelse chirurg Lister. Hij overyigde zijn collega’s door het succes hiervan en toen ging het snel. Pasteur ontdekte ook het pasteuriseren. Dit houdt in: eerst verhitten en dan luchtdicht afsluiten. Dit bleek de redding voor de Franse wijnindustrie. Cholera is een ziekte die constant van vorm veranderd en daardoor heel moeilijk te bestrijden is. Daarom is hygiëne de beste preventie. El-Tor is een nieuwe variant van cholera die zo gevaarlijk is omdat iemand drager kan zijn en daardoor de ziekte verspreidt zonder het zelf te weten. Hygiëne is nu goed geregeld. Riolen zijn aangelegd en de operaties zijn minder gevaarlijk.

VACCINEREN

Edward Jenner was degene die het eerst een werkend vaccin produceerde. Hij ontdekte dat als een mens de koepokken kreeg hij immuun was geworden voor de veel gevaarlijker mensenpokken. Pasteur ontdekte dat als je een kweek met bacteriën lang genoeg had laten staan, de bacteriën te zwak waren om iemand ziek te maken. Ze zorgden er alleen wel voor dat diegene immuun werd voor de ziekte. In ons lichaam leven verschillende bloedcellen. De T-cellen herkennen bacteriën en ze zorgen ervoor dat de B-cellen antistoffen produceren. De B-cellen produceren antistoffen en activeren de macrofagen, die de bacteriën opruimen. De B-cellen transformeren daarna in geheugencellen. Als de bacterie nog een keer binnendringt wordt hij herkent door de B-cellen en krijgt geen kans meer om je ziek te maken. Kinderen worden tegenwoordig ingeënt tegen allerlei kinderziekten. Al die ziekten zijn bijna verdwenen. Op eentje na: polio. Polio is een ziekte die de kinderen verlamd, wat de dood tot gevolg heeft. Er werd een succesvol vaccin gevonden tegen polio, maar hij duikt nog steeds op. Meestal bij gezinnen of gemeenten die tegen inenten zijn, zoals Staphorst. Steeds ook om religieuze redenen. Een andere reden tegen inenten is die van de alternatieve geneeswijze.

Aan het eind van de jaren 70 geloofde men dat de strijd tegen de ziekten gewonnen was. Waar ze alleen geen rekening me hadden gehouden was dat de ziekten constant veranderden. Ook waren sommige bacillen bestand tegen antibiotica. Een voorbeeld hiervan is BSE. BSE kan overslaan op de mens en een gevaarlijke ziekte tot gevolg hebben: Creutzfeldt-Jacob. Een andere ziekte waar nog geen vaccin tegen is gevonden is aids. En dat zal er voorlopig ook niet komen. Dit komt doordat de ziekte steeds verandert. Hierdoor kan er geen vaccin tegen worden gemaakt.

Vragen: 1. Wat is het nut voor de maatschappij van de onderzoeken? 2. Wat is het bindend element van de 4 paragrafen?

1. Door de onderzoeken worden er steeds meer dingen bekend en steeds meer oplossingen gevonden voor allerlei ziekten. Hierdoor kunnen later ernstige ziekten als kanker gestopt worden. Daarom is het voor de maatschappij goed als er veel onderzoek gedaan wordt. 2. Het bindend element tussen alle paragrafen is ziekte en de oplossingen voor ziekte.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.